1000 de usi refolosite transforma radical fatada unei cladiri din Seul
Autor: Andrew Michler
Artistul sud-corean Choi Jeong-Hwa a folosit 1000 de usi cu forme si culori variate pentru a transforma o cladire cu zece niveluri si o infatisare anosta. Acesta este un maestru in conceperea unor spatii inedite prin integrarea obiectelor si elementelor arhitecturale refolosite, reciclate. Cladirea din Seul este un astfel de exemplu si unul dintre cele mai ambitioase ale artistului prin care integreaza obiecte uzuale in constructii extraordinare. Varietatea de modele folosite ofera fatadelor un aspect grafic viu colorat.
Ideea artistului a venit din dorinta acestuia de a interactiona cu publicul larg. Creatiile lui sunt aproape halucinante - el luand de cele mai multe ori, obiecte care au fost aruncate pentru a compune spatii unicat.
Cladirea cu 1000 de usi relationeaza cu intregul oras datorita volumetriei masive si a proportiilor. Multitudinea usilor se percepe ca un semnal de departe. Privita de aproape, sirurile de usi montate unele langa celelalte, pe inaltimea intregii cladiri creaza o senzatie putin ciudata daca nu chiar amuzanta.
Acest obiect de arta si arhitectura este o declaratie despre schimbarile de perceptie ale artei contemporane dupa cum declara si Jeong-Hwa: „Oamenii cred ca vor gasi arta coreana doar in muzeele de specialitate si in galeriile pentru expozitii.” Ambiguitatea dar si punctul forte al lucrarilor artistului Choi Jeong-Hwa se afla in calitatea texturilor obiectelor recuperate pe care le foloseste.
Mai multe informatii gasiti pe: http://inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa