Care sunt etapele de tratare a suprafețelor din lemn?
Lemnul este unul dintre cele mai utilizate materiale în construcții, calitățile lui fiind foarte cunoscute de timp îndelungat. Este în primul rând un material natural, ceea ce îi oferă o estetică unică, este rezistent, nu costă mult, are proprietăți izolante foarte bune, este ușor de procurat și poate fi utilizat în nenumărate moduri.
Cu toate acestea, lemnul este mai puțin rezistent atunci când vine vorba despre influența factorilor externi asupra lui. Fie că este utilizat în aer liber sau în interiorul unei clădiri, fie că vorbim despre un gard de lemn, o casă din lemn sau despre șarpanta acoperișului unei case, lemnul trebuie protejat, iar acest lucru se face prin diverse tratamente, în funcție de necesități.
Înainte să începi operațiunile de tratare a suprafețelor din lemn, trebuie să ții cont de faptul că lucrările de amploare ar trebui să fie facute de niște specialiști în acest domeniu.
Trebuie să știi faptul că, dacă ai o clădire din lemn în construcție, există un set de norme europene care stabilesc modalitățile de protejare a construcțiilor din lemn. Normele Eurocode 5 stabilesc clasele de risc și gradele de biodegradare a lemnului și se adresează în special constructorilor și furnizorilor de lemn.
Acestea fiind spuse, lucrările de mică amploare care vizează tratarea și întreținerea suprafețelor din lemn dintr-o gospodărie trebuie să urmeze următorii pași:
1. Curățarea suprafețelor din lemn. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să elimini impuritățile, praful și alte substanțe care s-au acumulat pe suprafața lemnului. Poți folosi pentru asta o perie simplă sau o cârpă și niște apă curată, dar și substanțe degresante, dacă lemnul a mai fost tratat anterior. În cazul unor suprafețe exterioare din lemn, poti folosi și un compresor de aer la care ai conectat furtunul de apă.
2. Șlefuirea lemnului. Odată ce ai încheiat lucrările de curățare a lemnului, poți să iei în considerare șlefuirea lemnului respectiv cu un șmirghel, pentru a-i scoate mai bine în evidență fibrele. Acest pas este frecvent utilizat și în cazul în care lemnul a mai fost vopsit, pentru a elimina toate urmele de vopsea sau de lac.
3. Aplicarea grundului. Grundul pentru lemn este prima substanță cu care se tratează lemnul după ce a fost șlefuit și pregătit pentru tratare. Rolul grundului este de a acoperi toate asperitățile și porii lemnului și de a permite, astfel, o mai bună aderență a celorlalte substanțe de protecție a lemnului. În plus, grundul poate oferi și o protecție suplimentară lemnului, prin substanțele fungicide și insecticide pe care le conține în compoziția sa.
4. Aplicarea substanței de protecție. După ce s-a uscat grundul, este timpul pentru aplicarea substanței principale de protecție a lemnului. În funcție de proprietățile ei, aceasta poate fi baiț, lazură sau lac. Iată care sunt principalele calități ale fiecărei substanțe în parte:
• Baițul - este o substanță transparentă folosită pentru tratarea lemnului. Este utilizată în cazul în care vrei să scoți în evidență fibrele lemnului. Poate conține substanțe fungicide și insecticide și oferă protecție la intemperii.
• Lazura - este un baiț în care au fost amestecați și coloranți, asadar este o substanță în nuanțe diferite. Nu acoperă definitiv fibra lemnului, aceasta mai poate fi distinsă chiar și în ciuda culorii.
• Lacul - este o substanță colorată care acoperă lemnul complet și are un aspect emailat după ce s-a uscat. Pe lângă aspect, oferă și protecție lemnului, dar este folosită în special pentru tratarea lemnului de interior.