Monolit urban, arhitectura minimalista dar durabila in Zurich
Volumul masiv al cladirii de locuinte este un raspuns sincer la contextul urban ce il inconjoara. Materialele si functiunea atribuita parterului contrasteaza cu cele de la etajele superioare. Suprafete mari din vitrajele de la parter fac aluzie la studioul care se gaseste in spatele lor. Etajele de sus se deschid catre strada si curte, exceptie facand cele doua ferestre mari care pun in evidenta spatiile inalte.
Realizat din beton monolit avand un aspect buciardat, fatada monolit intra in dialog cu cladirile invecinate. Modelul uniform lasat de cofraje ofera proportii si o anumita scara intregii volumetrii. Ferestrele au fost pozitionate pentru a crea un joc dinamic de plin-gol si pentru a directiona privirea catre anumite puncte de interes din tesutul urban.
Etajele au fost organizate in jurul unui nucleu din beton, finisat in vopsea rosie. Spatiile care au inaltimea a doua niveluri fac legatura intre diferitele camere ale apartementului, creand o secventa de spatii deschise. Compartimentarile interioare au fost realizate integral prin elemente de mobilier incastrate si usi glisante. In acest fel s-au obtinut o serie de spatii care converg catre nucleul central, efectul fiind amplificat de suprafetele uniforme ale pardoselilor.
Nucleul incorporeaza pe langa lift si zona tehnica, grupurile sanitare finisate intr-o paleta vie de culori. In timp ce parterul este finisat in negru, conferindu-i o nota de eleganta, etajele contrasteaza prin tencuiala alba si feronerie vopsita tot in alb, acestea in combinatie cu lemnul netratat al ferestelor si cu pardoseala de culoarea nisipului creaza o imagine estetica foarte expresiva.
Spatiile exterioare private se diferentiaza vizibil de spatiile publice. Logiile si terasele de la etaj au fost atent incorporate in designul exterior al cladirii. In general, proiectul se insereaza bine in contextul urban oferind un mediu de lucru si de locuire de o calitate superioara prin folosirea unor materiale si strategii ecologice.
Mai multe informatii gasiti pe: http://www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa