Casa viitorului, viziune si tendinte in arhitectura moderna
Cu certitudine casele de astazi nu mai arata ca cele din copilaria noastra. De la materialele de constructie folosite, pana la designul interior si exterior, locuintele unifamiliale s-au schimbat semnificativ in doar cateva zeci de ani si nu doar specialistii in domeniu isi pot da seama de asta. Se vorbeste mult despre casa viitorului, despre noi concepte de locuire, insa futuristii care dau variante vizionare sunt inca departe de a izbuti sa convinga si sa introduca in opinia generala o viziune unitara. Totusi, daca este sa urmarim ce se intampla astazi in arhitectura moderna, putem remarca o serie de tendinte care cu siguranta isi vor continua evolutia, cristalizandu-se si definind normele casei viitorului. Aceste tendinte au deja rezonanta in opinia publica si in mare parte au si sprijinul autoritatilor din foruri internationale: norme si legi noi pentru constructii si materiale, toate menite sa aduca un stil de viata mai bun, mai sanatos si armonios.
1) Case prietenoase cu mediul. O locuinta care este “prietenoasa cu mediul” nu inseamna neaparat o locuinta facuta din materiale ecologice. Conceptul defineste casele care consuma cat mai putine resurse naturale atat la constructie, cat si dupa ce sunt date in utilizare. De asemenea, ele trebuie sa polueze cat mai putin. De aceea nu se poate spune ca o casa facuta din lemn, de pilda, este neaparat si “prietenoasa cu mediul”, din simplul motiv ca pentru constructia ei se foloseste din plin o resursa naturala greu regenerabila. In schimb, o locuinta din panouri prefabricate din beton poate fi prietenoasa cu mediul, chiar daca procesul de fabricare in sine este poluant. Dar dupa constructie casa nu emite substante chimice care sa agreseze mediul, iar prin urmare nu reprezinta nici un risc pentru acesta. In plus, panourile si alte elemente constructive sunt reciclabile si chiar si dupa demolarea locuintei pot fi refolosite pentru o alta.
Pe de alta parte, o astfel de casa poate fi initial ceva mai scumpa, dar sa-si amortizeze cheltuielile in timp, deoarece foloseste macar partial surse de energie neconventionale, care sa ajute la reducerea consumului de curent electric. Inca scumpe, panourile solare sau instalatiile eoliene pentru uz privat pot ajunge in viitor suficient de accesibile ca sa si le poata permite oricine. Ce mai conteaza pentru ca o casa sa fie considerata prietenoasa cu mediul este si felul in care se face eliminarea deseurilor sau daca unele dotari permit reciclarea anumitor resurse si, desigur, stilul de viata al locatarilor.
2) Locuinte din materiale prefabricate. Sunt case modulare, a caror constructie necesita un timp semnificativ redus de lucru, datorita faptului ca elementele prefabricate sunt aduse ca atare si montate direct pe santier. Avantajoase atat pentru dezvoltatori, cat si pentru proprietari, sunt locuinte mai ieftine, care insa ofera la fel de mult confort ca orice casa moderna, avand si o durabilitate garantata pe minim o suta de ani. O serie de materialele moderne permit o termoizolare si hidroizolare perfecte, iar aspectul estetic al casei si confortul nu au cu nimic de suferit. Multi le vad ca pe o solutie foarte practica si accesibila pentru viitor, cand se prevede o extindere in special pe orizontala a aglomeratiilor urbane. Orase cu locuinte unifamiliale, care functioneaza ca niste sateliti pe langa marile metropole, s-au nascut deja in multe tari europene chiar datorita acestui sistem de construire.
3) Fatade moderne pentru constructii vechi. Normativele europene, dar si de peste Ocean au inceput de destul timp sa ia in calcul si sa protejeze sau reinventeze valoarea cladirilor de patrimoniu. In loc sa darame si sa reconstruiasca ceva modern in loc, autoritatile incep sa reabiliteze cladiri vechi folosind ceea ce se poate pastra din structura si fatada initiala, adaugand apoi noi elemente constructive, cu design futurist si folosind din plin materiale moderne precum sticla si otelul, dar si elemente de decor originale, precum curgeri de apa sau gradini verticale. Combinatiile inedite, de vechi cu nou, au starnit multe controverse, cu toate acestea drumul a fost deschis si este deja suficient de bine marcat legislativ ca sa aiba toate sansele sa fie imbratisat si de opinia publica.
4) Case ecologice, protectoare cu sanatatea locatarilor. Lemnul, piatra, pluta, paiele, chirpiciul, dar si o serie de materiale moderne, antialergenice si capabile sa tina la distanta acarienii, bacteriile, ciupercile etc. sunt din ce in ce mai cautate de catre cei care vor sa isi ridice o locuinta. E firesc sa fim din ce in ce mai atenti la ce ne inconjoara si ne poate influenta sanatatea, la fel cum suntem atenti la ceea ce mancam sau la aerul pe care il respiram, de aceea casele ecologice, desi par momentan doar un curent, cu siguranta vor incepe sa fie considerate o necesitate pentru oricine.
5) Case cu protectie sporita la furtuni si cutremure. Conditiile meterologice, schimbarile climaterice, riscurile seismice sunt considerate din ce in ce mai amenintatoare pentru siguranta constructiilor de tot felul de pe mapamond. Si cum un camin trebuie sa ofere in primul rand siguranta, deoarece acesta e rostul sau de veacuri, nu e de mirare ca omenirea cauta noi si noi solutii de protectie in fata amenintarilor naturii. Japonezii alcatuiesc populatia care a fost silita sa se lupte cel mai mult cu vicisitudinile naturii si care si-a dezoltat, automat, o serie de tehnologii si tehnici de constructie ce astazi sunt cautate si importate de mai toate tarile civilizate din lume.
6) Interioare flexibile, mobile. In conditiile unei expansiuni fara precedent a populatiei, a unei densitati din ce in ce mai mari pe suprafete relativ limitate, oamenii au fost pusi in fata situatiei de a avea la dispozitie camine din ce in ce mai mici ca suprafata. Totusi, in cautarea confortului, au reusit sa se descurce cu multa ingeniozitate: peretii de compatimentare mobili, mobilierul multifunctional, diverse mijloace pentru a transforma spatiile de zi in spatii de noapte si invers, in cel mai scurt timp posibil, au dat o noua dimensiune locuintelor noastre. Asa au aparut asa numitele “smart homes”, care se pot adapta la necesitatile fiecarei familii, in functie de stilul ei de viata.
7) Integrarea caselor in mediul inconjurator. Comuniunea omului cu natura e o sintagma care incepuse sa-si piarda sensul in perioada industriala, insa care isi recastiga astazi, treptat, valoarea. Oricine e constient ca o casa care se armonizeaza ca si design, culori, forme cu mediul natural in care este ridicata este instinctiv preferata de oameni. Dar nu e vorba doar de atat: o casa care da bine in mijlocul unui palc de copaci sau pe marginea unei cascade e doar primul pas pentru integrarea ei estetica in mediu. Daca ne apropiem, vom vedea ca locuinta respectiva se deschide, efectiv, catre ceea ce o inconjoara: incaperile cu ferestre de sus pana jos care reduc granitele in fata naturii, terasele care practic fac legatura intre interior si exterior devenind un fel de camera de zi in aer liber sunt la randul lor partase la senzatia de confort si integrare fireasca in mediu.
8) Arhitectura “organica”. Facand oarecum parte din aceeasi tendinta a integrarii in natura, arhitectura organica este o propunere nu foarte noua, dar care a fost mai bine privita abia de la Gaudi incoace si care se remarca prin elementele constructive cu design aparte. Forme ce le reproduc pe cele naturale, elemente de decor ce au grija sa respecte ergonomia spatiului si corpului uman, linii curbe, incaperi fara colturi, ce isi doresc sa starneasca un sentiment de confort si protectie, le par celor obisnuiti sa isi trateze cartezian spatiul un pic exagerate. Totusi dat fiind succesul de care se bucura acest stil, sunt mari sanse ca macar o parte dintre propunerile de azi (mai ales in ce priveste mobilierul de interior) sa fie integrate pe scara larga in casa viitorului
9) Atentia crescuta la energiile subtile, mai putin vizibile. E vorba de o serie de elemente care au din ce in ce mai multa importanta pentru fiecare individ in alegerea sau constructia unei case: de la impactul pe care il au asupra campului energetic al locuintei liniile de inalta tensiune si antenele puternice din apropiere (lucruri dovedite deja stiinfic), pana la reguli Feng Shui (cu influente care nu pot fi neglijate, fie si pentru simplul motiv ca proprietarul crede in ele, dar si pentru ca prezinta niste principii ergonomice de bun simt) sau pana la principii psihologice si biologice, ce tin de ritmul organismului uman (cum ar fi orientarea spre soare, tonusul pe care il ofera lumina, culorile folosite in case). Un mare ansamblu de reguli care cu siguranta sunt deja adoptate intr-o serie de camine, intr-o serie de parti ale lumii si care au cele mai mari sanse sa devina norme globale pentru o mai buna calitate a stilului de viata.
Text: Alina Miron