Cât costă o centrală pe lemne
Prin ce se evidentiaza o centrala pe lemne buna?

Centralele pe lemne reprezinta o solutie de incalzire optima pentru proprietarii de case, asigurand confortul termic necesar. Sunt potrivite mai ales pentru locuintele de dimensiuni mari, pentru care o alta solutie de incalzire ar fi mult mai costisitoare. In plus, combustibilul folosit pentru acest tip de centrale este ecologic, fie ca vorbim despre lemn, carbuni sau peleti.
In alegerea unei centrale pe lemne sunt importante mai multe criterii, dintre care pot fi amintite autonomia de functionare, calitatea camerei de ardere sau siguranta in utilizare. De asemenea, exista centrale pe lemne care functioneaza in baza unui sistem clasic sau centrale cu gazeificare. Toate acestea influenteaza costul final al centralei, insa nu inseamna ca o centrala pe lemne scumpa este neaparat cea mai buna.
Atunci cand studiaza oferta de centrale pe lemne, este necesar ca cei care sunt in cautarea unei astfel de solutii de incalzire sa acorde atentie sporita unor caracteristici importante. Astfel, se vor putea alege centrale pe lemne cu un raport optim calitate-pret.
Autonomia de functionare
Cele mai bune centrale pe lemne au o autonomie de functionare care permite un randament termic maxim. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, camera de ardere a centralei trebuie sa aiba o capacitate suficienta, astfel incat sa nu fie necesara alimentarea frecventa cu lemne, carbuni sau peleti. Este posibil ca o astfel de centrala sa aiba un cost usor mai ridicat, insa avand in vedere ca se vor economisi bani cu combustibilul pe termen lung, investitia este justificata.
Camera de ardere a centralei
Materialul din care este facuta camera de ardere a centralei pe lemne este important, determinand nivelul rezistentei termice. O optiune buna in acest sens este fonta. Totusi, exista si centrale pe lemne cu pret mai accesibil, care sunt dotate cu camere de ardere din otel si care au o rezistenta termica buna.
Siguranta in utilizare
Elementele de siguranta ale centralei pe lemne sunt foarte importante, la fel ca in cazul oricarui sistem de termoficare. Variantele de centrale pe lemne cu elemente suplimentare de siguranta pot avea un pret mai ridicat, insa protectia in caz de supra-incalzire, in caz de intrerupere a energiei electrice sau supapele de siguranta sunt vitale pentru o functionare fara griji.
Pretul unei centrale pe lemne
Pretul centralei pe lemne este stabilit in functie de dotari, de capacitate, putere totala si de producator. Iata doua optiuni de centrale pe lemne extrem de eficiente, cu un raport excelent calitate-pret.
Cazan de combustibil solid Prity LB50 New Line
Pretul centralei pe lemne Prity LB50 este de aproximativ 6000 de lei, in care este inclusa si o garantie de 36 de luni. Camera de ardere este facuta din otel, iar puterea totala a centralei pe lemne este de 54 kW (50 kW pentru incalzirea apei si 4 kW puterea degajata in camera). Face parte din clasa de eficienta energetica A++. Cazanul functioneaza cu lemne sau carbune, insa ofera si posibilitatea adaugarii unui arzator de peleti suplimentar. Pretul unui astfel de arzator variaza, in functie de valoarea kW. De exemplu, un arzator de peleti Prity de 20 kW costa aproximativ 4500 de lei, iar unul de 50 kW poate sa ajunga la aproape 5300 de lei.
Cazan pe lemne Viadrus U22 Economy
Cu un pret care porneste de la aproximativ 6400 de lei pentru varianta de 25 kW, Viadrus U22 Economy este un cazan cu sistem de gazeificare, ceea ce inseamna ca face parte dintr-o generatie mai noua de centrale pe lemne. Cazanul este facut din fonta, ceea ce inseamna un randament sporit, care poate sa ajunga pana la 91%. In pret este inclusa si o garantie de 10 ani, ceea ce reprezinta un avantaj in plus. De asemenea, pentru functionarea acestei centrale pe lemne nu este necesara energie electrica. Blocurile din focarul centralei pe lemne Viadrus U22 Economy sunt facute dintr-un amestec de beton refractar, care poate rezista la temperaturi de pana la 1500 de grade Celsius. Modelul este disponibil in mai multe variante, care difera in functie de nivelul puterii termice. Pretul este influentat de acest aspect si poate sa ajunga pana la aproximativ 7700 de lei pentru varianta cu 41 kW.
Asadar, cei care cauta centrale pe lemne pentru locuinta au de ales intre mai multe optiuni. Este important sa fie aleasa o centrala pe lemne avantajoasa pentru nevoile utilizatorului si pentru locuinta sa, tinandu-se cont atat de specificatiile tehnice, cat si de bugetul disponibil.