Casa realizata integral din materiale reciclate
Anul trecut echipa de la Lendager Arkitekter a finalizat lucrarile la proiectul de locuinta ce poarta numele Upcycle House. Amplasata in Nyborg, Danemarca, casa de 120mp a fost integral realizata din materiale refolosite si reciclate. Aceasta constructie a fost realizata impreuna cu Fundatia Realdania Byg iar scopul acestui demers a fost acela de a estima cu cat se reduce amprenta de carbon a unei astfel de cladiri fata de una realizata din materiale de constructie uzuale.
Materialele folosite la construirea acestei case provin dintr-o mare varietate de surse. Structura cladirii a fost realizat din doua containere de marfa, izolate pe exterior. Acoperisul si anvelopanta au fost executate din panouri de tabla profilata obtinute prin reciclarea dozelor din aluminiu de la bauturile carbo-gazoase. Placile folosite local pe fatada pentru a evidentia jocul de volume au fost create din hartie reciclata care a fost presata si tratata pentru a-i creste rezistenta la uzura. Pardoseala din bucatarie ofera o textura interesanta creata cu ajutorul a mii de dopuri de pluta de la sticlele de sampanie. Placile folosite pentru placarea bai au fost obtinute din sticla reciclata. Peretii si planseele au fost placate la interior cu placi de OSB, ale caror aschii lemnoase provin de la diferite fabrici de cherestea din zona.
Din punct de vedere al eficientei energetice, bugetul relativ redus (aprox. 175 000dolari) a impus gasirea unor solutii care sa apropie performantele energetice ale noii locuinte de cele ale unei case pasive. Tinand cont de orientarea fata de punctele cardinale, graficul temperaturilor din zona, optimizarea aportului de lumina naturala, protectia impotriva soarelui de vara si ventilarea naturala, arhitectii au reusit sa conceapa o locuinta care sa profite la maxim de aceste principii ale dezvoltarii durabile.
Datorita cantitatilor mari de produse reciclate care s-au folosit in timpul lucrarilor de constructie, probabil ca multi se asteapta ca partea estetica a acestei case sa lase de dorit. Cu toate acestea, rezultatul final este o volumetrie cu forme simple, finisaje contemporane care ii confera o anumita eleganta. Din punct de vedere al organizarii spatiale, la interior locuinta se remarca printr-o zona de zi generoasa, deschisa, care contine un living, locul de luat masa si bucataria. Desi are un singur nivel, casa are patru dormitoare, o baie, o anexa si un spatiu tehnic. Spatiul exterior include o sera amenajata pe latura cu bucataria, cu care are o legatura directa prin intermediul unui perete vitrat mobil si o terasa generoasa amenajata spre sud.
Casa Upcycle este o solutie interesanta pentru familiile care doresc sa investeasca intr-un mod de viata care respecta natura inconjuratoare. Arhitectul Anders Lendager ofera o serie de detalii referitoare la impactul pe care o astfel de constructie il poate avea asupra normelor de construire: „Initial ne-am gandit ca reducerea amprentei de carbon a casei cu 65% nu era un tel realist dar in momentul in care am efectuat testul LCA (Life Cycle Assessment) pentru toate materialele din proiect, a reiesit ca procentul rezultat era de 86%, comparativ cu o casa uzuala. Avand acest lucru in minte, am fost surprinsi sa aflam ca nimeni nu si-a mai manifestat interesul intr-un astfel de proiect. De ce nu este un lucru firesc la care arhitectii sa se gandeasca si pe care sa il ia in considerare? De ce nu este nicaieri stipulat, in nici un normativ, ca un anumit procent din materialele folosite la construirea unei case trebuie sa fie materiale reciclate?”.
Mai multe informatii gasiti pe http://inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa