Totul despre ferestre - o alegere esențială pentru confort - partea a II-a
Dupa prezentarea ferestrei ca element constructiv (vezi partea I) este important sa intelegem ce optiuni avem in ceea ce priveste aspectele functionale, estetice si de montaj ale acestora. In principal au existat doua etape majore in ceea ce priveste evolutia ferestrelor, influentate de modul de constructie al cladirilor si al materialelor din care erau confectionate ferestrele, pana la revolutia industriala si bineinteles dupa aceea.
ALCATUIRI DE FERESTRE
Vorbind despre ferestrele din prezent, din punctul de vedere al modului de alcatuire, avem la dispozitie urmatoarele variante:
FEREASTRA CU UN CANAT
FEREASTRA CU 2 CANATE CU MONTANT INTERMEDIAR
Se poate fabrica si in varianta fara montant. Este recomandat ca, in rezolvarile uzuale (ferestre cu parapet de 80-90 cm si inaltime de 1,2 m) latimea panoului de geam sa nu depaseasca 1,2 m.
FEREASTRA BANDA (SAU FEREASTRA CU MAI MULTE CANATE)
Dimensiunile maxime sunt dependente de tipul de profil din care este fabricata fereastra. Se pot folosi mai ales in cazul constructiilor cu structura in cadre (stalpi si grinzi).
In functie de inaltimea incaperilor, deasupra ferestrei poate aparea si un element fix sau mobil care se defineste cu termenul de supralumina sau “oberlicht” si care poate avea forme variate,
in functie de tipul de material ales pentru realizarea ferestrei si de dimensiunea golului.
De asemenea ferestrele pot fi simple sau duble.
Ferestrele duble au aparut ca o necesitate, in trecut, in asigurarea unui confort termic superior la interiorul constructiei si dispuneau de deschidere atat spre interior cat si spre exterior.
In timp, odata cu aparitia geamului dublu si triplu termoizolant - termopan - ferestrele duble au fost inlocuite cu ferestre simple din diverse materiale dar cu coeficienti mult mai buni de izolare termica.
TIPURI DE DESCHIDERI SI FORME
Din punct de vedere al deschiderii ferestrelor se pot enumara urmatoarele tipuri:
● ferestre batante
● ferestre oscilobatante
● ferestre glisante sau culisante
● ferestre ”daneze” - cu deschidere exterioara
● ferestre ghilotina
FEREASTRA OSCILOBATANTA In Romania, este cel mai raspandit tip de deschidere. Recomandat si la ferestre pentru case pasive. FEREASTRA «DANEZA» FEREASTRA CULISANTA FEREASTRA «GHILOTINA»
Rezista foarte bine la vant si intemperii. Exista o limitare la latimea panoului de geam (max. 80 cm). Nu se recomanda la cladiri mai inalte de parter + 1 etaj.
Utilizata in tarile din vestul Europei. Sistemul de deschidere nu poate asigura o etansare foarte buna. In cazul sistemelor de ferestre culisante cu performante ridicate, pretul isi spune cuvantul.
Utilizata mai ales in SUA. Este un sistem comod: fereastra deschisa nu ocupa spatiu la interior, dar nu asigura o etansare perfecta si nici o izolare termica notabila.
In realitate se intalnesc mai multe tipuri de deschideri dar care reprezinta de fapt combinatii intre diferitele tipuri prezentate mai sus.
FORMA FERESTRELOR
In ceea ce priveste formele ferestrelor, datorita sistemelor moderne de fabricare, limitarile sunt date doar de materialul din care sunt facute ferestrele. Forma ferestrelor este influentata de sistemul constructiv, de posibilitatile materialului din care este fabricata fereastra si, aproape intotdeauna, de... dorinta beneficiarului.
ALTE TIPURI DE FERESTRE
Ferestre de mansarda
Au aparut ca o necesitate de a ilumina mai bine spatiul de sub acoperis inlocuind sistemul traditional cu lucarna. Situate in planul acoperisului, ferestrele de mansarda permit un aport mai mare de lumina naturala in incapere, oferind in acelasi timp protectie la diversi factori atmosferici si permitand o intretinere mai usoara. Exista atat variante simple dar si variante cu balcon integrat care prin deschidere se transforma in suprafete in consola (balcoane). Se pot realiza din lemn masiv, stratificat sau chiar PVC.
Ferestre pentru case pasive
Trebuie sa specificam aici ca nu este vorba despre ferestre dintr-un anumit material sau cu o constructie foarte speciala. Ferestrele din aceasta categorie trebuie sa indeplineasca conditia “Uw = 0,8W/mK”, atat pentru elementele de tamplarie cat si pentru unitatea vitrata, care in acest caz este formata din trei foi de sticla, cu gaze inerte inglobate la interior, care concura la calitatea ferestre si care sa permita atingerea unui coeficient de transmitere a caldurii (Uw) cat mai mic. Este de retinut ca o fereastra care nu indeplineste conditia de mai sus indiferent de material si de modul de conformare al ferestrei, nu este recomandata pentru utilizare in cadrul unei case pasive.
Ferestre “Daneze”
Conceptul a fost utilizat cu precadere in Danemarca si s-a pornit de la premiza ca trebuie sa se foloseasca un tip de ferestre care sa nu fie influentate de vantul care bate in fereastra. Astfel aceste ferestre se deschid numai catre exterior, sunt fabricate din materiale moderne si au avantajul ca in cazul in care vantul bate direct in fereastra acesta preseaza garnitura pe toc impiedicand astfel intrarea aerului exterior in interiorul cladirii precum si exclude posibilitatea unei deschideri accidentale. Exista insa si un dezavantaj si anume - nu sunt recomandate pentru utilizare la constructii cu mai mult de parter si etaj.
Vitralii
Desi nu fac parte integranta din capitolul ferestre, vitraliile sunt de obicei elemente fixe, si au rol pur decorativ. Datorita noilor tehnologii de procesare a sticlei, acestea se pot integra si in ferestre cu geam termopan (dublu sau triplu). Este pana la urma doar o chestiune de gust.
MODALITATI DE MONTAJ
Traditional, ferestrele se fixau in zidarie prin intermediul unor « gheremele » din lemn. Odata cu cerintele noi de economie de energie dar si cu evolutia constanta a profilelor pentru ferestre, au aparut si modalitati noi de montaj ale acestora, care pe langa indeplinirea cerintelor aratate mai sus permit si obtinerea unor efecte estetice atat pe fatada dar si la interior:
Montarea ferestrei in planul elementelor structurale (zidarie sau structura usoara).
Putem spune ca acest tip de montaj se apropie de varianta traditionala, in locul gheremelelor utilizandu-se suruburi cu dibluri din plastic sau PVC. Este recomandat ca montajul sa permita intoarcerea termoizolatiei de pe fatada spre tocul ferestrei pentru a se evita aparitia unei punti termice. In acest caz, optiunea recomandata este montarea ferestrei pe un toc orb pentru a obtine prin intoarcerea termoizolatiei spre fereastra aceaiasi grosime ca pe fatada. Dezavantajul consta in faptul ca trebuie calculat cu grija golul din zidarie pentru a nu micsora suprafata de tamplarie.
Montarea ferestrei la limita dintre elementele structurale si termoizolatie.
Aceasta varianta este un sistem relativ nou care permite eliminarea puntilor termice si o etansare foarte buna a intregului detaliu. Prinderea tocului de elementul structural se poate face direct, in cazul structurilor usoare din lemn sau metal sau pe bride metalice pentru a impiedica smulgerea ferestrei din suport. Trebuie acordata o atentie mai mare la prinderea glafului de exterior de tocul ferestrei.
Montarea ferestrei in planul termoizolatiei.
In acest caz se recomanda aplicarea termoizolatiei in doua straturi in jurul ferestrei la exterior, pentru a nu fi nevoie sa se faca decupaje in materialul termoizolant. Prinderea tocului se executa pe bride metalice sau pe toc orb, mai mare decat golul ferestrei. Nu se recomanda utilizarea spumei pentru a umple golurile de montaj. Aceasta are capacitate termoizolanta buna si umple golurile dar nu etanseaza rosturile la trecerea vaporilor. Se recomanda utilizarea benzilor de etansare si a masticurilor de etansare rezistente la apa si umiditate
ELEMENTE DE PROTECTIE SOLARA
Asa cum spuneam acestea au rolul de a proteja atat fereastra dar si interiorul constructiei de diferite manifestari ale mediului exterior sau pot avea si un rol in asigurarea securitatii.
Elemente de exterior:
Obloanele
Sunt considerate ca fiind cel mai vechi mod de a proteja atat fereastra dar si interiorul de conditiile de mediu dar si cu rol in asigurarea securitatii. Obloanele moderne se pot confectiona din diverse materiale, lemn, metal, PVC sau combinatii intre acestea si pot fi batante sau glisante. Necesita sisteme de prindere ancorate in structura constructiei pentru a nu fi smulse sau pentru a nu se deteriora usor.
Copertine
Fie ca este vorba de copertine fixe sau retractabile acestea sunt realizate din materiale usoare, tesaturi impremeabile, etc. In cazul in care sunt fixe este recomandat sa nu fie foarte mari pentru a nu fi expuse la vant. Cele retractabile este recomandat sa fie stranse in caz de vant puternic sau zapada abundenta.
Rulouri de exterior
Au aparut odata cu evolutia ferestrelor post revolutia industriala si se pot fabrica din foarte multe materiale, lemn, metal, pvc. Este bine sa se acorde o atentie deosebita la montajul casetei de stocare a ruloului pentru a nu aparea punti termice in zona de buiandrug a ferestrei.
Brisesolei-uri
Este un sistem de umbrire modern utilizat mai ales pentru cladirile cu pereti cortina sau pentru locuintele cu arhitectura ultramoderna. Se fabrica in general din metal, sticla sau chiar lemn, pot fi fixe sau mobile cu montaj vertical sau orizontal.
Elemente de interior:
Jaluzelele, draperiile si perdelele
Sunt oarecum cunoscute si recunoscute de cei mai muti cititori. Desi sunt nominalizate ca elemente de protectie solara, trebuie sa stiti ca acestea sunt mai mult niste sisteme de filtrare a luminii. In cazul unei ferestre expuse pe sud, pe timpul verii poate aparea fenomenul de supraincalzire datorita faptului ca aerul cald se poate acumula intre aceste elemente si geamul ferestrei.
Mai mult decat atat, pe timpul iernii in cazul ferestrelor cu parapet obisnuit este recomandat ca draperiile si chiar perdeaua mai ales daca sunt confectionate din materiale grele (stofe, catifea, etc) sa nu ajunga pana jos si sa acopere radiatorul. Acesta nu va mai da caldura obisnuita catre camera iar centrala daca este pe senzor va consuma mai mult decat in mod obisnuit.
Obloanele de interior
Sunt o varianta a obloanelor de exterior care pot oferi protectie solara insa trebuie sa stiti ca si aici exista cateva amendamente. Daca obloanele dispun de perforatii in incapere se va acumula aer incalzit, iar in cazul obloanelor etanse este necesar ca fereastra sa dispuna de o clapeta de ventilare sau sa fie lasata deschisa pe o pozitie intermediara.
Aceste tipuri de obloane pot fi utilizate in cazul in care nu se doreste aparitia acestora pe fatada.
PRECIZARI !
Pe langa materialul din care sunt fabricate ferestrele, un aspect foarte important il constituie legatura cat mai etansa intre tocul ferestrei si peretele in care se incadreaza aceasta. Lipsa acestei etanseitati si a termoizolatiei perimetrale poate conduce la aparitia condensului pe conturul ferestrei la legatura dintre aceasta si peretele adiacent.
O problema care apare frecvent este aceea a marimii panourilor mobile a ferestrelor.
Se recomanda o latime maxima de 75 - 95 cm a panoului mobil si o inaltime de max 2,10 m pentru a nu supune balamalele la eforturi mari. Cu cat panoul mobil al unei ferestre este mai mare, cu atat balamalele si mecanismele de inchidere vor trebui sa fie mai puternice (deci mai scumpe) pentru a putea sustine greutatea acesteia.
Pentru o utilizare cat mai indelungata si in conditii optime, odata pe an se recomanda o operatiune de intretinere a ferestrelor, in care sa se verifice garniturile de cauciuc, balamalele si mecanismele de inchidere.
Nota
Toate imaginile si desenele din aceasta lucrare au strict valoare ilustrativa si nu pot fi reproduse fara acordul prealabil al spatiulconstruit.ro