Ce trebuie să ştii înainte de a-ţi hidroizola terasa?
Acest spatiu din curte este supus constant factorilor agresivi de mediu precum ploi ori zapezi, iar daca constructia nu este izolata in mod corespunzator, conditiile meteo nefavorabile pot avea consecinte considerabile asupra acesteia. Una dintre cele mai comune probleme o reprezinta infiltratiile de apa - in cazul in care terasa este la etaj si ai camere dedesubt, exista riscul ca in timp, apa sa patrunda pana la tavanele incaperilor si sa le deterioreze.
Iata ce aspecte ar trebui sa ai in vedere inainte de a-ti hidroizola casa, pentru a fi sigur ca investitia nu se va dovedi inutila odata cu trecerea timpului.
Materialele potrivite
De cele mai multe ori nu se acorda o prea mare importanta amenajarii terasei si hidroizolarii sale, motiv pentru care multi proprietari incep sa aiba probleme cu infiltratiile de apa la scurt timp dupa finisarea lucrarii. Cele mai recomandate materiale pentru un astfel de proiect sunt solutiile cimentoase pentru exterior, elastice sau rigide.
Daca alegi sa sari peste hidroizolare si treci direct la montarea gresiei, este bine sa stii faptul ca nici aceasta, nici adezivul sau chitul nu sunt solutii care asigura impermeabilizarea terasei pe termen lung. Poti gasi pe piata de profil hidrolizatii la un pret bun care pot asigura rezistenta si trainicia terasei multi ani de acum incolo.
Aplicarea corecta a hidroizolatiei
Un alt lucru important pe care ar trebui sa-l stii inainte de a incepe hidroizolarea in sine este faptul ca aceasta ar trebui aplicata pe intreaga terasa, si nu doar pe langa perete, usa, pe o suprafata de mai putin de un metru. Specialistii sunt de parere ca betonul lasat fara izolatie absoarbe apa rapid, iar umezeala poate incepe sa se infiltreze pe dedesubt, macinand in timp betonul si ajungand si la structura casei, mai devreme sau mai tarziu.
Cu cat se aplica mai corect materialul hidroizolant, cu atat se diminueaza riscul aparitiei infiltratiilor de apa, implicit deteriorarea terasei. Asadar, este vital ca hidroizolatia sa se intoarca pe zidarie suficient incat sa nu lase sa treaca apa si sa o protejeze de stropii de ploaie care pot ricosa din planul terasei.
Tipul de terasa
Totodata, este indicat sa iei in calcul si tipul de terasa pe care il ai. De exemplu, daca aceasta este circulabila atunci stratul de material hidroizolant de la suprafata ar trebui sa fie mai solid si rezistent decat in cazul unei terase drepte. Cea din urma insa, presupune montarea de scurgeri pentru apa, iar acest lucru este absolut necesar daca iti doresti o terasa durabila. Altfel spus, tipul terasei, gradul de inclinare si circulabilitatea acesteia sunt factori ce vor stabili atat materialul cel mai potrivit pentru hidroizolare, cat si numarul de straturi de material aplicate.
Desi la prima vedere lucrarea de hidroizolare a terasei poate parea simpla, in realitate insa procesul este destul de complex, iar daca nu stii exact cum sa faci acest lucru personal, este indicat sa te limitezi la alegerea materialelor potrivite si sa optezi pentru o echipa de profesionisti pentru realizarea lucrarii propriu-zise.
In concluzie, daca vei tine cont de sugestiile de mai sus, si mai ales de alegerea materialelor si aplicarea lor in functie de tipul terasei, investitia va fi de succes si va fi amortizata in cativa ani.