Acvariul ca element de decor
Daca ar fi sa ne luam dupa regulile Feng Shui, un acvariu este un simbol al prosperitatii, pe care il putem folosi pentru a ne aduce abundenta in camin. Daca ar fi sa ne luam dupa psihologi, contempland un acvariu cateva minute pe zi putem sa obtinem o serie de beneficii psihologice, reusind cu ajutorul acestui gest sa ne deconectam de griji si sa ne relaxam. Iar daca ar fi sa ne luam dupa designeri, un acvariu poate fi transformat intr-un element decorativ deosebit, care da oricarui interior, oricat de modest, un aer deosebit si modern. Ce-ar fi, deci, sa va apucati de acvaristica?
Daca va plac pestii, puteti achizitiona usor unii de la orice pet-shop, indiferent de speciile si culorile preferate. Mai multe dileme va va ridica insa acvariul pe care il veti achizitiona, dotarile si, desigur, locul cel mai potrivit din casa in care il puteti aseza, atat pentru a-l pastra cat mai la vedere, cat si pentru a-l putea curata si ingriji cat mai usor.
Desigur, acvariile standard pot fi asezate, pur si simplu, pe o masuta, un dulapior sau un suport de sine statator si pozitionate pe o latura a incaperii. Insa daca reusiti sa le integrati in mobilier, veti obtine un efect estetic sporit. Ganditi-va la acest lucru si inspirati-va din fotografiile de mai sus, in care aveti doua idei de integrare centrala: fie in masuta din camera de zi (cu blat detasabil, pentru a putea efectua lucrarile de ingrijire a acvariului si pestilor) fie intr-o parte a barului, folosind un suport rotund de sticla (cu acces pe deasupra si pe dedesubt, pentru scurgere). Desigur, in acest caz veti avea nevoie de un instalator care se pricepe la acvarii si care sa va poata realiza ansamblul in functie de sistemul de improspatare a apelor, de pompele folosite, de sistemul de evacuare a apei vechi.
Daca nu stiti inca, pestii o duc cu atat mai bine cu cat sunt mai putini intr-un acvariu mai mare, asa ca in functie de dimensiunile acvariului veti alege pestii potriviti si numarul lor, in asa fel incat sa le creati un mediu cat mai propice de viata. Cel mai important este insa sistemul de iluminare: atat pentru crearea bioclimatului favorabil pestilor, cat si pentru aspectul general pe care il veti obtine cu ajutorul acestui acvariu in incapere.
Nu uitati ca iluminarea din interior, sticla, apa, decoratiunile si mediul dinamic vor aduce camerei acel plus estetic pe care nu-l pot da nici lampile obisnuite, nici televizorul, cu lumina lui albastra obositoare.