3 sfaturi pentru montarea spoturilor
Folosite la început pentru iluminatul ambiental, spoturile au început să fie utilizate din ce în ce mai des și ca sursă principală de lumină, prezentând mai multe avantaje decât variantele clasice.
Pot fi instalate atât pe plafon, cât și în scafe și totodată pot fi încastrate în elementele de mobilier. În comparație cu mijloacele clasice de iluminat, sunt mai economice, iar un alt avantaj constă în faptul că pot fi iluminate doar anumite zone dintr-o încăpere, generând astfel un consum mai redus de energie.
Nu în ultimul rând sunt și ușor de montat, iar dacă ai nevoie de câteva sfaturi în acest sens, le găsești în rândurile de mai jos.
Instalează spoturile după ce ai finisat tavanul
Dacă îți construiești o locuință sau ești cu casa în renovare, trebuie să ții cont de faptul că spoturile pentru tavan se instalează doar după ce ai finisat plafonul. Acestea se montează cel mai bine în tavanele de gips-carton și tavanele false, căptușite cu izolație și plăci suspendate.
După ce tavanul este finisat, se face o schemă pe hârtie a dispunerii spoturilor, apoi se marchează pe plafon locurile în care acestea vor fi amplasate. Se măsoară diametrul spoturilor care urmează a fi instalate, după care se dau în tavan găurile de montaj, ținând cont de dimensiunile respective.
Protejează cablurile cu un furtun ondulat
Urmează cablarea spoturilor, etapă în care trebuie să ai grijă ca toate cablurile să fie izolate într-un furtun ondulat. Acesta previne declanșarea unui incendiu în cazul unui scurt circuit și protejează totodată cablurile, care vor avea o durată de viață mai îndelungată.
Instalația electrică poate fi montată în serie sau în paralel, iar acest detaliu depinde în principal de modul de amplasare a spoturilor.
Nu contează dacă instalezi cablurile înainte de montarea suporturilor pentru spoturi sau după ce ai efectuat această operațiune, însă noi îți recomandăm a doua variantă care este mai simplă.
Oprește curentul înainte de a monta spoturile
Odată create spațiile de amplasare a spoturilor și realizat cablajul, poți trece la etapa de montare a corpurilor de iluminat și conectarea acestora la sursa de alimentare. Primul pas este să oprești alimentarea cu energie electrică a locuinței și să te asiguri că nu mai este curent în rețea, testând prizele cu o șurubelniță de tensiune.
Este bine să efectuezi această operațiune pe timpul zilei, pentru a beneficia de lumina naturală.
Spoturile se montează în suporturile speciale, conform instrucțiunilor specifice fiecărui model în parte, având grijă ca fiecare corp de iluminat să fie conectat la firele de legătură. La final, se face joncțiunea cu rețeaua electrică a locuinței, etapă pentru care este absolut necesar ca alimentarea să fie oprită.
Când totul este gata, poți da drumul la curent, iar ultima etapă constă în verificarea spoturilor abia instalate. Dacă acestea pâlpâie sau nu se aprind, înseamnă că este ceva în neregulă și trebuie să verifici din nou instalația.
Și de această dată, te sfătuim să întrerupi alimentarea cu energie electrică pentru că operațiunea presupune verificarea cablajelor și este mai sigur să o faci fără curent în rețea.
În funcție de tipul de lămpi folosite, la ora actuală sunt cunoscute patru categorii de spoturi, dintre care le poți alege pe cele pe care le consideri potrivite.
Din prima categorie fac parte spoturile cu lămpi incandescente, care se încălzesc și au nevoie de un suport special termoizolant, care să protejeze materialul pe care sunt instalate.
Spoturile cu halogen sunt apreciate pentru lumina puternică pe care o dau, în timp ce spoturile fluorescente au și avantajul de a fi foarte economice.
Cel mai des utilizate sunt spoturile cu becuri LED, care au o durată lungă de viață, au o putere ce poate ajunge până la 30 W și pe deasupra arată și foarte bine în orice locuință.