Când pereţii şi tavanul au aceeaşi culoare
Tavanul, desi adesea ignorat in procesul de amenajare, este un element care poate schimba radical aspectul si perceptia asupra incaperii. Ganditi-va doar la un singur lucru: dimensiunea tavanului de cele mai multe ori este direct proportionala cu cea a pardoselii, astfel ca finisajele pentru acestea sunt importante, si nu doar datorita suprafetelor mari. Cat despre culoare, poate ca peretii albi in combinatie cu un tavan de aceeasi culoare nu mai reprezinta o surpriza pentru nimeni, dar imaginati-va, de exemplu, un tavan roz deasupra unui perete… tot roz; sau ambele galbene; sau verzi. O explozie de culoare in amenajare, dar care confera un aspect unitar si estompeaza diferentele dintre suprafete.
Cand peretii si tavanul au aceeasi culoare amenajarile isi sporesc profunzimea si sugereaza o uniformitate placuta privirii, daca nu chiar relaxanta. Cu toate acestea, faptul ca veti avea aceeasi culoare raspandita pe o suprafata mare din incapere necesita un echilibru intre tematica monocromatica si celelalte elemente ale amenajarii.
Principii monocromatice
Daca veti vopsi tavanul intr-o culoare diferita de cea a peretilor, veti atrage atentia asupra liniei unde peretele si tavanul se intalnesc, deci asupra a cat de inalti (sau de josi) sunt peretii. Pe de alta parte, peretii si tavanul de aceeasi culoare elimina separatia dintre cele doua, ceea ce poate face camera sa para mai mare. Totul depinde, pana la urma, de culorile pe care le alegeti si de dimensiunile camerei - o camera micuta cu tavanul si peretii intr-o culoare deschisa va crea senzatia de spatietate, insa aceeasi camera poate parea un spatiu sufocant daca ii vopsiti peretii si tavanul intr-un gri inchis, de exemplu. Pentru camerele mari se aplica reversul medaliei.
Accente de culoare
Accentele de culoare vor spori profunzimea si vor accentua planurile amenajarii. Optati pentru culori contrastante, insa atentie la cat de aprinse sunt nuantele pe care le folositi. De exemplu, daca alegeti verde deschis pentru pereti si tavan, puteti opta pentru accente portocalii, pe care sa le presarati printre decoratiuni, pernute decorative, covoare, si chiar plante cu flori colorate. Pentru cei carora nu le place un contrast atat de puternic, puteti opta si pentru culori ce corespund spectrului culorii alese; pentru verde, acestea ar fi albastru si galben.
Imprimeuri
Secretul unei amenajari frumos asortate sunt imprimeurile ce imprumuta culoarea predominanta de pe pereti si tavan. Faceti decorul mai interesant cu ajutorul unor imprimeuri subtile, cu detalii mici, pentru tapiserie, cuverturi sau draperii. Retineti ca prea multe imprimeuri pot crea un aspect incarcat, care va poate obosi.
Texturi
Aceeasi culoare, de sus pana jos, va fi evidentiata altfel daca o includeti intr-un joc al texturilor. Optati pentru suprafete lucioase, mate, sau reliefate, si raspanditi-le, in mod echilibrat, printre toate elementele amenajarii. Cat despre tavan si pereti, incercati de exemplu sa lasati tavanului o textura mata, clasica, si alegeti o vopsea semilucioasa sau cu aspect satinat pentru pereti. Culoarea uniforma nu va deveni astfel copesitoare.