Ce plantăm la începutul toamnei?
Suntem la inceputul toamnei, iar afara vremea inca este calduroasa si potrivita pentru momente relaxante in gradina. Insa daca vrei ca si primavara si vara viitoare sa ai parte de clipe frumoase in gradina, ei bine acum este momentul sa te ocupi de plante.
Iar cand spunem “sa te ocupi de plante”, ne referim in special la ceea ce poti planta acum pentru la anul. Primele doua luni de toamna reprezinta momentul ideal de plantare a bulbilor de flori: lalele, narcise, zambile, frezii, si diverse alte plante bienale. Ai grija, totusi, ca atunci cand plantezi bulbii solul sa fie bine sapat, maruntit si fertilizat. Nu uda bulbii decat o singura data, dupa plantare, insa retine ca ii poti uda din nou daca toamna are precipitatii reduse.
Verifica bine bulbii inainte de a-i cumpara, si ai grija ca acestia sa nu fie incoltiti si sa aiba o suprafata tare si neteda. In plus, ajuta mult si daca bulbul este mai mare; bulbii mai mari au o inflorire mai abundenta, iar florile vor fi mai mari. Adancimea de plantare si distanta dintre bulbi sunt alte detalii deosebit de importante. Verifica mai intai dimensiunea bulbilor pentru a determina adancimea si distanta; prima trebuie sa fie de doua ori mai mare decat diametrul bulbului, iar a doua de patru ori mai mare.
Iata si cateva informatii despre bulbii unora dintre cele mai populare flori:
Narcisele
Se dezvolta bine in zonele insorite sau cu putina umbra, dar nu si in soluri cu multa umiditate. Adancimea ideala de plantare este intre 12-15 cm, iar distanta dintre bulbi intre 5-10 cm.
Freziile
Planteaza bulbii de frezii intr-o zona insorita, intr-un sol usor si bine drenat si fertilizat. Ideal este ca acesta sa fie udat cu o zi sau doua inainte de plantare, si imediat dupa aceasta.
Lalelele
Se dezvolta atat la umbra, cat si in zonele insorite, si le poti planta incepand cu luna septembrie si pana la inceputul lui decembrie. Adancimea este de 10-15 cm, iar bulbul trebuie fixat intr-un strat de pamant maruntit. Bulbii de lalele se scot din pamant atunci cand frunzele plantei s-au uscat, se curata si se pot planta din nou toamna urmatoare, in alt loc.
Zambilele
Se planteaza la aceeasi adancime ca si bulbii de lalele, iar bulbii trebuie pusi la 10 cm unul fata de altul. Acestia se scot cand frunzele se usuca, se pastreaza si se pot replanta.
Ghioceii
Sunt plante care prefera zonele umbrite si solurile bine fertilizate, care retin umezeala. Fata de celelalte flori, bulbii de ghiocei se planteaza la adancimi si distante mai reduse, de 4-10 cm, respectiv 4 cm.
Pe langa flori, multe legume se dezvolta foarte bine in vreme mai racoroasa. Ai grija sa pastrezi solul cald prin eliminarea mulciului, putandu-te folosi si de o folie de plastic pentru a mentine caldura la interior. Asadar, dintre legumele potrivite mentionam:
Broccoli
Broccoli Calabrese creste repede, si se poate cultiva pana la mijlocul lunii noiembrie, iar Broccoli Aquiles rezista cu success anotimpului rece, pentru a putea fi cules la primavara.
Ridichi
O leguma care creste repede si se cultiva usor; plantati-le acum si vor fi coapte in 28-30 de zile.
Spanac
Se planteaza in septembrie, fiind o leguma care se dezvolta in anotimpul rece. Dintre soiurile recomandate amintim: Bloomsdale, Olympia Hibrid, Galaxy.
Usturoi
Poate fi plantat toamna pentru o recolta mai bogata si mai timpurie primavara urmatoare. Prefera zonele insorite.
Arpagic
Planteaza-l mai spre sfarsitul lunii, si tine minte ca arpagicul de dimensiuni mai mici este bun pentru ceapa, iar din cel cu un diametru mai mare de 2 cm vei obtine ceapa verde. Se dezvolta bine in zonele insorite.
Salata verde
Germineaza la temperaturi scazute, deci acum este un moment bun pentru sa o plantezi pentru a te bucura de salata proaspata la primavara.
Cat despre fructe, perioada dintre 10 septembrie si 15 octombrie este propice plantarii capsunilor, insa acestea pot fi plantate si in primele luni de primavara si de vara. Pastreaza o distanta de 20-25 cm intre plante, si de 35 cm intre randuri. Pe masura ce ne apropiem de mijlocul toamnei, poti incepe sa plantezi si fructe de padure: mure, zmeura, afine.
Daca esti de parere ca trebuie sa iti reimprospatezi gazonul, tot acum este momentul ideal sa insamantezi gazon nou. Acesta va incolti primavara devreme, avand si o rezistenta mai buna la temperaturi mici decat la caldura excesiva si umiditate redusa. Pe langa asta, gazonul de toamna va fi mai ferit de invazia buruienilor decat cel de primavara.