Calitățile varului. Motivele pentru care ar trebui să alegem varul
Începând cu anii 1500, varul a început să fie folosit pentru acoperirea pereților caselor, atât la interior, cât și la exterior. Aspectul plăcut și rezistența bună au fost apreciate, astfel încât a fost intens folosit până după al Doilea Război Mondial, când a fost detronat de ciment și de vopselele sintetice.
Acum însă, proprietățile varului sunt redescoperite, iar el devine din nou o opțiune pentru acoperirea pereților.
Varul se obține dintr-o rocă naturală - carbonatul de calciu sau piatra de var - care s-a format cu milioane de ani în urmă din scoicile și cochiliile vietăților marine. Pentru a putea fi folosit la finisarea pereților, piatra de var suferă o serie de transformări care, în final, o aduc în același loc. Nu, nu este o greșeală. Varul de pe perete are aceleași proprietăți pe care le are si carbonatul de calciu provenit din scoici.
Pe scurt, transformarea varului are loc in felul următor:
Roca este arsă la temperaturi de 800ºC și transformată în oxid de calciu, numit și var nestins, o substanță instabilă. În reacție cu apa, varul nestins se transformă în hidroxid de calciu, adică varul stins. Reacția este foarte violentă, cu degajare puternică de căldură. Varul stins este folosit ca tencuială sau/și pentru obținerea laptelui de var, produsul aplicat ca strat final.
Tencuiala sau varul, odată aplicate, reacționează cu bioxidul de carbon din aer și se transformă în carbonat de calciu, roca de la care s-a plecat. Datorită acestui ciclu, varul este considerat un material natural cu balanță zero de bioxid de carbon, pentru că ceea ce se degajă la obținerea lui se consumă la uscare.
Calitățile varului
Pe lângă balanța zero de bioxid de carbon - un beneficu pentru mediu -, varul are o serie de calități care-i determină pe mulți să se întoarcă la el când finisează pereții caselor. Utilizarea lui în trecut, în casă și grădină, are acum explicații științifice, lucru ce le dă încredere multora să-l folosească. Iată câteva dintre calități:
Varul are pH scăzut, acid, ceea ce face ca ciupercile și mucegaiul să nu se dezvolte, în interior păstrându-se un aer foarte sănătos. De aceea este recomandat pentru acoperirea pereților din camerele copiilor sau în casele în care locuiesc persoane cu probleme respiratorii sau alergii. Pe această proprietate se bazează vechiul obicei de a vărui pomii primăvara, protejându-i de atacul insectelor.
Stratul de var de pe perete permite trecerea vaporilor de apă, acționând ca o barieră permeabilă. Umiditatea nu va rămâne blocată în interiorul peretelui, ceea ce împiedică deteriorarea zidurilor clădirii, fie ele din beton, cărămidă sau lemn.
Varul se amestecă bine cu lutul, gipsul și cimentul fiind un foarte bun liant pentru aceste materiale.
Culoarea varului este albă, cu o ușoară strălucire naturală. Este culoarea asociată cu curățenia. O casă cu peretii văruiți va părea întotdeauna curată și proaspătă. Asta nu inseamnă că nu putem avea și pereți varuiți de altă culoare. Varul poate fi amestecat cu pigmenți pentru a fi colorat si astfel putem în continuare beneficia de calitățile lui, alegând variante cromatice în trend.
Varul nu arde. Este un material ignifug care protejează suportul pe care este aplicat.
Tencuiala, gletul și vopseaua de var de la Kreidezeit
Sunt produse naturale care vor aduce în casele voastre un aer prospăt și sănătos. Proprietățile lor antiseptice sunt confirmate de Revista Oko-test din Germania, revistă ce se concentrează pe respectarea mediului și care testează produsele de pe piață, dându-le calificative. În cazul produselor pe bază de var de la Kreidezeit, calificativul a fost Sehr Gut (foarte bun).
Tencuiala poate fi folosită atât ca strat de bază peste care se aplică vopseaua finală, cât și ca strat final cu aspect rustic. Pentru a avea un aspect cât mai rugos, se amestecă cu pietriș de sticlă, vermiculită sau moscovit. După uscare, stratul devine foarte rezistent. Adaosurile naturale îmbunătățesc aderența, astfel încât tencuiala nu lasă praf de var pe mâini sau haine.
Gletul de var este un mortar sub formă uscată cu capacități de aderare foarte bune, putând fi folosit pentru cele mai diverse suprafețe. Folosirea lui în încăperile umede, predispuse la formarea mucegaiului, influențează capacitatea de difuzie a peretelui, ajutând la eliminarea umidității. Această proprietate, combinată cu alcalinitatea scăzută, împiedică formarea mucegaiului.
Vopseaua albă de var este de asemenea, foarte aderentă. Conținutul de celuloză care funcționează ca un adeziv, face ca aderența la tencuiala de lut, var sau alte tipuri să fie foarte bună, iar stratul de vopsea este foarte rezistent la frecare. Puteți opta pentru varianta structurată sau pentru cea netedă, în funcție de aspectul pe care îl doriți, mai grosier sau mai fin. Colorarea vopselei se poate face adăugând pigmenți naturali Kreidezeit.