Au inceput inscrierile pentru cel mai mare eveniment de recunoastere a excelentei in spatiul construit - RBA 2017
Aflate la a doua editie, Romanian Building Awards - Premiile Nationale pentru Spatiul Construit pun in valoare trio-ul creativ al proiectelor castigatoare: arhitect, constructor si beneficiar prin jurizarea de catre un board multidisciplinar si international care evalueaza impactul social, cultural si economic al proiectelor asupra calitatii vietii, pe langa criteriile estetice si tehnice.
Avand ca initiatori si organizatori Ordinul Arhitectilor din Romania, Universitatea de Arhitectura si Urbanism ”Ion Mincu”, Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii si Asociatia Pro Event, RBA 2017 are ca misiune promovarea cele mai valoroase proiecte construite in ultimii 2 ani in Romania.
”Am convingerea ca trebuie sa contribuim prin diferite mijloace la cresterea culturii construirii in Romania. Recunoasterea valorilor recente, ale prezentului si premierea lor este unul dintre acestea. Prin organizarea Romanian Building Awards, vrem sa construim o traditie din a celebra aceasta componenta fundamentala a vietii noastre, spatiul construit”, a declarat Serban Tiganas, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania.
In editia precendenta RBA, juriul international format din Ewa P. Porebska, Erika Katalina Pásztor, Bruno Andresoiu, Gerard Reinmuth si Giuseppe Farris, a decis acordarea a doua premii pentru proiectele care au avut o perspectiva unica asupra spatiului public romanesc si au adus contributii substantiale calitatii mediului construit, dand valoare profesiei prin felul in care abordeaza locuirea si comunitatea. Alaturi de aceste doua premii au fost acordate patru mentiuni speciale pentru proiectele care s-au remarcat prin calitatea spatiului, inovatie si reactivarea zonelor urbane.
Astfel, proiectul Urban Spaces Dogarilor - ADN Birou de Arhitectura a fost premiat pentru iscusinta cu care arhitectii au modelat o noua forma de viata urbana. De asemenea, proiectul CERC Boldesti-Scaeni - arh. Adrian Pop a fost premiat datorita importantei acordate angajarii comunitatii in dezvoltarea locala mai presus de obiectul final de arhitectura.
La categoria „Mentiuni speciale” proiectele castigatoare au fost : the c.a.p.-realizat de RE-ACT NOW, interventie de reabilitare, extindere si adaptare la utilizarea moderna a unei vile monument, cladirea rezidentiala Vila Urbana - Synthesis Architecture, proiectul de reabilitare si promovare a identitatii culturale si istorice a Pietei Cetatii si Turnului Ștefan - 9 Optiune si EFdeN - prototipul unei locuinte eficiente energetic realizat de o echipa multidisciplinara formata din studentii mai multor facultati din Bucuresti.
La editia de anul acesta pot participa arhitecti, echipe pluridisciplinare, urbanisti, dezvoltatori imobiliari, finantatori, constructori, beneficiari si alte forme de organizatii ce au acceptul arhitectului acelui proiect.
Inscrierile se vor face online si in limba engleza, iar ca o noutate pentru editia 2017, proiectele ce intra pe lista scurta a nominalizarilor desemnate de board vor propune 2 reprezentanti pentru a sustine proiectul in fata juriului si a publicului prezent in cadrul forumului SHARE.
Proiectele castigatoare vor fi premiate in Marea Gala cu o diploma insotita de un certificat cu recenziile juriului, un trofeu mural, placheta de onoare Romanian Building Awards 2017 si promovate in continuare la nivel national si international. Totodata, proiectele castigatoare vor fi arhivate pe platforma Romanian Building Awards a partenerilor spatiulconstruit.ro, iar autorii vor fi invitati ca speakeri in cadrul evenimentelor SHARE - ARCHITECTS din Romania, Polonia, Bulgaria si Ungaria.
Inscrierea proiectelor se poate face pe rba.spatiulconstruit.ro.