7 motive pentru care merită să instalezi panouri solare
Energia solară a devenit una dintre cele mai promițătoare și ieftine alternative pentru viitorul energetic al României, cu nenumărate beneficii pentru buzunarul tău și ecosistem. Interesul pentru această sursă regenerabilă de energie crește, iar cele 7 motive prezentate în acest articol te vor convinge că este momentul să investești într-un sistem de panouri solare.
Nu mai este o noutate pentru nimeni faptul că energia solară reprezintă viitorul în materie de resurse regenerabile pentru electricitate sau apă caldă. Fie că este pentru uz casnic sau rezidențial, fie că e vorba de motive economice sau pentru protejarea mediului înconjurător, energia solară atrage tot mai mult interesul oamenilor. Așadar, astăzi îți prezentăm 7 motive pentru care merită să investești într-un sistem de panouri solare.
Costuri reduse la factura de energie
Un raport al Agenției Naționale de Energie, realizat în 2020, confirmă faptul că energia solară a devenit cea mai ieftină sursă de energie electrică. Nu e de mirare că tot mai mulți români sunt interesați să facă tranziția la energia regenerabilă pentru casa sau afacerea lor.
Panourile solare te vor ajuta să reduci semnificativ costurile la factură și să economisești bani chiar din prima zi de folosință. Desigur, te vei gândi poate că investiția este prea mare, dar statisticile arată că amortizarea cheltuielilor are loc în aproximativ 3-5 ani. Având în vedere durata mare de viață a unui panou solar, cuprinsă între 20 și 25 de ani, economiile tale de viitor vor arată destul de bine.
Panourile solare pot crește valoarea casei
Poate că la un moment dat te vei hotărî să încerci ceva nou și te vei muta undeva pe o plajă însorită împreună cu familia. Ne gândim că nu vei lua panourile cu tine la mii de kilometri depărtare, așa că vei vinde casa cu tot cu sistemul solar montat. Interesul pentru energia și apa caldă din surse regenerabile este tot mai crescut, iar persoanele care doresc să facă o astfel de schimbare vor accepta prețul mai ridicat al caselor.
În medie, valoarea unei casei poate crește cu 3-4 $/watt (echivalentul a cca. 16 lei) în cazul unui sistem obișnuit de 3000W.
Reducerea amprentei de carbon
Energia solară nu este doar gratuită și la dispoziția noastră oricând, dar este și prietenoasă cu mediul înconjurător. În cazul ei nu sunt eliberate gaze cu efect de seră precum electricitatea generată de petrol sau cărbuni.
Primești bani pentru energia produsă
Odată devenit prosumator poți obține bani pentru energia pe care o livrezi în rețea. Gândește-te bine totuși, înainte de a lua această decizie. Începând cu acest an prețul pentru energia introdusă în rețea de către prosumatori a scăzut. Dacă anul trecut ai fi primit 25 bani/kWh, anul acesta prețul stabilit ajunge la 19,6 bani/kWh. Date fiind aceste condiții, devine mult mai rentabilă achiziționarea unor acumulatori pentru stocarea surplusului de energie.
Poți deveni independent cu un sistem off-grid
Sistemele off-grid sunt complet independente de rețea, având în alcătuirea lor componente cu ajutorul cărora pot genera singure energia necesară. În general, acestea sunt utilizate pentru casele aflate în zone izolate, dar dacă dorești să obții independență completă față de orice furnizor de energie, un sistem off-grid este alegerea potrivită.
Mai mult decât atât, îți oferă o siguranță mult mai mare în cazul penelor de curent, datorită bancului de baterii care stochează surplusul de energie, pe care îl folosește apoi pentru a continua alimentarea optimă a consumabilelor.
Ești ferit de schimbările prețurilor la energie
De la începutul anului, prețul energiei electrice nu mai este stabilit de către Agenția Națională de Reglementare în domeniul Energiei, ci de către furnizorii de energie în baza cererii și ofertei existente pe piață. Liberalizarea pieței a creat astfel o adevărată agitație printre consumatori.
Unul dintre multe beneficii ale panourilor solare este acela de a te feri de fluctuațiile prețurilor de pe piața energiei electrice. Chiar dacă ai un sistem solar on grid costul pentru curentul electric primit de la furnizor va fi mai mic, în comparație cu cât ar plăti un consumator normal.
Poți beneficia de finanțare din partea statului pentru a deveni prosumator
Interesul crescut pentru energia solară se datorează și ajutorului pe care statele le oferă pentru achiziționarea unui sistem de panouri solare. O inițiativă benefică care face parte din planul fiecărei țări de a îndeplini obiectivele stabilite prin Pactul Verde European.
În România, programul Casa Verde Fotovoltaice oferă persoanelor fizice posibilitatea de a deveni mai ușor proconsumatori prin intermediul unei subvenții de 20.000 lei destinați instalării de panouri solare acasă.