Ce greșeli să evitați în proiectarea bucătăriei
Mare parte din timpul de acasa ajungem sa ni-l petrecem in bucatarie fie ca e vorba de pregatirea unui ospat sau a unei simple gustari.
Acest spatiu este locul in care familia se intruneste, in care stam de vorba cu prietenii la o ceasca de cafea, de aceea bucataria trebuie sa fie in acelasi timp functionala si frumoasa. Din acest motiv trebuie sa fim atenti la multe aspecte atunci cand ne amanejam si mobilam bucataria. Iata in continuare cateva sfaturi despre ce e bine si ce nu.
Specialistii considera spatiul definit de frigider, chiuveta si aragaz triunghiul functional, zona cu cel mai mare trafic. Indiferent de forma bucatariei, cu mobilier in „L”, „U”, in lungul unui perete sau cu insula, distantele cumulate dintre cele trei puncte de interes trebuie sa se incadreze intre 3m si 7m. Daca acestea sunt pozitionate la o distanta mai mica exista tendinta ca cei care folosesc bucataria sa se incurce reciproc din lipsa de spatiu.
Un alt lucru de care trebuie sa tineti cont este nevoia de spatii pentru depozitari diverse, de la oale si electrocasnice, pana la alimente de baza. O bucatarie functionala permite un acces usor la obiectele intrebuintate frecvent. Mobilierul pe comanda va asigura dulapuri de dimensiuni variate pentru a putea adaposti eficient cat mai multe obiecte si va folosi la maximum spatiul disponibil.
O greseala des intalnita in proiectarea bucatariilor este lipsa unei suprafete de lucru suficient de mari astfel incat sa va puteti desfasura in voie si sa mai ramana loc si pentru electrocasnice, ustensile folosite frecvent etc.
Bucataria este un loc in care nu va puteti permite sa aveti un ilumnat sub cel necesar. Aici nu vorbim despre design sau o anumita atmosfera pe care doriti sa o creati, ci de functionalitate. Trebuie ca fiecare zona de lucru, blat, aragaz, chiuveta sa beneficieze de lumina corespunzatoare.
Cand alegeti modul de aranjare al mobilierul in cadrul bucatariei si doriti neaparat sa aveti o insula, atunci ar trebui sa va ganditi daca nu cumva prezinta mai multe dezavantaje decat avantaje. E drept ca va ofera spatii de depozitare si un blat de lucru in plus dar la fel de bine poate sa reduca semnificativ spatiul si sa deranjeze circulatiile. Specialistii nu recomanda o astfel de solutie daca bucataria nu are cel putin 2.5m latime si 3.5lungime.
In aceste vremuri in care se pune un mare accent pe reciclare, poate ar trebui sa luati in considerare si sa implementati un sistem de cosuri de gunoi care sa va permita separarea deseurilor menajere. In acest fel gestionati deseurile eficient si la „sursa”.
Amenajarea propriei bucatarii poate parea un demers facil pe care vreti sa-l realizati cu forte proprii din diferite motive. Este important sa intelegeti ca in astfel de situatii cand sunt necesare cunostinte de specialitate trebuie sa apelati la profesionisti, designeri, tehnicieni, oameni capabili sa va ofere un proiect viabil si o bucatarie pe care sa o folositi cu placere, pentru mult timp.
Mai multe informatii gasiti pe freshome.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa