Ce trebuie să știi dacă vrei să investești în imobiliare
Așadar, de ce să nu investești și tu într-o casă ori un apartament?! Acest domeniu a transformat cei mai mulți oameni din simpli angajați în milionari și ne-a dovedit tuturor că nu trebuie să fii un geniu ca să reușești. Prin urmare, dacă te bate gândul să investești și tu în imobiliare, descoperă mai departe câteva informații esențiale ce-ți pot crește succesul.
Alege cu atenție tipul de investiție
În cazul în care ești nou în acest domeniu trebuie să știi că pe piața imobiliară sunt două mari categorii de investiții, și anume cumpărarea de imobile pentru revânzare și achiziția unor proprietăți cu scopul de a le închiria. În prima situație, investiția este una de ordin speculativ, adică încerci să intri în posesia unui bun achitând un preț mai mic în speranța că vei obține profit când îl vei revinde. În general, astfel de investiții sunt avantajoase pe timp de criză când prețurile scad, atunci când cumperi imobilul din faza de proiect sau când optezi pentru o clădire care necesită renovări.
Foarte profitabilă se poate dovedi a fi achiziția imobilelor pentru a le închiria, mai ales în marile orașe unde există deficit de locuințe. Valoarea proprietății respective se va aprecia în timp, adică fie vei obține o chirie mai bună dacă se dezvoltă zona, fie vei putea vinde apartamentul în timp la un preț mai mare.
Stabilește-ți obiective financiare
Dacă înainte de a demara un business este esențial să pui la punct un plan de afaceri, investițiile în imobiliare solicită stabilirea unor obiective financiare. Practic, trebuie să te gândești ce așteptări ai în urma achiziției unei proprietăți imobiliare și ce vei realiza în timp. În acest sens, crearea unei analize SWOT îți poate fi de folos să identifici strategiile care îți vor permite să creezi un model de afaceri specific obiectivelor tale financiare. Analiza punctelor tari și a celor slabe, a oportunităților și amenințărilor te va ajuta să-ți folosești resursele în mod eficient și să te adaptezi la cerințele pieței. Orice proprietate pe care o cumperi trebuie să servească intereselor tale și să te ducă simplu și rapid spre îndeplinirea obiectivelor tale.
Caută mai multe tipuri de proprietăți imobiliare
Nu te grăbi să cumperi prima locuință care îți iese în cale doar pentru se se potrivește bugetului tău sau îți place cum arată. Vizitează mai multe imobile, din zone diferite și cu diverse dimensiuni și compartimentări ca să poți alege din perspectiva rentabilității. Mulți investitori fac greșeala de a căuta o proprietate care să le placă fără să inspecteze și altele disponibile în acel moment pe piață. Amintește-ți că tu nu vei locui acolo și că ai nevoie de un imobil care să-ți genereze profit, de aceea trebuie să faci cea mai avantajoasă alegere.
Evită imobilele cu probleme majore
Oricât de bun al fi prețul, nu achiziționa o locuință care are prea multe probleme. De exemplu, dacă este vorba de renovări extinse s-ar putea să fii nevoit să investești foarte mulți bani pentru a transforma casa respectivă într-una cu grad ridicat de lux sau confort. În general, ofertele imbatabile vin la pachet cu o mulțime de necunoscute, de aceea ar trebui să stai la distanță de ele dacă nu vrei să pierzi bani.
Ai grijă să-ți diversifici investițiile
Un adevărat antreprenor nu se va orienta doar la un singur tip de afacere pentru că există riscul să înregistreze pierderi. Așadar, dacă vrei să-ți diminuezi șansele de a pierde bani ține cont de diversificarea proprietăților. Mai exact, poți investi în alte orașe sau chiar și țări, în case și apartamente, în cartiere diferite sau tipuri distincte de imobile. În acest fel îți vei proteja portofoliul împotriva volatilității piețelor și contribui la diminuarea riscurilor financiare.
Negociază prețurile
În mod sigur ai auzit și tu expresia “banii se fac la cumpărare”. Ce înseamnă acest lucru? Că fiecare proprietate scoasă la vânzare vine cu un preț negociabil. Dacă consideri că merită investiția, încearcă să o cumperi sub prețul mediu al pieței și să devii un bun negociator pentru a câștiga din investițiile imobiliare.
În acest domeniu trebuie întotdeauna să speri la ce este mai bun, dar să te pregătești pentru ce e mai rău și să ai un plan de backup. Deținerea unor proprietăți îți poate asigura stabilitatea financiară pe care ți-o dorești, însă astfel de afaceri se fac pe termen lung, iar tu trebuie să fii pregătit să realizezi că o achiziție imobiliară reprezintă doar primul pas spre atingerea obiectivelor.