Plantele din luna mai: afla care sunt si cum le ingrijesti
Luna mai sau luna “Florar” asa cum este cunoscuta si in termeni populari, este luna care aduce in prim plan frumusetea naturii printr-o explozie de culoare. Majoritatea copacilor infloresc, iar florile sunt cele care atrag atentia, fiind cea mai benefica luna din an pentru dezvoltarea lor. Luna mai este propice datorita temperaturii optime, deoarece temperaturile scazute au trecut, iar soarele nu este atat de puternic pentru a dauna.
Iata care sunt cele mai spectaculoase flori ce infloresc in luna mai:
Panselute
- vin in rasaduri multicolore, iar vremea prielnica din luna mai le ajuta sa se dezvolte potrivit. Nu sunt pretentioase, au nevoie doar de un sol cu o umezeala moderata si putin soare. O metoda ce ajuta la dezvoltarea florilor este plantarea bulbilor de primavara-toamna, apoi plantarea peste bulbi a panselutelor. Bulbii vor incepe sa creasca primavara, iar atunci cand florile se usuca, panselutele incep sa infloreasca. Cele mai intalnite tipuri de panselute, ce s-au comportat bine atat in zonele cu temperaturi scazute, cat si in zonele calduroase, sunt: Crystal, Bowl, Presto, Skyline, Universal si Maxim.
Bujorii
- se planteaza toamna, mai exact in luna septembrie sau octombrie pentru a avea suficient timp la dispozitie sa isi formeze radacina si sa infloreasca in luna mai. Pentru a se dezvolta, bujorii au nevoie de un loc care sa le aduca lumina in fiecare zi, cel putin 6 ore, apa in cantitati moderate si un sol bine afanat. De aceea, este indicat sa nu inghesui plantele atunci cand le plantezi, pentru o dezvoltare optima. Bujorii infloresc in luna ,ai, inca din primul an de cand au fost plantati, insa, pentru a rasari si in anul urmator, este indicat sa nu le rupi primele flori, ci dupa 2-3 ani de cand au fost plantati.
Macul rosu
- sau macul iepuresc asa cum mai este cunoscut in popor, este o planta ce infloreste incepand cu luna mai, pana in iulie, in zonele cu un climat cald, cat si in climat continenatal, fiind o planta ce prefera umbra. Macul se insamanteaza direct in pamant, la o adancime de 1 cm si la o distanta de 10 cm intre fiecare planta. Se dezvolta in solurile cu un drenaj bun si are nevoie de apa in cantitati moderate.
Lalelele
- sunt florile ce se gasesc intr-o multitudine de culori sau forme, nu sunt pretentioase, iar plantarea lor nu necesita mult timp sau efort. Lalelele cresc foarte bine la soare, dar tolereaza si umbra, iar adancimea de plantare se calculeaza in functie de marimea bulbului si la o distanta de aproximativ 10 cm intre ele. Nu au nevoie de multa apa, se pot uda o data dupa plantare si inainte de a inflori, iar daca vrei ca floarea sa infloreasca si anul viitor, este nevoie de fertilizarea solului de doua ori pe an, toamna si primavara. Fertilizarea de toamna este cea mai importanta deoarece favorizeaza cresterea si inflorirea pentru primavara.
Muscatele- sunt flori ce pot fi plantate atat in gradina, cat si in ghiveci, singura diferenta dintre ele este ca muscatele de gradina sunt mai mari. Muscatele nu au nevoie de o umiditate crescuta, de aceea este indicat sa fie udate cu moderatie, doar daca sunt expuse la soare, se vor uda zilnic, dar nu atunci cand soarele este puternic. In ghiveci, muscatele sunt plantele perfecte pentru decor, fiind si foarte usor de intretinut.
Muscatele curgatoare
- se planteaza in ghivece se pot fi suspendate, au nevoie doar de un sol bine afanat care sa permita scurgerea apei. Au nevoie de lumina, dar nu trebuie sa fie lasate in soare pentru ca se pot usca destul de repede. De asemenea au nevoie de apa zilnic,in fiecare seara, mai ales vara, dar nu pe frunze, ci doar la radacina.
Muscata englezeasca
- sau muscata nobila asa cum mai este cunoscuta, datorita formei florilor, asemanatoare cu panselutele. Muscata englezeasca este pretentioasa in ingrijire deoarece nu are nevoie de lumina directa din partea soarelui, si nici umezeala puternica. Solul potrivit ce ii permite muscatei nobile sa se dezvolte, este solul de gradina.
Muscata parfumata
- se dezvolta cel mai bine la soare si nu are nevoie de apa in exces deoarece poate provoca aparitita bolilor fungice. Muscatele parfumate cresc cel mai bine in solul de gradina care poate fi amestecat cu nisip sau argila pentru o buna drenare a apei.
Azaleea
- este planta care poate fi vesnic verde cu flori simple, duble sau incretite, care infloresc in fiecare primavara. Mugurii florilor se formeaza la sfarsitul verii, iar dupa acest timp, azaleea are nevoie de o perioada de repaus pentru a dezvolta urmatoarele flori. Pamantul in care creste azaleea trebuie sa fie format dintr-un amestec de turba acida, scoarta de copac rasinos, pamant de padure si nisip. Planta are nevoie de mai multa apa doar in perioada de crestere pentru a nu se usca substratul, dar si sa fie expusa intr-un loc cu penumbra.
Petuniile
-apar in luna mai si se pot dezvolta corespunzator atat la interior, cat si la exterior. Au nevoie de un sol bine drenat, nisipos, cu un PH neutru si trebuie udate in functie de temperatura. Daca este foarte cald, acestea pot fi udate de doua ori pe zi, dimineata si seara, pentru a nu se usca si a pierde florile. Nu este o planta rezistenta la ger, dar poate trece cu brio peste perioadele de seceta, singurul dezavantaj ar fi posibilitatea sa nu mai imboboceasca pana in momentul in care solul nu revine in limite normale.
Iasomia
- este arbustul care, daca nu este tuns, poate ajunge la o inaltime de pana la 3 metri, iar daca este sustinuta sa se intinda pe un suport, poate ajunge la o inaltime de 8 metri. Nu este pretentioasa pentru dezoltare, poate rezista atat pe un sol sarac, uscat, dar si la lumina sau umbra partiala. Are nevoie de apa multa, dar nu in exces deoarece poate pierde bobocii florilor. Arbustul se taie toamna pentru a elimina o parte din ramuri, iar primavara se taie ramurile uscate. Abia dupa ce se usuca, iasomia poate fi tunsa inca o data pentru a stimula urmatoarea inflorire. Daca nu este realizat acest proces, iasomia nu mai face flori.