Centru de antrenament pentru canotori
Cursul raului Chicago este recunoscut pentru gradul ridicat de poluare si pentru faleza neamenajata. In ultimul timp autoritatile au pus in aplicare un amplu program de regenerare care vizeaza refacerea habitatelor naturale si amenajarea raului astfel incat sa poata fi folosit de catre locuitorii orasului in diferite activitati. Municipalitatea doreste ca raul sa devina „noua limita pentru recreere”.
Unul dintre ultimele proiecte realizate in cadrul programului de revitalizare este cladirea care gazduieste centrul de antrenament pentru canotori. Realizata de echipa Studio Gang Architects, in parcul Clark din zona de nord-vest a orasului Chicago, cladirea se remarca cu usurinta datorita acoperisului in zig-zag asemeni unor dinti imensi de fierastrau.
Constructia ocupa o suprafata de 2101mp si are inaltimea a doua niveluri. Fundatia Chicago Rowing este o organizatie non-profit care gestioneaza spatiul si le ofera membrilor comunitatii posibilitatea de a practica diferite activitati recreative si mai ales de a se antrena pentru diferite competitii de canotaj.
Jeanne Gang, fondator si director al biroului Studio Gang Architects declara urmatoarele: „Arhitectura s-a dorit sa capteze la nivel vizual ritmul poetic si miscarea de dute-vino pe care o imprima vaslirea., iar prin asigurarea unui acces nerestrictionat la rau, aceasta scoate in evidenta miscarea mai ampla spre o renastere ecologica si in scop recreativ a raului Chicago”.
Structura acoperisului care alterneaza de la forme asemanatoare literei M pana la V-uri intoarse, ofera volumului profilul neregulat, in zig-zag, care se doreste a fi o reinterpretare a miscarilor facute de rame. Arhitectii au realizat doua volume amplasate una langa cealalta. Prima este un depozit cu un singur nivel unde sunt pastrate echipamentele in timp ce a doua cladire este o structura cu doua niveluri care contine spatiile de birouri, dotarile pentru activitati sportive si recreative, o sala de fitness si un bazin unde echipele pot sa se antreneze la rame.
Exteriorul cladirii a fost acoperit cu o combinatie de placi de ardezie si panouri din zinc, care se remarca prin acelasi nuante de gri-argintiu ce dau o nota unitara volumului. Spatiile interioare au fost placate cu lemn natural, care pe alocuri trece de granita vitrajelor imbracand intradosul balcoanelor si stresinilor.
Mai multe informatii gasiti pe http://www.dezeen.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa