Avantajele unui termosistem cu pluta expandată
Am tencuit casa, iar acum am purces la placarea ei cu placi din pluta expandata cu grosimea de 8 cm. Adezivul l-am aplicat pe placa, tras pe toata suprafata acesteia. In placa am decupat cu o freza spatiul pentru diblu pentru astfel incat capul acestuia sa nu ramana peste nivelul placii. S-au aplicat dibluri universale din plastic tip "ciuperca", acestea fiind ulterior acoperite cu adeziv.
In continuare in cadrul proiectului #CasaDorin, urmeaza sa aplicam coltarele si plasa, peste care tencuiala decorativa.
Aici vreau sa aduc o precizare: pluta expandata este singurul material din pluta care poate fi montat la exterior. Explic si de ce: pluta expandata este obtinuta printr-un proces tehnologic de coacere a granulelor din pluta naturala (350 grade C). In urma acestui proces, granulele expandeaza si elimina rasina proprie, rasina cu care se lipesc granulele intre ele.
Aceasta rasina care inveleste granulele le protejeaza si rezista la diferente mari de temperatura si umiditate. Alte placi din pluta (de culoarea naturala a plutei) au in compozitie un liant care lipeste granulele din pluta, liant care nu rezista atunci cand este expus intens la intemperii, astfel aceste placi risca sa se degradeze in timp.
Avantajele plutei expandate:
- Pe langa binele cunoscut coeficient de conductivitate termica de care stiu toti, pluta poseda un coeficient extraordinar de inertie termica - timpul parcurs de temperatura de la exterior spre interior. Acest lucru inseamna ca, pe langa gradul de modificare a temperaturii aerului care strabate peretele de la exterior la interior, pluta intarzie considerabil transmiterea temperaturii de afara. De ce? Pluta contine 40 de milioane de celule bine etansate intr-un cm3 si, astfel, aerului rece/cald de afara ii ia foarte mult timp sa incalzeasca/raceasca fiecare celula in parte pana ajunge in casa. Concluzia este ca temperatura aerului este conservata la interior, iar cea de afara are sanse minime sa influenteze temperatura de la interior.
- Materialul este durabil fara sa piarda din performante. De exemplu, pluta expandata scoasa de pe o casa izolata in anul 1930 izoleaza si astazi la fel de bine.
- Permite circulatia vaporilor de apa, fiind redus la zero riscul de aparitie a igrasiei si a mucegaiului.
- Nu este atacata de insecte si rozatoare.
- Este un excelent izolator fonic.
- Nu intretine arderea
- Si, cel mai important, este un produs:
- 100% Natural
- 100% Sustenabil
- 100% Reciclabil
- 100% Reutilizabil
- 100% Ecologic
- 100% Prietenos cu mediul inconjurator
Un alt aspect important, care face diferenta dintre pluta expandata si alte materiale folosite pentru izolare este faptul ca pluta isi pastreaza coeficientul de conductivitate termica relativ constant atat la temperaturi cu minus, cat si la temperaturi ridicate, deci veti avea cald iarna si racoare vara. Atunci cand cumparati izolatie termica, solicitati de la vanzatori indicele de conductivitate termica a produsului la -20 grade C si la +30 grade C.