3 mituri despre polistirenul expandat
1. Polistirenul arde
Fals! Polistirenul nu arde cu flacara, acesta doar se topesete. Temperatura la care posistirenul se topeste este de + 491 ºC, fiind de 2 ori mai mare decat temperatura de ardere a hartiei (+ 230 ºC) şi de 1.8 ori mai mare decat cea a lemnului (+ 260 ºC).
In situatia nefericita a declansarii unui incendiu, temperatura ajunge la 3.000 ºC si topeste totul in calea sa. Titanul se topeste la 1.668 ºC, astfel ca devine inutil sa vorbim despre rezistenta la foc a polistirenului.
Important: Polistirenul pentru izolatii se fabrica din materie prima ignifugata, ceea ce inseamna ca, odata cu eliminarea sursei de foc, polistirenul inceteaza a se topi in maxim 4 secunde.
2. Cladirile placate cu polistiren nu „respira”.
Fals! Cladirile „respira” doar atunci cand sunt aerisite. Microclima si confortul dintr-o incapere depind in proportie de 98 % de o ventilare corespunzatoare, NU de materialul termoizolant care se afla la exterior. De materialul termoizolant depinde doar economia la plata facturilor pentru incalzirea locuintei.
Retineti: Capacitatea de permeabilitate la vapori a polistirenului nu influenteaza microclima din incapere. Umiditatea mare si consecintele acesteia (pereti umezi, mucegai, igrasie) sunt rezultatul unei ventilari precare.
3. Polistirenul nu rezista in timp
Fals! Polistirenul este un material termoizolant plastic (greu biodegradabil), rezistent in timp. Polistirenul expandat a fost produs pentru prima oara in anul 1952. Acesta a fost folosit in premiera ca material termoizolant in anul 1955, chiar pentru acoperisul fabricii unde a fost produs. Pentru renovare, acoperisul a fost demontat 31 de ani mai tarziu, in 1986. In urma examinarii, s-a observat ca polistirenul nu si-a modificat dimesiunea sau consistenta, nu s-a deformat, fiind gasit in stare excelenta.