Alimentarea cu apa: zgomotul robinetelor si debitul din circuit
Sub presiunea apei, intr-un circuit sanitar pot aparea, la deschiderea robinetului, zgomote de intensitati variate. Uneori acestea devin destul de neplacute pentru locuitorii casei, care cauta motivul si solutiile pentru a le reduce macar intensitatea. Iata cateva solutii pentru acestea, dar si mai multe informatii despre legatura dintre presiunea apei, debitul si diametrul tevilor de alimentare.
Cresterea presiunii determina cresterea vitezei de deplasare a apei prin conducte, ceea ce genereaza si zgomotele pe care le auziti. Iata cateva solutii:
- Reducerea presiunii apei la deschiderea robinetului este uneori suficienta pentru a elimina o parte din zgomot. Deschideti robinetul la mediu, nu la maxim, in asa fel incat sa reduceti presiunea de curgere a apei in chiuveta.
- Marirea diametrului tevii prin care trece apa reduce viteza de trecere a apei si estompeaza sau chiar elimina zgomotul. Schimbarea tevii de robinet este mai usoara, dar uneori responsabile sunt tevile de alimentare, uneori aflate in perete. Remedierea cere interventia unui specialist. La casa se pot face astfel de lucrari, la bloc este mai putin posibil, astfel de modificari cerand si aprobare de la administratie.
- Schimbarea presiunii de alimentare, daca stati la casa.
Tevile de apa suiera, dar stiti clar ca nu este legat de voi, ci zgomotul se aude de la vecini si e legat de momentele in care acestia dau drumul sau nu la apa? Verificati daca:
- vecinii si-au facut recent lucrari la instalatia de alimentare cu apa, s-a lucrat ceva gresit sau dau ei drumul la apa prea tare; atrageti-le atentia. E posibil si sa li se fi defectat (infundat, colmatat) una dintre tevile de alimentare.
- s-au facut recent lucrari pe coloana; verificati la administratia blocului
Diametre recomadabile pentru conductele de alimentare metalice (cupru) de la instalatiile de alimentare cu apa:
Cada - diametru minim: 14x16 mm; diametru recomandabil: 16x18 mm
Dus - diametru minim: 12x14 mm; diametru recomandabil: 14x16 mm
WC - diametru minim: 8x10 mm; diametru recomandabil: 10x12 mm
Chiuvete - diametru minim: 12 x 14 mm; diametru recomandabil: 14x16 mm
Masina de spalat - diametru minim: 10x12 mm; diametru recomandabil: 12x14 mm
Diametre recomadabile pentru conductele de alimentare din PVC de la instalatiile de alimentare cu apa:
Dusuri si chiuvete de bucatarie: 12,4 x16 mm
Cazi de baie: 15,4 x 20 mm
Chiuvete de baie, bideuri si WC-uri: 10,8 x 14 mm
Insa nici supradimensionarea dimensiunii tevilor de alimentare nu este recomandata, deoarece astfel veti creste debitul si implicit consumul. De exemplu, o conducta cu diametrul de 10 mm creeaza un debit de 3 metri cubi pe ora, in timp ce la un diametru de 20 mm debitul creste deja la 15 metri cubi pe ora (la fiecare dublare a diametrului, debitul se mareste de 5 ori). Desigur, si deschiderea robinetelor la maxim sau minim influenteaza consumul, asa ca indiferent de presiunea apei e cazul sa le dati la cat mai mic posibil imediat ce le deschideti. Foarte multa apa la dus sau la spalat vase se pierde inutil, pentru ca e suficienta si o cantitate mai mica pentru clatire.