Ce plante să păstrezi în bucătărie și unde să le poziționezi
Din punct de vedere estetic, plantele verzi sunt accesoriile care aduc viata spatiului in care sunt puse, iar bucataria este locul tocmai bun de pastrare, dar gatesti in cantitati mari in bucatarie? Este bucataria un spatiu suficient de mare incat sa iti pastrezi si plantele? Sunt lucruri la care trebuie sa te gandesti inca de la inceput.
Locul din bucatarie s-a dovedit a fi ideal pentru pastrarea plantelor pentru faptul ca, daca vei alege sa cultivi ierburi, poti sa le privesti si sa te bucuri de mirosul placut, dar si sa le folosesti in diverse preparate culinare si, de asemenea, iti vor aduce un aer proaspat bucatariei.
Daca spatiul nu iti permite, nu este cazul sa aglomerezi bucataria cu multe plante, insa daca locul este unul luminos si aerisit poti alege sa cresti planta care iti place.
Ca si idei de depozitare pentru plantele din bucatarie, iata ce iti recomandam:
Daca ai o bucatarie cu rafturi, etajere deschise, acolo este locul perfect pentru a aseza una sau mai multe plante. Din punct de vedere vizual, locul va arata spectaculos, vei avea o bucatarie verde si plina de viata.
Daca nu ai un frigider inalt pana aproape de tavan si deasupra lui ti-a ramas suficient spatiu pentru o planta verde, atunci nu ezita sa folosesti spatiul ca atare. Partea superioara a frigiderului poate fi un loc minunat pentru pastrarea plantelor.
Daca esti norocos sa ai o fereastra in fata chiuvetei atunci poti folosi spatiul pentru plante. Poti construi unul sau mai multe rafturi supraetajate pe care sa depozitezi una sau mai multe plante, iar acolo, cu siguranta acestea se vor bucura de cea mai buna lumina si vor oferi si un decor incantator.
Ce plante aromatice poti pastra in bucatarie:
Rozmarin - este planta aromatica ce poate rezista mult timp in bucatarie si nu este pretentioasa, are nevoie doar de caldura si apa. Pe langa mirosul placut mentolat pe care il ofera, dar si utilitatea lui in mancare, rozmarinul absoarbe si umiditatea din aer, dar si mirosurile grele de mancare.
Menta - planta aromatica ce are nevoie de o temperatura constanta, dar si de lumina, locul de la fereastra fiind unul ideal pentru pastrarea ei. Este o planta ce ramane verde si in anotimpul friguros, ofera un miros placut si in acelasi timp absoarbe si mirosurile neplacute care mai pot aparea in bucatarie.
Busuioc - este planta ce poate sta verde pana primavara, iar frunzele lui se pot folosi in mai multe feluri de mancaruri, chiar si salate. Nu este indicat sa stea in frig si trebuie udat ori de cate ori pamantul se usuca. Parfumul busuiocului se raspandeste cu usurinta in toata incaperea si este unul inconfundabil.
Levantica - este tot o planta aromatica ce poate raspandi un parfum elegant si patrunzator. Este o planta pe care o poti pastra in bucatarie, la caldura si lumina, iar frunzele verzi ale acesteia te vor ajuta sa purifici aerul din bucatarie.
Dafin - o alta planta aromatica ce se potriveste pentru orice bucatarie. Este indicat sa o pastrezi intr-un loc luminos si nu foarte aglomerat pentru a-i permite o circulatie buna a aerului.
Nu uita nici de arbustii decorativi pe care ii poti pastra in bucatarie. Lamaiul poate fi unul dintre ei. El are nevoie de lumina pentru a se dezvolta frumos si de apa doar atunci cand pamantul este uscat. Locul de la fereastra din bucatarie poate fi ideal pentru cresterea unui lamai.