Ce fel de generator de curent trebuie să alegi pentru locuință
Pentru a nu depinde de reteaua nationala de distributie a energie sau pentru a obtine energie electrica acolo unde aceasta nu a ajuns inca, solutia este instalarea unui generator electric. Piata de profil s-a dezvoltat atat de mult in ultimii ani, incat exista produse potrivite pentru nevoile oricarei familii sau activitati. Daca esti in cautarea unui echipament primar sau de rezerva pentru furnizarea de energie electrica, alege modelul potrivit de generator curent ieftin de aici. In plus, este important sa tii cont de cateva criterii esentiale in alegerea unui generator potrivit nevoilor tale. Iata care sunt acestea:
Alege in functie de numarul de consumatori
Generatoarele de curent electric pentru locuinta se impart in trei mari categorii: stationare pentru utilizare majora, stationare pentru utilizare medie si portabile. Alegerea se face in functie de spatiul disponibil pentru depozitare si de gradul de utilizare. Daca locuiesti intr-o zona fara curent electric sau cu caderi de tensiune frecvente, a caror remediere dureaza mai mult de o zi, vei avea nevoie de un generator stationar, care sa-ti asigure electricitate intre 16 si 24 de ore, interval suficient ca familia ta sa nu aiba de suferit. Generatoarele electrice pentru utilizare medie sunt mai putin costisitoare si asigura un timp de functionare de 8 pana la 10 ore. Generatoarele portabile nu pot alimenta intreaga casa, insa pot fi mutate dintr-o incapere in alta si pot fi incluse in bagaj pentru excursii in natura.
Informeaza-te cu privire la necesarul de putere
In functie de numarul de elemente care vor fi alimentate de generator, poti alege puterea de care vei avea nevoie. Un generator prea puternic, folosit doar pentru a lumina cateva camere, inseamna o investitie mare si nejustificata. In schimb, un dispozitiv cu putere prea mica, la care vrei sa conectezi consumatori mari de energie, nu va face fata. Din acest motiv, este important sa alegi acel produs care asigura putin peste necesarul tau de energie. Puterea mica a unui generator inseamna 500-2200 W, nivelul mediu este intre 2200W si 5500 W, in timp ce aparatele peste 10.000 W acopera toate nevoile unei case.
Combustibilul utilizat
Un alt criteriu de care trebuie sa tii cont este combustibilul la care ai acces in zona in care instalezi generatorul. Alegerea se face intre motorina (diesel) si benzina, si este legata de necesarul de putere al locuintei. Principiul de functionare este acelasi ca la autovehicule: dieselul este mai scump la achizitie, mai zgomotos in timpul functionarii, dar mai usor de intretinut; motorul pe benzina este mai ieftin, mai silentios, dar mai pretentios in ceea ce priveste intretinerea. Pentru un consum mare de energie in casa, cea mai buna solutie ti-o ofera un generator diesel. Motorina utilizata drept carburant da cel mai bun randament in conditii meteorologice normale. Pentru zonele cu temperatura extrema, cel mai usor porneste un generator pe benzina.
Modurile de pornire
O alta clasificare a producatorilor de generatoare electrice este modul de pornire. Exista aparate automate, care intra in functiune indata ce a cazut reteaua de energie electrica. Acestea reprezinta varianta ideala, deoarece au nevoie doar de instalare si completare periodica a rezervorului cu carburant. Generatoarele activate la cheie pornesc asemenea unui motor de masina actionat prin contact, in timp ce modelele cu pornire la sfoara intra in functiune asemenea unei drujbe.
Siguranta familiei tale in timpul alimentarii locuintei cu energie electrica furnizata de un generator este cel mai important aspect de care trebuie sa tii cont. Alege doar modele de calitate, de la producatori consacrati, si instaleaza-le cu ajutorul unor profesionisti.