Bucatariile viitorului!
Bucatariile de maine vor aduce schimbari radicale fata de cele pe care le folosim in mod uzual si cu care ne-am obisnuit pana acum.
Cuvantul cheie este: tehnologia! Cercetarile in domeniul bucatariilor viitorului se desfasoara de mult timp, avandu-ne pe noi, utilizatorii, ca factor de decizie. Descoperirile in domeniul tehnologiei sunt, fara indoiala, parte integranta a vietii de zi cu zi, existand solutii inteligente, menite sa ne usureze viata pentru aproape orice aspect al vietii cotidiene. De cele mai multe ori insa, si costurile acestor achizitii sunt pe masura.
Bucataria se pare ca a devenit locul unde impactul tehnologiei are cea mai uluitoare influenta, asta si pentru ca bucataria ca si concept s-a inradacinat in mintile noastre intr-o maniera apropiata de traditionalism. Cu alte cuvinte, putem obtine la fel de bine hrana necesara fara a fi nevoie de o tehnologie avansata, insa problemele erei in care traim se refera la viteza, eficienta si readaptare.
Asadar, cat de departe se va putea merge cu tehnologiile de dezvoltare ale bucatariilor viitorului?
O tendinta care au inceput deja sa se contureze sunt controlul echipamentelor de bucatarie cu ajutorul smartphone-urilor si al tabletelor, tehnologii cu care am devenit deja obisnuiti si pe care le percepem ca parte integranta a vietilor noastre. Tot de la aceasta pleaca si o a doua tendinta, mai suprinzatoare: bucataria ca spatiu social! Traim inconjurati de media sociala, iar evenimentele din viata noastra se oglindesc pe internet; mai mult, bucataria a fost dintotdeauna spatiul activ al caminului, in care se gateste, se socializeaza si se creaza legaturi intre oameni. O imbinare de success a acestor doua concepte ar putea insemna ca, intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat, vom putea sta la masa impreuna chiar daca fizic nu suntem in aceeasi bucatarie!
In ceea ce priveste amenajarile, stilul viitorului nu va fi altceva decat o prelungire a modernismului definit de Ludwig Mies van der Rohe: mai putin inseamna mai mult! In consecinta, tendintele minimaliste vor pune stapanire pe spatiul bucatariei, printre materialele utilizate fiind inoxul, plasticele termorezistente si sticla. Specialistii estimeaza ergonomia spatiului din bucatarie, dimensiunile mobilierului si zonele de lucru vor fi alte criterii esentiale de amenajare.
Haideti sa aruncam o privire asupra tendintelor care se estimeaza ca vor deveni reguli pentru amenajarea bucatariilor din viitor:
1) Panouri pentru protectia pertilori- acestea vor fi elemente multifunctionale, care pot prelua si afisa imagini si care se vor putea afisa la interne.
2) Utilizarea de materiale moderne, termorezistente si antibacteriale
3) Disparitia dulapurilor suspendate
4) Echipamente de bucatarie interconectabile
5) Forme personalizate
Partea cu adevarat fascinanta abia acum incepe, prin tehnologiile de noua generatie. Pregatiti-va sa fiti uimiti!
Top Brewer
Compania Sancomat a proiectat acest dispozitiv de pregatire a bauturilor bazandu-se pe calitate si viteza. Desi arata ca un robinet obisnuit, acesta poate pregati o multitudine de bauturi de la cafea si cappuccino si pana la apa sau bauturi racoritoare. Supriza apare atunci cand aflam ca sistemul se activeaza prin tableta sau smartphone, iar viteza de prepare este de.. 15 secunde.
Termometrul pentru bucatarie cu bluetooth
Cei de la iDevices au creat un termometru care functioneaza pe baza de bluetooth si va avertizeaza atunci cand mancarea a atins temperatura optima de preparare. Termometrul se poate achizitiona cu un singur cablu sau cu doua permitandu-va astfel sa gatiti mai multe feluri de mancare in acelasi timp, chiar daca acestea sunt la temperaturi diferite.
HomeChat
Propus de cei de la LG in cadrul targului de tehnologie si inovatie CES 2014, HomeChat permite utilizatorilor sa trimita mesaje text utilajelor de bucatarie. Se pot pune intrebari precum ‘Mai avem oua?’ sau ‘A expirat laptele?’, iar frigiderul dumneavoastra va raspunde pe smartphone. De asemenea, HomeChat va fi disponibil si pentru masini de spalat, aspiratoare si cuptoare. Veti putea primi sugestii pentru retete de la cuptorul dumneavoastra, si il veti putea programa sa prepare in mod automat mancarea.
Social Cooking
Compania GE, in cadrul campaniei ‘Casa Anului 2025’, vede bucataria ca fiind un spatiu social, si de aceea a creat acest sistem care va putea afisa imagini si holograme ale prietenilor, membrilor familiei sau chiar ai unor bucatari personali. Pe langa faptul ca functioneaza pe baza de recunoastere faciala si vocala, sistemul va putea aduce si tutoriale pentru gatit menite sa va ajute la prepararea retetelor.
Plita cu touchscreen
O alta inovatie prezentata in cadrul CES 2014, venita de data aceasta din partea celor de la Whirlpool. Inovatia consta in plita de bucatarie cu touchscreen, care poate fi conectata si la internet. Rezultatul este uimitor, putand pe aceeasi suprafata, de exemplu, cauta o reteta pe internet, apasa pe un buton pentru a porni cuptorul si a posta fotografiile rezultatelor pe retelele de socializare.
Masina de spalat vasele cu senzori
Aceasta face parte tot din planul celor de la GE pentru ‘Casa Anului 2025’. Procesul de curatare al veselei este simplificat, masina de spalat vasele functionand in acelasi spatiu cu cel al chiuvetei. Ca bonus, masina prezinta senzori care va anunta daca vesela dumneavoastra contine substante chimice sau bacteria, specificand care este timpul necesar pentru o curatare optima.
Iata asadar, cum va putea arata bucataria viitorului! Un exercitiu de imaginatie inca, dar care va putea sa se realizeze mai devreme decat ne asteptam. Nu putem decat sa speram ca si costurile instalarii unor astfel de tehnologii vor scadea, la momentul actual dovedindu-se cu adevarat, pentru cei mai multi dintre noi, niste vise ale viitorului!
Surse foto: www.sp2ch.net, www.home-designing.com, www.finedininglovers.com, www.designcurial.com, www.carnivoras.com, www.providencejournal.com, www.newidiots.wordpress.com, www.somethinggorgeous.blogspot.com, www.cyberiatv.com, www.businessinsider.com, www.pouted.com, www.treehugger.com.