Beneficiile încălzirii și răcirii prin pardoseală sau prin tavan pentru copii
Avem parte de o vară caniculară, iar singurul refugiu, dacă nu putem fugi la munte sau la piscină, este răcoarea oferită de un sistem de răcire din locuință. Dacă ai în plan instalarea unui asemenea sistem, ține cont și de cei mici!
Chiar dacă există pe piață mai multe opțiuni, este indicat să ne informăm în prealabil despre avantajele și dezavantajele fiecăruia, mai ales dacă avem copii mici în casă. Vestea bună este că în prezent avem la dispoziție sisteme bazate pe tehnologii avansate, create special pentru confortul și siguranța noastră și a celor mici.
Temperatura optimă pentru copii
Specialiștii spun că un nou-născut nu este capabil să își regleze încă foarte bine temperatura corpului, motiv pentru care părinții trebuie să fie atenți vara să nu-și seteze sistemele de răcire pe o temperatură mai scăzută de 22 de grade Celsius și nici să lase un ventilator simplu să bată direct spre copil. O temperatură optimă în casă pentru un bebeluș este de aproximativ 22 de grade.
Copiii de la șase luni în sus își pot regla deja temperatura corporală, dar nu este deloc sănătos ca aerul rece să vină direct spre ei, cum se întâmplă deseori în cazul climatizării clasice. Părinții pot opta însă pentru sisteme mai moderne, despre care vom discuta în secțiunea următoare.
Pentru copiii mai mari, setarea temperaturii din casă nu mai este atât de problematică. Atâta timp cât este o temperatură confortabilă pentru ei, este în regulă, nici prea scăzută, chiar dacă este caniculă afară, nici prea ridicată.
Beneficiile încălzirii și răcirii prin pardoseală sau prin tavan
Dacă îți dorești un mediu plăcut și igienizat pentru tine și copiii tăi, există soluția ingenioasă a sistemelor de răcire prin tavan sau prin pardoseală. Un avantaj major al acestora este că pot avea dublu rol, acela de răcire și de încălzire, așadar vei beneficia de această investiție atât în sezonul cald, cât și în sezonul rece.
Astfel de sisteme moderne, precum cele propuse de Sistema, sunt mult mai „kid-friendly” (prietenoase pentru copii) decât cele clasice.
Printre dezavantajele unui sistem clasic de climatizare se numără: aerul rece, dacă merge direct spre copil, îi poate afecta sănătatea, mai ales dacă este vorba de un nou-născut; în timp se pot acumula bacterii și reziduuri în aparatul de aer condiționat, care apoi ajung în aerul din casă; există riscul formării mucegaiului; filtrele trebuie schimbate cu atât mai des cu cât sunt copii în locuință; zgomotul, mai ales pe timpul nopții, care poate fi foarte deranjant și este ultimul lucru pe care și-l doresc părinții după ce s-au străduit să își adoarmă bebelușul.
În antiteză cu acesta, un sistem de răcire prin pardoseală, de exemplu, poate funcționa pe timpul zilei și al nopții fără niciun deranj fonic, răcoarea nu vine dintr-un punct fix, de la curenți de aer, ci se simte uniform în tot spațiul, nu produce condens, deci nu există risc de mucegai, iar aerul este curat și igienizat, deoarece nu ridică praful din casă.
Un alt aspect important pentru părinți, care au oricum cheltuieli mari, este faptul că, în medie, consumul este mai mic cu 30 – 40% față de un sistem cu aparate de aer condiționat, în cazul unui sistem montat în toată casa, iar acest lucru se traduce prin facturi mai mici la electricitate.
De asemenea, aceste avantaje le are și un sistem de răcire și încălzire prin tavan, care, cu ajutorul unor panouri speciale din gips-carton, cu tubulatură de 8 mm integrată, preizolate cu polistiren de 27 mm, asigură răcirea optimă a spațiului, fără să simți curenți. Astfel, aerul circulă de sus în jos, iar senzația de răcoare este extrem de plăcută, învăluind întreaga încăpere.