Arh. Dragoș Isăcescu despre stilul de amenajare Iberic
Exista oameni care au calatorit si care isi doresc sa aduca la ei acasa o parte din experienta culturala dobandita in locurile care i-au impresionat. Astfel, multi isi doresc sa aduca in amenajarile lor elemente din zona mediteraneana. Fie ca este vorba de case de vacanta, de case permanente, sau doar de un colt dintr-o gradina, stilul iberic este foarte placut de implementat. In primul rand este unul permisiv, fara o geometrie foarte elaborata. Coloritul pavajelor este unul placut si se imbina usor cu arhitectura clasica dar si cu cea contemporana.
Personal am folosit acest stil la mai multe amenajari in legatura directa cu zona de piscina. In primul rand deoarece coloritul pavelelor si materialele folosite au aspecte practice. Coloritul de terracotta reflecta cel mai bine caldura si lumina. Daca era o culoare mai intunecata, suprafata de pavaj insorita s-ar incalzi mult mai tare. Daca culoarea pavajului ar fi mai deschisa, suprafetele insorite ar fi orbitoare (mai ales in cazul albului unde efectul de oglinda este foarte puternic).
Formele din acest stil se preteaza foarte bine la amenajarile cu forme curbe, dantelate, presarate cu diverse obiecte: ghivece cu flori, obiecte ceramice, obiecte decorative, suprafete de pietris de diverse culori. Faptul ca terracotta este culoarea de baza nu inseamna ca nu pot fi variatii de la aceasta. Nuantele de bej sau maro sunt destul de des-intalnite si se poate realiza o combinatie de culori, mai ales cand vorbim de pavele de o culoare si bordura sau palisadele de alta culoare, care să se completeze reciproc. Culoarea este ceea ce da viata acestui stil, iar in stilul iberic gasim un anumit spirit de libertate si mai ales simtim multa bucurie de viata.
Eu recomand acest stil pentru zonele de relaxare, pentru notiunea de camin, acolo unde suprafetele ce urmeaza a fi pavate se doresc a fi intime. Nu sugerez folosirea pavelelor si accesoriilor in stil iberic pentru suprafete mari, la spatii publice. Din punctul meu de vedere o curte de dimensiuni mici sau medii este ideala pentru un asemenea stil, daca se doreste un spatiu intim, pentru familie sau grupuri restranse. Liniile curbe sau drepte pot fi realizate folosind pavele de dimensiuni mici, de 10×20, 20x20cm sau 10x10cm sau din forme conice. Combinatia dintre suprafetele pavate, vegetatia predominant salbatica si obiectele decorative precum jardiniere, focare, garduri, caracteristice acestui stil, formeaza un spatiu destul de aglomerat propice intimitatii unei familii, dar nu foarte potrivit pentru o viata mai tumultoasa in acest spatiu.
Desigur ca nu trebuie sa lipseasca nici obiectele practice cum ar fi bancile sau mobilierul de gradina, de obicei din fier forjat.
In concluzie, este un stil potrivit pentru spatiile intime, cu o vegetatie predominant salbatica, un spatiu colorat, in stransa legatura cu personalitatea beneficiarului.