Buiandrugi pentru construcții NZEB
In trecut, cladirile realizate din paianta, zidarie plina sau alte materiale, contineau astfel de elemente cu rol structural si erau constituite din grinzi solide din lemn de esenta tare (fag, stejar). Odata cu avansul tehnologic, au aparut si variante prefabricate sau direct turnate la fata locului. Buiandrugii, denumiti si grinzi, pot fi realizati din beton armat, metal, lemn sau material de zidarie.
Ce tipuri de Buiandrugi exista?
Buiandrugul din BCA este o solutie relativ noua, intalnita tot mai des in alegerile beneficiarilor. Unul din factori decisivi in achizitie este constituit de rezistenta termica superioara. Impreuna cu rezistenta la foc, rezistenta la incovoiere, protectie impotriva rozatoarelor, greutatea redusa, pretul si timpul mic de punere in opera, fac ca buiandrugul din BCA sa fie cea mai potrivita alegere.
Buiandrugul din lemn poate fi o varianta multumitoare in ceea ce priveste izolarea termica, astfel pierderile de caldura sunt diminuate considerabil in comparatie cu un buiandrug din beton armat. Este o alegere ecologica si naturala insa are si cateva dezavantaje constituite de
- un grad de ignifugare scazut;
- durata de viata limitata;
- vulnerabilitatea in fata carilor, insectelor si rozatoarelor, plus un pret de achizitie ridicat.
Un buiandrug din beton armat realizat direct pe santier inseamna totodata si o o masa semnificativa de beton adaugata zidariei, care nu doar incarca suplimentar structura de fundatie, ci reprezinta si o zona cu o rezistenta termica redusa, care va necesita o izolare termica exterioara suplimentara. Altfel va conduce la pierderi termice semnificative sau, in cazuri extreme, la condens si mucegai. Practic, se va comporta ca o grinda de beton.
Fa ordine in planificarea constructiei!
Cand incepi o constructie, incepi cu o documentare temeinica – Ce materiale sa folosesc? Care este diferenta dintre ele? Ce beneficii imi aduc? Cat de mult imi afecteaza bugetul daca aleg produse mai performante energetic?
Contureaza lista materialelor necesare!
In afara de elementele clasice ale unei constructii (fundatie, cadre de beton, fier, material de zidarie, mortare, tip de acoperis, geamuri, usi, etc), trebuie sa iti indrepti atentia si asupra unor elemente considerate accesorii, dar foarte importante pentru structura de ansamblu al peretilor. Buiandrugii sunt elemente de constructie care se monteaza deasupra golurilor de usi si ferestre si care asigura rezistenta zidariei de deasupra acestora.
Cum il zidesti corect?
Lungimea unui buiandrug semifabricat trebuie calculata in functie de deschiderea golului, la care adaugam o lungime de 25 cm pe fiecare parte a acestuia, pentru a avea o zona de sprijin pe zidarie. Fixarea lui se face cu ajutorul mortarului de zidarie si nu este permisa taierea, gaurirea sau utilizarea altor metode de incastrare in zidarie.
Din punctul de vedere al costurilor si manoperei, buiandrugul semifabricat este mult mai usor de utilizat si exclude timpii de cofrare si armare.
Buiandrugul CELCO
CELCO a devoltat buiandrugii termoizolanti care nu au nevoie de solutii suplimentare de termoizolare, fiind fabricati din BCA CELCO, imprumutand deci toate beneficiile termice ale BCA-ului. In plus, buiandrugii CELCO includ in structura lor 2 bare din otel beton cu diametrul de 10 mm fiecare care le asigura rezistenta la compresiune si cu ajutorul carora pot suporta greutati cuprinse între 1500 kg si 1800 kg.
Avantajele buiandrugilor termoizolanti CELCO
- sarcina maxima suportata: ]ntre 1500 kg si 1800 kg, in functie de dimensiunile buiandrugului folosit;
- rezistenta la incovoiere si rezistenta la forfecare crescuta;
- buiandrugii CELCO ofera in plus fata de cei clasici si izolare termica;
- greutate optimizata: mai usori decat buiandrugii clasici din beton;
- montare eficienta si rapida: buiandrugii termoizolanti CELCO se monteaza foarte ușor, in aproximativ 10 minute, spre deosebire de buiandrugii clasici, ce necesita operatiuni multiple (confecționare cofraj, confectionare armatura, montaj si turnare beton). Se obține astfel o productivitate crescuta a muncii pe santier.
- se potrivesc pe toate sistemele de zidarie