Prima casa pasiva din Romania va fi construita cu YTONG
Xella Ro, liderul mondial in bca, producator al blocurilor de zidarie YTONG, este anul acesta partener activ al initiativei Institutului de Studii si Proiectari Energetice (ISPE) in construirea primei case pasive certificate din Romania. Casa Pasiva Politehnica Bucuresti, situata in incinta Universitatii Politehnice Bucuresti si proiectata pe o suprafata de 160 mp, pe sistem P+1, urmeaza sa fie finalizata pana la finele anului 2010.
"Ytong a acceptat o noua provocare in 2010: o casa care consuma putin mai mult decat un bec, dar ofera randament si confort la nivel maxim, folosind surse de energie clasice si/sau regenerabile. Avand in vedere ca pe primul plan in filosofia noastra se afla eficienta energetica si componenta ecologica, Ytong merge in directia unui viitor dictat de investitii in inovatie si in standarde ridicate de performanta in constructii", a declarat Marius Dragne, Marketing Manager Xella Baustoffe South-East Europe (BG-HU-RO). Casa pasiva este acea constructie pentru care factorul decisiv este eficienta energetica. In cazul acestui gen de cladire vorbim, in primul rand, despre economii de energie de pana la 90% in comparatie cu un proiect conventional si reducerea emisiilor de CO2, astfel incat impactul asupra mediului sa fie minimizat.
Conditiile de construire si atestare ale Casei Pasive Politehnica Bucuresti includ respectarea standardelor de etanseitate, impreuna cu un sistem "verde" de asigurare a climatului interior si garantia unor costuri scazute ale constructiei. In acelasi timp, s-au luat in considerare caracteristicile de eficienta termica si difuzia la vapori foarte buna, toate aceste calitati fiind specifice Ytong. "Ytong a fost ales ca solutie care sa poata imbunatati proiectul initial printr-un coeficient mai bun la difuzia de vapori, garantand o rezervare de potential energetic.
Ca si partener al proiectului, Ytong a pus la dispozitie cantitatea de zidarie necesara, impreuna cu adezivul Ytong in pat subtire, care asigura o zidarie cu schimburi termice minime fata de mediul extern. Urmand regula general aplicata pentru orice santier unde se foloseste Ytong, am oferit si aici sprijin tehnic, demonstratii si consilierea necesara desfasurarii in conditii optime a constructiei. Solutia rezidentiala Ytong folosita pentru acest proiect este varianta Clasic, adaptata cerintelor specifice proiectului de casa pasiva", a specificat Mircea Sibana, Product Manager, Xella Ro. Consumul unei case construite dupa conceptele arhitecturale obisnuite ajunge la valori cuprinse intre 200-240 kwh/m2/an. Noile cerinte generale de performanta energetica a cladirilor de Clasa A incearca un consum general sub 70 kwh/m2/an. In aceste conditii, casa pasiva ajunge la un consum general sub 15 kwh/m2/an pentru incalzirea ambientala.
Reprezentantul ISPE - coordonatorul proiectului "Case Pasive adecvate conditiilor climatice din Romania" si membru in cadrul retelei europene de promovare a casei pasive PASS-NET a declarat: "Specialistii implicati in realizarea acestui proiect vor demonstra ca parametrii tehnici ai blocurilor YTONG vor contribui la limitarea consumului de energie pentru incalzire/racire sub valoarea de 15 kWh/m2/an, pentru respectarea criteriilor conceptului de Casa Pasiva". Datorita standardelor foarte ridicate de constructie ale Casei Pasive, certificarea ei se va face de catre "Passivhaus Institute" - Germania, institutul fondator al acestui concept. Detaliile de executie si materialele folosite urmaresc sa respecte integral principiile eficientizarii consumurilor de exploatare in conditiile specificului climatic din Romania.
Initiativele de construire a cladirilor pasive sunt mult mai prezente in alte state europene. In Germania, de exemplu, s-au construit pana in prezent peste 8000 de case pasive, in timp ce in Austria exista peste 1500 de astfel de cladiri. Casa Pasiva Politehnica Bucuresti va gazdui seminarii si conferinte si va fi deschisa publicului pentru vizitare.
Despre Xella International In 2009, Grupul Xella a avut aproximativ 6800 de angajati si a inregistrat vanzari de 1200 milioane EUR. Xella este proprietate a companiilor de investitii private PAI Partners si Goldman Sachs Capital Partners.
|