Lambriurile: din ce material si de ce calitate le alegi?
Aflati mai multe despre cateva dintre standardele de calitate ale lambriurilor, dar si despre materialele din care sunt acestea facute sau modurile de montare, pentru a va putea orienta mai usor printre ofertele atat de diverse de pe piata.
Numarul de noduri din lemn sunt considerate un indiciu pentru calitatea lambriurilor (foto: Alina Miron)
Lambriul insemna la origine un panou din lemn special alcatuit pentru decorarea peretilor, compus din scanduri montate intr-un cadru. Acum, termenul de lambriu a fost oarecum uitat, mai des folosindu-se cel de “lambriuri”, la plural, deoarece desemneaza o serie de lamele sau placi, din materiale variate, culori si forme diverse. Acestea se imbina intre ele, putand decora atat peretii de interior, cat si alte suprafete constructive.
Lambriurile din lemn sunt lamele care se monteaza intre ele prin sistemul uluc si lamba, la fel ca parchetul, pentru a putea acoperi cele mai diverse forme si suprafete. Nuantele lemnului, simple, ofera caldura si un aspect confortabil oricarui spatiu. De la esente din lemn de brad sau pin, pana la esente exotice, ele pot avea, asadar si nuante roscate sau chiar negre, in functie de lemnul masiv din care sunt alcatuite. La producatori, veti gasi lambriuri despre care se specifica ca sunt de calitate A (fara noduri), B (cu noduri mici), C (cu noduri), D (de calitate inferioara, cu noduri sau defecte multe). Evident, multi se vor gandi ca achizitionarea unor placi de calitate D va fi dezavantajoasa, si asa si este: prea multe defecte vor alcatui o suprafata neplacuta ochiului. In schimb, puteti imbina si placi de calitate D printre placi de calitate C sau B. La fel, la placile de calitate A puteti pune si o treime placi de calitate B, obtinand atat un aspect natural, cat si un cost mai scazut. Unele lambriuri din lemn sunt gata finisate, pe cand cele brute au nevoie de finisaje (lac, grund, vopsea). Cele din urma prezinta insa riscul de a se deforma pe partea aflata spre perete, care ramane nelacuita.
Lambriurile din PAL. Fabricate din patricule aglomerate sau din fibre MDF, ele se asambleaza la fel ca si cele din lemn si ofera o estetica oarecum similara acestuia. Multi le aleg pentru ca sunt mai ieftine. Desigur, nu au durabilitatea lemnului si sunt mai expuse la deformari sau uzur cumparativ cu cel dintai, dar ofera confort termic. In plus, se pot gasi cu cele mai diverse finisaje, pot fi vopsite sau serigrafiate cu modele asemanatoare cu cele ale lemnului natural.
Lambriurile de PVC sunt usor de montat si nu necesita o pregatire anterioara a suprafetei de montaj. Fiind vorba de un material 100% reciclabil, PVC-ul este considerat un material ecologic si economic, putand fi demontate si refolosite pe alte suprafete. Au avantajul ca pot fi folosite si in incaperi cu umiditate ridicata, precum baile sau bucatariile. Sunt usor de intretinut, un spray antistatic fiind recomandat. Placile de PVC pot veni insotite de o serie de accesorii d ela producator, care sa usureze montajul si sa ofere o serie de posibilitati de compozitie, cum ar fi niste treceri armonioase de la un model la altul, de la un tip de material la altul (gresie, faianta, lambriu de lemn, etc).