Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
| |
Adezivi MAPEI utilizati la montajul de parchet
Adezivi MAPEI® utilizati la montajul de parchet
|
|
|
Adezivi MAPEI® utilizati la montajul de parchet |
Parchetul reprezinta ultimul si totodata stratul de finisaj, care se lipeste pe straturile aplicate anterior sau existente, innobiland suprafata. In functie de situatia din santier, parchetarul trebuie sa ia o decizie, atat tehnica cat si economica, in privinta tipului de adeziv pe care il va utiliza la montaj. Aparent nu ar fi nici o dificultate in luarea unei decizii, insa, din punct de vedere tehnic si economic lucrurile sunt ceva mai complexe. Sa vedem, asadar, care sunt grupele si ce adezivi MAPEI putem sa utiliza la operatiunile de montaj parchet.
|
Adezivi vinilici in dispersie apoasa (D)
Sunt produse monocomponente, gata de utilizare, sub forma de dispersie vascoasa, pe baza de rasini vinilice, cu un continut redus de apa. Intarirea se realizeaza prin pierderea partii lichide din pasta adeziva, apa este absorbita de catre suport si parchet, procesul fiind urmat de reactia chimica de intarirea a rasinii. Adezivul poate prelua mici variatii dimensionale ale parchetului sau ale stratului suport. La aplicare si dupa montajul parchetului, adezivul degaja cantitati foarte mici de vapori sau substante volatile (VOC) nefiind daunator pentru sanatatea montatorilor sau a beneficiarului final. Adezivul vinilic se aplica numai pe suport absorbant, tip sapa grosiera sau sapa autonivelanta pe baza de ciment, pe podea sau panouri din lemn stabile dimensional, etc si numai pentru parchet de mici dimensiuni (mozaic, lamparchet, panouri preasamblate din lamele mici). Poate fi utilizat la pardoseli incalzite. Adezivul vinilic are o foarte buna capacitate de a lipi parchet, insa numai pe un strat suport absorbant, avand rezistente la smulgere prin tractiune directa (lemn pe beton) de 3 N/mmp (ruperea betonului). Economic: este considerat adezivul cel mai accesibil. Consumul este cca. 0,8-1,0 kg/mp. Adezivul este gata preparat. Restul de adeziv se poate folosi la alte lucrari. Tehnic: utilizarea lui este deseori limitata de tipul de strat suport pe care se executa montajul, precum si de speciile si dimensiunile parchetului. Obs. Adezivul vinilic nu se foloseste pentru a monta parchet pe strat suport neabsorbant tip pardoseli din mozaic, gresie, marmura, daca sapa grosiera a fost consolidata sau a fost tratata cu bariere de vapori realizate cu rasini poliuretanice sau epoxidice; nu se foloseste pe sapa care nu are bariera de vapori/ hidroizolatie, sub sapa; daca lungimea lamelei L <500 mm sau daca parchetul este instabil dimensional la umiditatea provenita din adeziv; daca pardoseala finita trebuie sa fie pusa rapid in folosinta, deoarece la adezivul vinilic, finisarea parchetului se face dupa minim 10 zile de la montaj. Legislatie: Agrement Tehnic ICECON S.A. Bucuresti Vezi fisa tehnica: Adesilex LC/R |
Adezivi pe baza de rasini reactive (R)
Vezi video adezivi pentru montarea parchetului:
Se clasifica in urmatoarele categorii:
1. ADEZIVI BICOMPONENTI PE BAZA DE RASINI EPOXI-POLIURETANICE (2K) Sunt produse formate din doua componente, Comp. A pe baza de rasini epoxi-poliuretanice si Comp. B un catalizator. Intarirea adezivului se realizeaza numai dupa amestecarea si omogenizarea componentelor, prin reactie chimica. Adezivul nu contine apa. Dupa intarire, adezivul poate prelua variatii dimensionale mai mari, fata de adezivii vinilici, ale parchetului sau ale stratului suport. La aplicare poate degaja foarte mici cantitati de vapori cu substante iritante, datorita substantelor epoxidice cu greutate moleculara mica, mai ales pe timp foarte calduros, putand provoca alergii la parchetarii sensibili. Dupa intarire, adezivul are o emisie destul de redusa de substante organice volatile. Adezivul bicomponent epoxi-poliuretanic se aplica atat pe suport absorbant cat si pe suport neabsorbant. Adezivul se poate utiliza pentru montajul oricarui tip de parchet, Fisa tehnica precizand clar dimensiunea maxima in cazul montarii de parchet masiv, adezivul nefiind limitat de dimensiunea parchetului stratificat din specii exotice sau autohtone. Adezivul poate fi aplicat inclusiv pe pardoseli incalzite. Adezivul bicomponent epoxi-poliuretanic are o buna capacitate de a lipi parchet pe strat suport absorbant sau neabsorbant, avand rezistente la smulgere prin tractiune directa (lemn pe beton) de 3 N/mmp (ruperea betonului) si (lemn pe gresie) > 3 N/mmp. Economic: este cel mai economic adeziv din gama adezivilor reactivi (R). Are un consum de cca. 1,0-1,5 kg/mp. Odata preparat amestecul, se foloseste in timp de cel mult 60-70 minute ! Restul de adeziv preparat nu se poate folosi la alte lucrari si se va intari. Tehnic: utilizarea lui este cea mai raspandita, majoritatea parchetarilor acceptand produsul fara rezerve. Obs. Adezivul epoxi-poliuretanic se foloseste pentru a monta parchet pe strat suport absorbant sau neabsorbant tip pardoseli din mozaic, gresie, marmura, pe sapa grosiera care a fost consolidata sau tratata cu bariere de vapori realizate cu rasini poliuretanice sau epoxidice; pentru orice tip de parchet; finisarea parchetului, in acest caz se face dupa 3 zile de la montaj. Legislatie: Agrement Tehnic ICECON S.A. Bucuresti Vezi fise tehnice pentru adezivi epoxi-poliuretanici: Lignobond, Ultrabond P902 2K, Ultrabond P913 2K Vezi video:
|
|
2. ADEZIVI MONOCOMPONENTI PE BAZA DE RASINI POLIURETANICE (1K) Sunt produse monocomponente, gata de utilizare, pe baza de rasini poliuretanice. Intarirea adezivului se realizeaza prin reactia chimica dintre adeziv si umiditatea din sapa si/sau parchet. Adezivul nu contine apa. Adezivul poate prelua variatii dimensionale si mai mari, fata de adezivii bicomponenti epoxi-poliuretanici, ale parchetului sau a stratului suport. La aplicare, pe timp foarte calduros, poate degaja foarte mici cantitati de vapori de isocianati, putand provoca alergii parchetarilor sensibili. Dupa intarire adezivul are o foarte mica emisie de substante organice volatile (VOC) si nu este periculos pentru sanatatea beneficiarului final. In acest caz adezivul este marcat atat pe ambalaj cat si in fisa tehnica cu insemnul GEV-EMICODE/ EC 1R. Adezivul se aplica pe suport absorbant si neabsorbant, pentru orice tip de parchet de mici sau de mari dimensiuni (parchet masiv sau stratificat, exotic sau autohton). Adezivul poate fi aplicat inclusiv pe pardoseli incalzite. Adezivul se poate utiliza pentru montajul oricarui tip de parchet, Fisa tehnica precizand clar dimensiunea maxima in cazul montarii de parchet masiv, adezivul nefiind limitat de dimensiunea parchetului stratificat din specii exotice sau autohtone. Adezivul monocomponent poliuretanic are o buna capacitate de a lipi parchet pe strat suport absorbant sau neabsorbant, avand rezistente la smulgere prin tractiune directa (lemn pe beton) de 2,5 N/mmp si (lemn pe gresie) > 1,8 N/mmp. Adezivul este gata preparat. Restul de adeziv se poate folosi la alte lucrari. Economic: din gama de adezivilor reactivi (R), are un cost mai mare fata de adezivii epoxi-poliuretanici. Are un consum de cca. 0,8-1,0 kg/mp dar un randament de acoperire cu 20-30% mai mare fata de adezivii epoxi-poliuretanici. Datorita randamentului de acoperire, a lipsei pierderilor de adeziv si a faptului ca nu obliga montatorul la utilizarea lui intr-o anumita perioada de timp, poate deveni o solutie mai economica de montaj fata de adezivii bicomponenti epoxi-poliuretanici. Tehnic: utilizarea lui este tot mai raspandita printre firmele dedicate, care descopera avantajele utilizarii acestui tip de adeziv. Obs. Adezivul poliuretanic se foloseste pe strat suport absorbant sau neabsorbant tip pardoseli din mozaic, gresie, marmura, pe sapa grosiera care a fost consolidata sau tratata cu bariere de vapori realizate cu rasini poliuretanice sau epoxidice; pentru orice tip de parchet; finisarea parchetului, in acest caz se face dupa 3 zile de la montaj. Legislatie: Agrement Tehnic ICECON S.A. Bucuresti Vezi fise tehnice pentru adezivi monocomponenti poliuretanici si silanici: Ultrabond P990 1K, Ultrabond Eco P991 1K, Ultrabond S997 1K. Vezi video:
|
3. ADEZIVI MONOCOMPONENTI PE BAZA DE POLIMERI SILANICI (1K) Sunt produse monocomponente, gata de utilizare, pe baza de rasini silanice. Intarirea adezivului se realizeaza prin reactia chimica dintre adeziv si umiditatea din sapa si/sau parchet. Adezivul nu contine apa. Adezivul poate prelua cele mai mari variatii dimensionale ale parchetului sau ale stratului suport, fata de adezivii prezentati anterior. La aplicare si dupa montaj, este considerat un produs "mai prietenos" pentru aplicatori si sanatatea beneficiarului final, deoarece nu contine amine, isocianati sau rasini epoxidice. Si in acest caz adezivul este marcat atat pe ambala,j cat si in fisa tehnica cu insemnul GEV-EMICODE/ EC 1R. Adezivul se aplica pe suport absorbant si suport neabsorbant pentru orice tip de parchet. Adezivul poate fi aplicat inclusiv pe pardoseli incalzite. Adezivul se poate utiliza pentru montajul oricarui tip de parchet, Fisa tehnica precizand clar dimensiunea maxima in cazul montarii de parchet masiv, adezivul nefiind limitat de dimensiunea parchetului stratificat din specii exotice sau autohtone. Adezivul monocomponent pe baza de polimeri silanici are o buna capacitate de a lipi parchet pe strat suport absorbant sau neabsorbant, avand rezistente la smulgere prin tractiune directa (lemn pe beton) de 2,0 N/mmp si (lemn pe gresie) 2,0 N/mmp. Adezivul este gata preparat. Restul de adeziv se poate folosi la alte lucrari. Economic: din gama de adezivilor reactivi (R), are costul cel mai ridicat. Are un consum de cca. 0,8-1,2 kg/mp. Datorita randamentului mare de acoperire si a lipsei pierderilor de adeziv poate deveni o solutie mai economica de montaj fata de adezivii bicomponenti epoxi-poliuretanici. Fata de adezivii poliuretanici monocomponenti prezinta urmatoarele avantaje: este adecvat pentru montatorii alergici la amine, epoxizi, isocianati si este usor de curatat de pe maini si parchetul prefinisat sau finisat. Tehnic: utilizarea lui este inca limitata datorita costului mai ridicat fata de celelalte tipuri de adezivi (R), dar avantajele utilizarii lui, referindu-ne la aspectul ca nu pateaza parchetul prefinisat sau finisat, ca are un impact mic atat pentru aplicatori cat si pentru beneficiar, il recomanda a fi un adeziv de viitor. Legislatie: Agrement Tehnic ICECON S.A. Bucuresti Obs. Adezivul silanic se foloseste pe strat suport absorbant sau neabsorbant tip pardoseli din mozaic, gresie, marmura, pe sapa grosiera care a fost consolidata sau tratata cu bariere de vapori realizate cu rasini poliuretanice sau epoxidice; pentru orice tip de parchet; finisarea parchetului se face dupa 3 zile de la montaj. Vezi fisa tehnica: Ultrabond Eco S955 1K
|
Legislatie: * In acest moment la nivel european nu exista standarde armonizate pentru certificarea acestor produse. |
|
|
| |