Termoizolarea si fonoizolarea cu vata de sticla URSA a unui planseu pe structura de lemn
Ce se urmareste :
- Termoizolarea corecta a planseului de lemn
- Variante de izolare la zgomot de impact
- Montarea corecta a vatei de sticla in structura planseului
Dezvoltarea caselor pe structura de lemn dar si utilizarea planseelor pe structura de lemn la case pe structura din zidarie conduce la intrebari referitoare la modalitatile de rezolvare ale problemelor legate de transmiterea zgomotelor dar si a necesitatii de a mai termoizola planseele de lemn.
Ursa Romania va propune un detaliu de pardoseala care sa acopere ambele necesitati si care sa functioneze fara probleme.
Nu trebuie sa uitati ca planseele fac parte integranta din structura de rezistenta a constructiei si de aceea este bine ca acestea sa fie conformate astfel incat sa raspunda in principal cerintelor de rezistenta si apoi sa raspunda cerintelor de izolare acustica, termica sau de protectie la foc, etc.Este de asemenea important modul in care elementele constructive ale planseului, structura, izolatia, bariera impotriva vaporilor, pardoseala, etc conlucreaza pentru a impiedica acumularea de vapori, aparitia condensului si pentru a impiedica propagarea sunetelor.
Vom prezenta cateva etape care sa va permita sa intelegeti si mai ales sa controlati modul in care se monteaza vata de sticla la un planseu pe structura de lemn.
1. Montarea vatei de sticla intre grinzi
Grinzile planseului pot fidin lemn lamelar, lemn masiv sau din profile de lemn compozite. In functie de deschiderea (latimea) planseului dar si de alcatuirea grinzii acestea pot avea dimensiuni dimensiuni cuprinse intre 5x15 cm pana la 10x30 cm.Dimensiunile grinzilor si tipul de grinda utilizat fac obiectul unui calcul structural din care va rezulta in final si distanta necesara intre acestea pentru a face fata solicitarilor planseului respectiv.
Pentru aceasta etapa URSA va recomanda utilizarea vatei de sticla URSA SF 38 cu un coeficient de conductivitate termica - lambda de 0,038 w/mpK. Vata se livreaza in role si poate fi prelucrata foarte usor.
Presupunand ca grinzile sunt montate pe pozitie conform proiectului, pentru usurarea montajului se trece la inchiderea cu placi de OSB a planseului la partea inferioara. Placile se vor monta transversal pe grinzi iar in acest fel se poate monta foarte usor vata de sticla intre grinzile de lemn pe la partea superioara. Este recomandat ca vata de sticla dintre grinzi sa fie mai mare decat inaltimea acestora cu aproximativ 1 cm. Odata terminata aceasta etapa se poate inchide planseul la partea superioara tot cu placi de OSB asezate ca si in primul caz tot transversal pe grinzi.
2. Montarea vatei de sticla peste OSB si a barierei impotriva vaporilor
Pentru a impiedica zgomotul de la etaj sa ajunga la nivelul parterului este recomandat sa se monteze un strat de vata de sticla URSA TFP 2 - 4 cm grosime, rezistenta la compresiune (rigida). Acest strat se va dispune pe toata pardoseala si perimetral in jurul acesteia astfel incat sa ajunga pana sub cota finisajului de pardoseala. Peste stratul de vata se monteaza bariera impotriva vaporilor (folie de polietilena) iar peste aceasta, cu foarte mare grija pentru a nu perfora folia, se pozeaza 2 straturi din placi de OSB.Primul rand de placi se monteaza pe o directie si celalat rand se monteaza transversal peste primele. Este recomandat ca acestea sa fie prinse intre ele cu holzsuruburi mai scurte decat grosimea placilor puse una peste cealalta. Placile de OSB asezate una peste cealalta formeaza o dala flotanta care datorita vatei de sub ele ar trebui sa impiedice transmiterea zgomotului de la etaj catre parter.Folia bariera imptriva vaporilor ar trebui sa fie conectata cu folia de la pereti sau in cazul in care constructia este din zidarie trebuie etansata la marginea peretelui.
Ca alternativa, se poate opta si pentru o rezolvare cu pardoseala pe grinzisoare.
3. Pardoseala pe grinzisoare
Aceasta este o varianta de pardoseala in care dala flotanta este rezolvata cu grinzisoare de lemn.Grinzisoarele ar trebui sa aiba aproximativ 6 x 4 cm. Inainte de montaj pe fata cea mai lata (6 cm) se va fixa cu adeziv, o banda din vata de sticla rigida cu o grosime de aprox. 1 cm grosime.Dupa terminarea acestei operatiuni, grinzisoarele, cu banda de vata de sticla asezata in jos, se vor monta pe tot perimetrul camerei si apoi pe distanta cea mai scurta a camerei se vor monta din aproximativ 60 in 60 de cm.
Golul dintre acestea se va umple cu vata de sticla URSA SF 38 cu amendamentul ca este recomandat ca inaltimea vatei sa fie putin mai mare decat inaltimea grinzisoarelor. Ca si in cazul de sus peste grinzisoare se va monta folia bariera impotriva vaporilor iar apoi se vor poza cele 2 straturi de OSB. Prinderea OSB ului de grinzisoare se va face cu holzsuruburi avand grija ca acestea sa nu ajunga pana la stratul de OSB de peste grinzi.
4. Finisarea tavanului
Desi cea mai mare tentatie este sa prindeti placile de gips-carton direct de placa de OSB de la parte inferioara a planseului trebuie sa stiti ca veti avea nevoie sa mai montati o bariera de vapori – pe care o puteti fixa cu banda dublu adeziva de placa de OSB si apoi pe montanti de lemn sau metalici se poate monta placa de gips-carton.In felul acesta se obtine si spatiu suficient pentru trecerea diverselor instalatii (mai ales electrice) si se poate face si o protectie adecvata a structurii de lemn la scurt circuite.
Echipamente & Scule
Atentie, echipamentul de protectie in constructii nu este optional, este obligatoriu. La montajul vatei de sticla URSA Terra Top nu sunt necesare masuri sau echipamente suplimentare, altele decat cele utilizate in mod obisnuit .Este recomandat ca montajul shj a se faca in echipe de doi oameni.
Ca echipament se recomanda :
- Manusi de bumbac
- Ochelari de protectie
- Bluza cu maneca lunga
- Masca de protectie
Pentru un montaj usor se recomanda :
- Cutter sau un cutit bine ascutit
- Rigla de lemn de minim 1,20 m
- Banda dublu adeziva
Cateva specificatii tehnice
Atentie !! Indiferent de solutia aleasa se recomanda montarea celor 2 placi de OSB, ca support pentru finisajul pardoselii, pentru a obtine o rigiditate mai buna a acesteia. Placa de OSB de sub grinzi participa la rigidizarea intregului planseu si este bine sa nu o scoateti din calcul.Este obligatoriu sa verificati integritatea barierei impotriva vaporilor de fiecare data cand se fac operatiuni de montaj in imediata apropiere a acesteia.In cazul in care, dupa desfacerea rolelor de vata de sticla, produsul nu ajunge la grosimea nominala inscrisa pe ambalaj, evitati sa-l utilizati.
Concluzii:
Una dintre intrebarile care apare este de ce ar trebui sa termoizolati si sa puneti bariere impotriva vaporilor si la interior ?Ei bine in acest caz vata de sticla are doua roluri, termoizoleaza cele doua incaperi suprapuse permitand in acelasi timp si un management al incalzirii daca incaperea de deasupra sau cea de dedesubt nu este utilizata o perioada sau utilizarea acestora nu se intampla in acelasi timp. In afara de aceasta vata participa activ la atenuarea zgomotelor transmise de sus in jos sau invers prin pardoseala. Bariera impotriva vaporilor impiedica circulatia vaporilor prin structura pardoselii respectiv condensarea acestora.