6 greșeli comune în îngrijirea plantelor de apartament
Aproape cu totii avem (sau am avut) macar o planta in apartament si, inevitabil, planta a trecut prin perioade mai dificile. Dezvoltarea ei corespunzatoare tine de modul in care o ingrijim, iar daca lista cu “ce este bine sa faci cand ai plante in apartament” este lunga, ne-am gandit sa iti prezentam si o serie de greseli pe care suntem predispusi sa le facem.
Nr. 1: Uitam ca plantele sunt vii
Plantele sunt organisme vii, dar uneori omitem asta din pricina faptului ca nu putem interactiona la fel cum am face-o cu animalele de companie, de exemplu. Cu cat stii mai multe despre viata plantelor, cu atat vei fi mai fascinat de acestea si de cat de mult conteaza ingrijirea lor.
Nr. 2: Nu tinem cont de habitatul natural al plantei
Inainte sa-ti cumperi plante noi, gandeste-te la cum e mediul din interiorul locuintei tale. Ai suficienta lumina naturala? Iti place ca inauntru sa fie mai cald sau mai racoare? Evalueaza mediul interior si incearca apoi sa gasesti plante care se dezvolta bine intr-un mediu asemanator. Daca deja te-ai decis asupra unei plante, cerceteaza putin inainte pentru a descoperi din ce habitat natural provine. De exemplu, daca planta este tropicala, atunci caldura si umiditatea ii vor fi beneficie; daca ai o planta din desert, atunci ii vor trebui caldura si multa lumina naturala.
Nr. 3: Nu verificam pamantul inainte de a-l uda
Pentru cele mai multe plante de interior este bine ca solul sa fie complet uscat inainte de urmatoarea udare. Verifica suprafata solului cu degetul inainte sa torni apa si astfel eviti udatul excesiv.
Nr. 4: Nu stergem frunzele de praf
Cand aducem plantele la interior, magia Mamei Naturi dispare - plantele nu mai au nici ploaie, nici vant pentru ca frunzele lor sa ramana curate. Problema este ceva de genul “imagineaza-ti cum ar fi sa nu faci dus”. Se recomanda, deci, sa cureti frunzele plantelor cu apa de cel putin doua ori pe luna. Poti face asta fie imbiband un prosop in apa, fie pulverizand apa pe suprafata lor. Astfel plantele vor fi sanatoase si vor putea respira cum trebuie.
Nr. 5: Schimbam ghiveciul cand si cum nu trebuie
Ca regula, este bine sa schimbi ghiveciul plantelor dupa ce pamantul s-a uscat, la cca. 2-3 zile dupa ce le-ai udat. Noul ghiveci trebuie sa fie cu doar 5-7,5 cm mai lat si mai inalt. Un ghiveci mai mare nu inseamna ca planta va creste mai repede, dar necesita mai mult pamant si mai multa umiditate, ceea ce poate duce la putrezirea radacinilor.
Nr. 6: Uitam sa le fertilizam
Fertilizarea plantelor este un proces de multe ori trecut cu vederea, desi este esential pentru sanatatea lor. Hraneste-ti plantele in sezonul de crestere (cel mai adesea, primavara si vara) si le asiguri o viata nu doar mai lunga, ci si mai buna.