Cărămizi translucide mai performante decât cărămizile tradiționale
Cărămizile de sticlă existente pe piață în prezent, deși pot avea proprietăți foarte bune de transmisie a luminii, nu excelează la capitolul izolare termică. Un grup de cercetători din Elveția propune un tip de cărămidă translucidă umplută cu aerogel care permite, la rândul ei, trecerea luminii naturale, în timp ce protejează intimitatea ocupanților clădirii, dar are și o foarte bună capacitate izolatoare.
Grupul de cercetare din cadrul institutului elvețian Empa a folosit granule translucide de aerogel din siliciu pentru a umple golurile dintre foile de sticlă transparentă, care sunt lipite între ele sub forma unor blocuri dreptunghiulare și care, odată sigilate, pot fi folosite asemenea cărămizilor convenționale.
Conductivitatea termică a acestor cărămizi este de 53 mW/m K, reprezentând, potrivit cercetătorilor, ”cea mai ridicată performanță termică pentru orice cărămidă întâlnită în literatura tehnică, nu numai pe piață”.
Nu în ultimul rând, prezintă o rezistență la compresiune de câteva ori mai ridicată decât cea a cărămizilor de pe piață, ceea ce înseamnă că ar fi putea fi folosite inclusiv la construirea pereților portanți, mai spun cercetătorii.
Prețul cărămizilor translucide va fi cu siguranță mai mare decât al celor tradiționale, însă acest aspect poate fi contrabalansat de faptul că ele pot, de pildă, să înlocuiască suprafețele vitrate, măcar parțial, în proiectele arhitecturale, reducând astfel facturile la încălzire.
Inovații pentru o industrie a construcțiilor mai verde
Vedem în ultimii ani tot mai multe inovații menite să reducă impactul materialelor de construcții asupra mediului.
În condițiile în care doar industria betonului este responsabilă pentru 8% din emisiile globale de carbon, materialul creat de om cel mai folosit pe planetă este vizat de o bună parte dintre aceste eforturi.
De exemplu, Carbonaide, o companie desprinsă din Centrul de Cercetări Tehnice VTT din Finlanda, lucrează la transformarea dioxidului de carbon însuși în beton ”carbon negativ” – adică un material care elimină mai mult dioxid de carbon din atmosferă decât emite: Betonul care captează mai mult CO2 decât emite
Recent am văzut și prima clădire din lume construită din beton carbon, un tip de beton armat cu fibre de carbon în loc de oțel, în orașul german Dresda. ”Cubul”, o clădire de 243 de metri pătrați, a fost construită de biroul de arhitectură german Henn împreună cu Universitatea Tehnică din Dresda pentru a testa noul material. Spre deosebire de oțel, fibrele de carbon sunt rezistente la rugină, motiv pentru care este nevoie de o cantitate mai mică de beton: Prima clădire din lume din beton cu fibre de carbon