Ce grosime de spumă poliuretanică ar trebui să alegi pentru o locuință bine izolată?
Grosimea spumei este unul dintre cele mai importante elemente ale izolației pentru locuințe. Aceasta influenţează în primul rând confortul termic și costurile de investiție. Cu cât stratul de izolație este mai gros, cu atât este mai mare prețul, dar și parametrii de izolare sunt mai buni.
Este demn de remarcat însă că, relativ la alte materiale termoizolante, un strat subțire de spumă dă deja efectul scontat. Verificați ce grosime de spumă vă va ajuta să obțineți efectul de încălzire optim.
Ce elemente să iau în considerare atunci când alegeți grosimea izolației?
Grosimea stratului de izolație ar trebui să fie întotdeauna determinată în funcție de nevoile individuale ale utilizatorilor și de condițiile în care se află clădirea. O izolație va fi folosită într-o casă situată în suburbii sau pe un teren nelocuit și alta în clădirile din mijlocul orașului. Înainte de a decide cu privire la o grosime specifică de izolație din spumă poliuretanică, apelati la o echipa de evaluare și consultanță în acest domeniu.
Alegerea grosimii de izolare a spumei poliuretanice depinde de mulți factori. Unul dintre ele este tipul de material, după natura / tipul clădirii. Un strat mai gros poate fi aplicat, de exemplu, la structura din lemn a mansardei, iar unul și mai gros pentru a izola o casă pasivă, cu economii de energie. Cu toate acestea, nu uitați că creșterea excesivă a grosimii izolației termic este ineficientă și nu merită să exageraţi cu cantitatea de spumă poliuretanică.
Izolatie mai groasă înseamnă mai bine?
Grosimea izolării casei cu spumă poliuretanică depinde de structura tavanului, a peretelui sau a acoperișului, dar și de parametrul termic, determinat pentru despărțire. Un strat mai gros de izolație este asociat cu o eficiență energetică mai mare, precum și o reducere a costurilor de utilizare a clădirii. Cu toate acestea, există o limită care nu trebuie depășită, deoarece nu dă profituri suplimentare – deci nu are rost să o supraexpunem inutil.
Grosimea mai mare a materialului de izolare va funcționa cu siguranță în regiunile mai reci ale României, în locuri cu densitate mică a clădirilor sau situate în zone expuse rafalelor de vânt. În zone mai calde, stratul de izolare poate fi desigur mai mic. Cel mai bine este totuși să căutați sfatul unui specialist care va găsi soluția potrivită pentru dvs. Se va alege grosimea izolației pentru anumite condiții specifice.
Ce grosime trebuie să aibă stratul de spumă poliuretanică pentru a vă izola casa corect?
Ce grosime a stratului de spumă va proteja în mod corespunzător casa de frig? Depinde în primul rând de condițiile locative și de elementele pe care intenționați să le izolați. Dacă, de exemplu, efectuați izolarea termică a mansardei și nu doriți să reduceți semnificativ dimensiunea camerei – puteți aplica cel mai subțire strat de spumă. Deja 1 cm de spumă cu celule deschise corespunde la 1,8 cm de vată minerală și dă un efect satisfăcător.
Grosimea izolației pe o suprafață dată depinde de valoarea coeficientului de transfer de căldură U, pe care dorim să îl realizăm în cele din urmă. Valoarea sa din 2021 trebuie să fie mai mică de 0,15 W / (m2K), de aceea grosimea stratului de spumă poliuretanică cu celule deschise este de minimum 25 cm. Dacă utilizați spumă cu celule închise, grosimea minimă a spumei este de 15 cm. Dacă doriți să obțineți un coeficient de transfer de căldură mai mic – aplicați un strat mai gros de spumă. Un volum de izolație mai mare va crește nivelul de izolație. Acest lucru va crește economiile la încălzirea spațiului.