Casele de Oaspeti Cincsor - o restaurare excelenta pentru turismul autentic
Cincsor este un sat sasesc cu o vechime de peste 600 de ani, situat in peisajul montan dintre Podisul Hartibaciului si Depresiunea Fagarasului, cu o poveste trista pana nu demult, fiind parasit. Cu toate acestea, Cincsor adaposteste trei bijuterii arhitecturale ale caror proiecte recente de restaurare demonstreaza ca da, si in Romania pot fi facute restaurari de exceptie pentru cladirile, chiar monumentele, istorice.
Povestea satului a renascut atunci cand Carmen Schuster, nascuta in Cincsor si plecata pentru multi ani in Germania, s-a intors in tara cu gandul de a valorifica potentialul remarcabil al satului natal. Traditia si istoria se impletesc intr-un ansamblu intalnit in mai toate vechile sate sasesti din Transilvania si reprezentat prin cladirile aferente: scoala, parohia evanghelica si, bineinteles, biserica.
Biserica Fortificata dateaza inca din secolul al XIII-lea, fiind mentionata pentru prima oara in anul 1421. Casa Parohiala este, insa, cea mai veche cladire privata a satului si a constituit de-a lungul timpului un adevarat centru spiritual pentru comunitatea Cincsor. Este remarcabil faptul ca exista o lista completa a tuturor pastorilor catolici si preotilor evanghelici ce au locuit in Casa Parohiala incepand cu anul 1600. Astazi, Casa Parohiala face parte din complexul de Case de Oaspeti Cincsor, deschisa atat pentru vizitatori cat si pentru oaspeti. Iar daca istoria si traditia nu sunt suficiente, pe pereti regasesti chiar si fresce din perioada Renasterii Transilvane, redescoperite in timpul lucrarilor de restaurare.
Cea de-a doua Casa de Oaspeti pusa la punct de catre Carmen Schuster se afla in incinta Scolii Evanghelice, o cladire in stil Art Nouveau din 1910 ce a iesit din tiparele vremii pentru arhitectura satelor transilvanene. Indraznetul proiect de la acea vreme (o cladire spatioasa, cu ferestre deci si costuri de intretinere mari) a fost conceput de arhitectul Fritz Balthes.
Casele de Oaspeti Cincsor sunt astazi un exemplu demn de urmat de restaurare si reamenajare eficienta. Interioarele dovedesc un clasicism confortabil, o combinatie intre arhitectura veche si elementele moderne. Camerele au fost mobilate atat cu piese autentice, cat si cu piese moderne, iar culorile calde si deschise lasa o ambianta relaxata.
Ce parere ai despre Casele de Oaspeti Cincsor? Scrie-ne parerea ta in rubrica de mai jos. Iar daca ti-au placut, nu uita sa duci vorba mai departe!