Aveti o camera de zi spatioasa? Iata cateva idei de amenajare!
Multi dintre noi ne dorim o camera de zi mare si spatioasa, insa amenajarea acesteia va poate aduce si numeroase provocari.
In primul rand, camera de zi trebuie sa fie un spatiu confortabil, in care membrii familiei si prietenii sa poata sa se adune, sa comunice usor, sa se bucure de filmul sau de cartea preferata, cu alte cuvinte sa isi desfasoare activitatile din timpul liber fara nicio constrangere.
De cele mai multe ori problemele apar atunci cand spatiul din camera de zi este prea mic, insa daca beneficiati de o camera cu dimensiuni mari, cu siguranta provocarile aparute se refera mai ales la cum umpleti tot spatiul respectiv. Sfatul nostru este sa nu va lasati coplesiti si sa priviti jumatatea plina a paharului, deoarece puteti sa va dati frau liber imaginatiei.
Iata cateva sfaturi de amenajare prin care puteti sa va folositi de intreg spatiul camerei de zi la potential maxim.
1) Delimitati zone
De cele mai multe ori, intr-o camera de zi mica nu puteti avea mai mult decat o zona de conversatie, aranjand intreg mobilierul intr-un mod corespunzator. Pe de alta parte, intr-o camera de zi de dimensiuni mari puteti sa delimitati mai multe zone de interes, astfel ca invitatii dumneavoastra sa poata desfasura mai multe activitati concomitent. In functie de cat spatiu aveti la dispozitie, puteti dispune de una sau mai multe zone de conversatie, o zona pentru media, o zona pentru jocuri, o zona pentru citit sau chiar o zona in care sa puteti lua masa. Camera dumneavoastra de zi va deveni astfel un loc dinamic si un mediu ideal pentru socializare.
2) Amenajati in jurul unor piese centrale
Camera de zi poate parea foarte aglomerata daca o umpleti de piese mobilier si obiecte decorative mici, si nu le incadrati in jurul unei piese centrale. O canapea mare sau o masa pentru cafea mare, rafturi pentru carti sau poate chiar un pian pot deveni obiectele in jurul carora sa organizati intreaga amenajare a camerei, astfel decoratiunile mai mici vor fi utilizate ca accente si vor ajuta la crearea unei amenajari armonioase.
3) Mobilierul
Cand amenajati o camera de zi cu dimensiuni generoase, tineti cont ca tot ceea ce puneti inauntru trebuie sa se preteze la scara si inaltimea acesteia. Piesele de mobilier de dimensiuni mici nu fac altceva decat sa atraga si mai mult atentia asupra spatiului din camera dumneavoastra. Alegeti canapele lungi, fotolii cu multe perne, covoare bogate si groase, si mese pentru cafea din lemn masiv. Daca bugetul permite, adaugati de asemenea si mobilier incastrat de-a lungul peretilor, cum ar fi o biblioteca sau dulapuri. Mai mult, in cazul in care veti da o petrecere sau veti chema musafiri, un bar intr-unul dintre colturile camerei poate constitui un punct de interes.
4) Iluminatul
Iluminatul natural sau artificial are o influenta majora asupra modului in care va simtiti in camera de zi indiferent de dimensiunea acesteia. O camera de zi spatioasa ar trebui sa dispuna de ferestre mari prin care lumina naturala sa poata sa patrunda si care sa lumineze toate detaliile incaperii. La lasarea serii, atunci cand este nevoie de lumina artificiala, se recomanda ca iluminarea sa nu se faca central cu un singur corp de iluminat, indiferent de marimea acestuia. Este de preferat sa aveti o scafa de lumina combinata cu lustre, lampadare si veoize. Tineti cont de cum le amenajati: alegeti 2 sau 3 lampadare mari de intensitate asemanatoare, apoi adaugati cateva lampi de perete atat din sticla, cat si din metal pentru a oferi varietate.
5) Coloritul
Cu cat o camera primeste mai multa lumina, cu atat pare mai mare. De aceea, este bine sa optati pentru culori mai inchise, care nu reflecta lumina, mai ales pentru mobilier si pentru pardoseala. Pentru pereti, alegeti culori neutre si calde precum bejul sau culoarea untului, care vor contrasta frumos cu mobilierul si care vor creste impactul vizual al camerei de zi. Nu uitati ca puteti alege accesorii in culori aprinse si vibrante, cum ar fi verde mar, bleu ciel sau portocaliu caramiziu, care nu doar accentueaza coloritul camerei, ci si concentreaza atentia privitorului pe detalii.
6) Repetitia
O camera de zi spatioasa are cu siguranta mai multe piese de mobilier decat una mai mica, aspect ce poate da impresia unor alegeri mai mult sau mai putin intamplatoare. Un mod prin care puteti sa aduceti uniformitate stilului este repetarea culorilor si a imprimeurilor folosite penru tapiterie sau perne decorative la mai multe dintre obiectele de decor. Practic, stilul camerei de zi devine mai usor de inteles si asimilat, iar dumneavoastra, familia, si prietenii va veti simti mult mai confortabil.
Asadar, amenajarea unei camere de zi de dimensiuni mari este o fara indoiala o provocare care face apel la imaginatie, insa sfaturile prezentate mai sus cu siguranta va pot usura alegerea. Daca ati avut pana acum de amenajat o camera de zi spatioasa, nu ezitati sa ne impartasiti sugestiile dumneavoastra in rubrica de mai jos!