Cele mai frecvente greşeli făcute de montatorii de acoperişuri - partea a 3-a
În postările anterioare v-am prezentat 10 probleme frecvente întâlnite în practică (postările Cele mai frecvente greşeli făcute de montatori de acoperişuri - partea 1 și partea a 2-a). Astăzi vom acorda atenția cuvenită următorului set de 5 greșeli întâlnite frecvent:
11) Lipsa sau ventilarea ineficientă a acoperișului
12) Lipsa admisiei sau admisia ineficientă de aer prin elementele intrados perforate
13) Combinarea incorectă a diferitelor tipuri de piese de ventilare
14) Aplicarea șindrilelor peste o astereală neconformă din scândură veche
15) Petele de culoare rezultat al neamestecării plăcilor de șindrile
12) Lipsa admisiei sau admisia ineficientă de aer prin elementele intrados perforate
Chiar dacă elementele intrados folosite prezintă perforații, este important să vă asigurați ca aerul proaspăt poate circula liber prin ele dinspre exterior spre interior. Deseori, proprietarii sau chiar montatorii de învelitori obturează în mod voit sau accidental admisia de aer din zona cosoroabei sau a elementului intrados cu vată minerală sau alte materiale termoizolante. În astfel de situații umiditatea se acumulează în acoperiș și generează probleme asociate condensului. Asigurarea unei admisii de aer eficiente este la fel de importantă ca și asigurarea unei evacuări de aer corect realizate și eficiente.
Soluție: În situațiile în care admisia de aer nu este realizată corect, îndepărtați termoizolația ce obturează piesele de admisie aer din zona inferioară a acoperișului. Dacă golurile de admisie de aer nu există, decupați golurile de ventilare în imediata vecinătate a zonei în care acoperișul se intersectează cu zidurile de perimetru si montați grilaje de protecție care vor asigura admisia de aer și vor prevenii cuibărirea păsărilor sau insectelor.
13) Combinarea incorectă a diferitelor tipuri de piese de ventilare
Fiecare tip de piesă de ventilare este concepută să funcționeze și să gestioneze „circulaţia” aerului în mod particular. Un acoperiș sub-ventilat eficient asigură „circulaţia” continuă a aerului de la streașină spre piesele de ventilare din vecinătatea coamei. Fiecare tip de piesă de ventilare asigură fluxuri diferite de aer, combinarea lor putând avea efecte nefaste ca urmare a diminuării eficienţei sub-ventilării şi implicit creşte semnificativ costurile de exploatare a construcţiei. Un exemplu simplu: dacă combinaţi o turbină de ventilare tip Airhawk® cu piese de ventilare statice tip Armourvent®, turbina nu va mai extrage aerul de la streaşină ci va extrage aerul de la cea mai apropiată deschidere asigurată de una din piesele de ventilare statică tip Armourvent®. O astfel de asociere nefericită va duce la apariţia condensului şi chiar a infiltraţiilor de zăpadă antrenată de vânt.
Soluţie: Închideţi sau chiar eliminaţi toate gurile de ventilare care nu sunt necesare sau afectează sub-ventilarea eficientă a acoperişului. Întotdeauna încercaţi să păstraţi funcţionale piesele de ventilare dispuse la cota maximă a acoperişului obturându-le pe cele situate la cote intermediare şi în acest fel asiguraţi o sub-ventilare eficientă pe întreaga lungime a căpriorilor de la streaşină spre coamă.
4) Aplicarea șindrilelor peste o astereală neconformă din scândură veche
Frecvent ne întâlnim cu problema folosirii asterelii existente, chiar dacă tipul sau starea ei nu corespund cerinţelor. Spre exemplificare, în situaţia folosirii unei asterelii realizate din scândură veche, cu spaţii între scânduri, riscul apariţiei de probleme majore este maxim. Mişcarea continuă a asterelii ca urmare a dilatării sau contracţiei lemnului, duce la deformarea şindrilelor, creând denivelări, goluri sau chiar fisuri ce vor permite apei să se infiltreze. Dacă astereala este veche sau nu întruneşte condiţiile necesare, vă recomandăm să acoperiţi întreaga suprafaţă cu o nouă astereală din plăci de OSB sau plăci fibrolemnoase tip plywood. În acest fel asiguraţi stratul suport necesar montajului conform al şindrilelor bituminoase.
Soluţie: Încercaţi să reparaţi şindrilele ridicate sau deformate îndepărtând în primul rând cuiele, după care folosind un cuţit utilitar decupaţi uşor din capetele plăcilor pentru a îndepărta tensiunile sau deformările şi apoi bateţi-le din nou în cuie. Etanşaţi cuiele folosind mastic bituminos IKO Shingle Stick. Dacă lucrările de reparaţie nu dau rezultat şi învelitoarea din şindrile se deformează din nou, trebuie să planificaţi renovarea acoperişului folosind o astereală din OSB sau plywood.
Recomandare: Citiţi postarea noastră "Materiale folosite pentru realizarea unei astereli conforme". Veţi găsi toate informaţiile necesare pentru specificarea unei astereli conforme.
15) Petele de culoare rezultat al neamestecării plăcilor de șindrile
Întotdeauna amestecaţi plăcile de şindrile din pachete diferite pentru a prevenii apariţia petelor de culoare pe acoperiş! Reţineţi că, între loturi cu date de producţie diferite pot apărea uşoare diferenţe de culoare, de aceea nu recomandăm amestecarea diferitelor loturi de producţie pe aceeaşi secţiune de acoperiş.
Soluţie: Nu există nici o modalitate de rezolvare a unei astfel de greşeli. După o perioadă de timp, ca urmare a expunerii şindrilelor la condiţiile atmosferice şi factorii de mediu, este posibil ca aceste pete de culoare („blocuri de culoare”) să se estompeze în intensitate.
Urmăriţi site-ul nostru. Cea de a 4-a postare, şi ultima, din seria postărilor ce tratează cele mai frecvente greşeli făcute de montatori va apărea în curând.