Amenajări băi mici
Amenajarile bailor mici trebuie sa se concentreze pe maximum doua culori sau doua nuante. Daca pentru spatiile mari, contrastul cromatic este chiar indicat, in cazul bailor mici opozitia puternica intre culori este mai putin indicata.
De aceea, placarile peretilor se vor face cu pietre naturale care au texturi monocromatice sau nuante calde, atenuate. Stilul ”fantasy” permite o coloristica mai accentuata, dar chiar si aici vibratiile trebuie sa fie cat mai atenuate. Baile mici vor fi mereu un spatiu al amestecului temperat de culori.
Din clasa pietrelor naturale in culori cu texturi delicate amintim marmurele Thassos, Volakas, Cleopatra, Calacatta, Tundra, Burdur Beige, travertinul Classic, ardeziile Nero sau Rosie Wine. Griul, albul si mai putin albastru inchis (albastrul navy) reprezinta paleta cromatica sugerata de specialisti pentru amenajarile bailor mici. Pe acest fundal se pot proiecta elemente galbene sau verde deschis, mai ales ca verdele crud este culoarea aleasa de Pantone pentru a fi celebrata in anul 2017.
Maronul inchis si deschis reprezinta alta gama care se poate utiliza in cadrul amenajarilor de bai mici, cu specificatia ca elementele de mobilier si vasele sanitare trebuie sa aiba alte culori, mai deschise. Adica, daca avem peretii si pardoseala placate cu travertin Latte sau Peach, o chiuveta din marmura alba va crea un contrast ideal: nu foarte pregnant, dar suficient de marcant.
In plus, marmura alba a chiuvetei isi poate gasi ca ”partener” o baie din acelasi material. Astfel, cele doua pete de culoare - baie si chiuveta - vor indeplini functia de contrast moderat. Indiferent cat ar fi un loc de mic, marmura alba va impregna acel spatiu cu o distinctie si o stare de bine pe care cu greu alte materiale le vor putea transmite. In cele din urma, despre asta vorbim, despre mesajele si senzatiile pe care piatra naturala le raspandeste in jur.
Majoritatea camerelor de baie au forma dreptunghiulara. In mod inevitabil, cada trebuie pusa pe latimea cea mai departata de usa sau, in cel mai rau caz, pe coltul opus usii. Explicatia este simpla: in felul acesta se utilizeaza la maximum senzatia de spatialitate a incaperii. Pentru a spori si mai mult aceasta senzatie, cada nu va fi mascata in partea de jos, cum se intampla de obicei in baile din Romania.
Exista un numar foarte mare de modele de bai mici din piatra naturala. Dar, indiferent de model si de material - marmura, travertin sau onix – cada trebuie sa aiba spatiu liber in jur. Astfel, incaperea va parea mai mare, si cada din piatra, cu texturile ei unicat, va deveni ca un fel de exponat principal al unui muzeu al relaxarii.
Acolo unde spatiul nu permite montarea unei cazi, putem instala un dus. Se pot obtine efecte incredibile cu ajutorul unor ”ingrediente” usor de procurat (si mai accesibile ca pret decat se crede!). Iar aceste ”ingrediente” pot fi: un perete acoperit cu travertin (placi sau mozaic), o cadita de dus din travertin, o usa din sticla si un dus din inox cu o para mare fixata in perete sau in tavan. Iar daca, intr-un astfel de design unul dintre pereti este placat cu paneluri din ardezie Multi Stripes, obtinem un interior nu doar in ton cu tendintele actuale, ci si foarte primitor, plin de energia unor culori naturale.
Multa lume se foloseste de mozaic pentru a placa o baie mica, insa capcana in care se cade adesea este de a acoperi toti pereti cu mozaic. Mozaicul (marmura, travertin, onix etc.) isi arata puterea de seductie mai ales atunci cand este utilizat la placarea unui singur perete sau a unui segment dintr-un perete. Mozaicul functioneaza perfect ca un contrapunct, este pata de culoare care dinamizeaza un spatiu. Pe internet veti gasi multe poze cu amenajari ale bailor mici unde mozaicul este frecvent folosit.
Citeste continuarea pe blogul PiatraOnline.ro!