4 etape de montare a unei instalaţii electrice
Instalaţia electrică a unei clădiri este un sistem complex ce necesită cunoştinţe aprofundate şi prezenţa unui profesionist pentru implementare. Orice lucrare de punere în funcţiune trebuie să se facă respectând legea şi normele de protecţie a muncii. Cunoaşterea etapelor necesare pentru montarea unei instalaţii electrice te ajută nu doar să acoperi o parte din volumul de muncă în regim Do It Yourself, ci şi să pregăteşti materialele necesare şi să gestionezi relaţia cu echipa căreia îi încredinţezi o astfel de lucrare.
Dacă ai ajuns la momentul montării, se presupune că ai pregătit deja schema traseelor pentru circuitele electrice în funcţie de numărul de consumatori estimat. Iată ce ai de făcut în continuare:
Deconectează sursa de energie
Dacă nu te afli într-un proiect de construire a casei de la zero este foarte posibil ca clădirea să fie deja racordată la energie. În acest caz, primul pas este deconectarea sursei primare de curent. Aceasta trebuie făcută din panoul electric principal aflat pe casa scării pentru apartamentele de bloc sau pe cutia de distribuţie de pe stâlp pentru clădiri individuale.
Pentru construcţiile noi, montarea panoului electric principal poate fi punctul de început al proiectului tău. De aici pleacă energia pe circuitele configurate. Acesta este principalul punct de protecţie pentru întreaga instalaţie.
Tabloul electric din casă
Tabloul electric se montează în interior, de obicei deasupra uşii de la intrare. Atunci când contorul electric se află tot în casă trebuie integrat în tablou. Rolul contorului este de înregistrare a consumului, iar punerea în funcţiune se face de către personal specializat.
Tot din panoul electric face parte şi cutia cu siguranţe. Modelul clasic, cu siguranţe fuzibile, presupunea înlocuirea acestora atunci când se ardeau. Siguranţele automate moderne sunt asemănătoare unor butoane şi le găseşti aici. Atunci când detectează fluctuaţii de tensiune, acestea întrerupt alimentarea cu energie electrică; după remedierea problemei, tot ce ai de făcut este să ridici siguranţa pentru a avea din nou curent. Numărul de siguranţe necesare şi tipul acestora este prevăzut în planul instalaţiei electrice.
Cablurile electrice: amplasament şi izolare
Din tabloul de siguranţe pleacă toate cablurile către consumatori. Acestea trebuie să aibă un traseu protejat până la prize sau întrerupătoare. Alegerea tipului de cablu se face în funcţie de consumatorii pe care îi va alimenta.
Cablurile electrice nu trebuie montate la vedere sau la suprafaţa pereţilor. Încă din faza de construcţie a casei sunt prevăzute şanţuri în care se montează tuburi speciale ce protejează firele electrice de apă, foc sau rozătoare. Astfel, atunci când ai de înlocuit un cablu, nu trebuie să intervii asupra zidăriei, deoarece ai acces prin priza montată în perete. Alegerea materialelor de calitate este esenţială pentru durabilitatea lucrării.
În cazul în care configuraţia casei te obligă să montezi un traseu electric la suprafaţă, acesta va fi mascat prin aplicarea unor baghete pe perete.
Doze, prize şi întrerupătoare
Accesul la cablurile electrice se face din mai multe locuri ale construcţiei. Dozele cu montaj încastrat sunt eficiente şi uşor de mascat din punct de vedere estetic. Aceste accesorii sunt elemente de legătură între tabloul electric şi consumatori. Fiecare doză poate fi conectată la o siguranţă şi poate alimenta mai mulţi consumatori.
Prizele şi întrerupătoarele sunt cele mai vizibile şi utilizate elemente ale instalaţiei electrice. Ele au în primul rând un rol utilitar, dar trebuie să ai în vedere şi aspectul pe care îl dau fiecărui perete pe care sunt montate. De calitatea lor depinde buna funcţionare a aparaturii din casă. Având în vedere că numărul de consumatori electrici este din ce în ce mai mare, solicită încă de la întocmirea schemei electrice suficiente prize pentru fiecare cameră în parte. Dacă eşti pasionat de tehnologie, alege şi alte tipuri de priză decât cele clasice, începând cu modelele pentru cablu TV, LAN sau FTP, USB sau USB-C.
După montarea ultimului întrerupător, circuitul electric este complet. Urmează verificarea întregii instalaţii şi punerea ei în funcţiune. Cunoaşterea acestor paşi te ajută să estimezi necesarul unui astfel de proiect şi să gestionezi implementarea lui.