Ai renunța la câțiva centimetri din spațiul locativ?
Întrebarea aceasta te poate pune pe gânduri. Cum să renunți la spațiu (deci, la confort) și cu toate acestea să câștigi mai mult confort?
De cele mai multe ori soluțiile pentru pereții interiori sunt alese fără a lua în calcul caracteristici de izolare termică, inerție termică și acustică.
Dar daca vrei să te bucuri de o temperatură constantă și de liniște deplină în casa ta, ar fi bine să citești sfaturile de mai jos.
Acustica
Pentru o liniște deplină în casa ta, ai nevoie de o izolare fonică atât pentru:
- partea de exterior, prin zidărie, ferestre și acoperiș,
- cât și pentru interior, prin zidăria pereților de compartimentare și planșee.
Zidăria destinată anvelopării beneficiază încă de la început de grosimi mai generoase și, în plus, de aplicarea termosistemului. Astfel crește totodată și coeficientul de izolare fonică.
Dar în situațiile în care dorești să ai o insonorizare cât mai bună față de camerele sau de apartamentele alăturate, atunci trebuie să ai în vedere proprietățile de antifonare ale zidăriei de interor.
Izolare termică
Există situații (ex. pensiuni, hoteluri, vile etc.) în care se dorește oprirea agentului termic în una din încăperi. Iar în acest caz este de preferat ca ruperea termică să fie cât mai eficientă chiar și între camere.
Daca durata în care încăperea are oprit agentul termic este mare, precum în cazul magaziilor, garajelor etc., atunci ai în vedere şi aplicarea termoizolatiei.
Astfel, ceea ce pare la început mai costisitor se dovedeşte pe termen lung mai economic.
Inerție termică
Inerția termică este proprietatea peretelui de a înmagazina agentul termic în structura sa. Astfel pereții rămân iarna calzi și vara răcoroși. Acest aspect ajuta la menținerea unui climat intern, constant, ce elimină fluctuațiile de temperatură.
Exemplu: În momentul deschiderii ușilor sau ferestrelor pentru aerisire sau acces, se produce fenomenul de ventilare. Acesta schimbă temperatura aerului ambiental spre temperatura aerului exterior. În cazul de față, centrala sau aerul condiționat au nevoie de mai timp pentru readucerea temperaturii la nivelul dorit.
Totodată, confortul este redus pe termen îndelungat pe durata redresării.
Consecințe
Chiar dacă temperatura din mediul ambiental este optimă, în proximitatea unui perete rece (iarna), cald (vara) se vor forma curenți de aer.
Aceștia se formeaza în urma schimbului de aer la temperaturi diferite, deoarece aerul rece tinde să coboare, iar aerul cald să urce. Așadar pe lângă faptul ca un perete ce are o temperatură la polul opus temperaturii setate creează:
- disconfort termic;
- curenți de aer neplăcuti și dăunători sănătății;
- crește riscul de apariție a mucegaiului.
Extra: Nu renunţați la spațiul din interior
Dacă ai în plan să construiești spune-i arhitectului tău ce grosime și ce fel de zidărie vrei să folosești pentru pereții interiori. Astfel spațiul pentru compartimentare rămâne neschimbat.
Structoterm și Superblock pentru toți pereții casei
Pentru o inerție termică sporită și echilibrată pe toate zonele casei, poți opta și pentru zidăria exterioară compusă din Structoterm și Superblok. În plus, te sfătuim să folosești calculatorul de zidărie și să afli grosimea necesară pentru plăcile minerale termoizolatoare IZOMINERAL. Astfel, ajungi la un nivel nZEB, sau chiar peste, fără fluctuații de temperatură mari în momentul aerisirii.