Bucatariile albe - cum le ferim totusi de murdarie?
Bucatariile albe arata impecabil, atat la propriu cat si la figurat; insa, in acest caz, impecabilul la figurat nu ar putea exista fara cel la propriu. Albul lasa impresia unei incaperi luminoase si spatioase, iar faptul ca este o culoare asociata cu puritatea si curatenia o face cu atat mai atragatoare pentru amenajarile bucatariilor, incaperi in care igiena este un factor prioritar.
Daca in revistele de amenajari bucatariile albe au intotdeauna efectul scontat asupra noastra, in realitate ne lovim de o usoara temere - le putem oare pastra la fel de curate ca in poze? Oare murdaria nu iese prea mult in evidenta pe cel mai deschis cu putinta fundal? Ei bine, in realitate, asteptarile la o bucatarie alba 100% impecabila sunt cel putin nerealiste, asadar inarmati-va cu atentie si grija pentru a nu lasa murdaria sa scape de sub control.
Unul dintre motivele principale pentru care mobilierul alb se bucatarie se ingalbeneste cu timpul este expunerea directa la razele soarelui, care pot ingalbeni lemnul vopsit si suprafetele laminate. Pe langa clasicele perdele si jaluzele, puteti acoperi geamurile cu folii de protectie solara, simple sau, daca doriti, decorative.
Un alt motiv este, bineinteles, depunerea de particule de grasime rezultate in urma pregatirii alimentelor (prajit, fiert, etc.). Este esential sa va folositi de o hota de bucatarie sau de un ventilator, pentru ca astfel sa se poata filtra macar o parte dintre particule inainte ca acestea sa ajunga pe suprafetele din bucatarie. Desi nu o veti opri, macar astfel veti intarzia ingalbenirea mobilierului alb. In orice caz, exista si solutii care va vor ajuta sa albiti iarasi mobilierul: amestecati, de exemplu, o cana de otet cu una de apa calda, si adaugati praf de copt; frecati mobilierul o data pe luna cu acest amestec pentru a va asigura ca isi mentine culoarea. Retineti ca o carpa moale este suficienta - nu folositi niciun material abraziv deoarece poate deteriora lemnul.
Combinatia de otet si praf de copt este ideala si pentru curatarea chitului dintre placile de gresie si/ sau faianta. Cu cat placile sunt mai albe si curate, cu atat chitul murdar va iesi mai mult in evidenta! Retineti doar ca, de aceasta data, trebuie sa obtineti o pasta din praf de copt si otet. Aplicati pasta peste chit, apoi stropiti cu otet si frecati peria.
Chiuvetele albe de bucatarie reprezinta, la randul lor, o problema. Le puteti curata cu ajutorul inalbitorului, insa trebuie sa il tineti cat mai departe de gura de scurgere. Umeziti cateva prosoape de hartie in inalbitor si lipiti-le de suprafata chiuvetei timp de o jumatate de ora. Indepartati-le si clatiti bine chiuveta cu apa. Daca inalbitorii chimici vi se par o propunere prea riscanta, puteti incerca urmatoarea sugestie: umpleti chiuveta cu un amestec de sifon si zeama de lamaie, si lasati-l sa actioneze. Daca petele de pe chiuveta nu s-au indepartat odata cu golirea bazinului, frecati-le direct cu zeama de lamaie.
Ganditi-va ca orice bucatarie, alba sau nu, are nevoie de curatenie amanuntita pentru a putea satisface nevoile de igiena si cele ale unei amenajari bine intretinute. In cazul in care bucataria este alba, aveti nevoie doar de putin mai multa grija si atentie, insa misiunea nu este nici pe departe una imposibila!