Chiciura, problematica pentru plante si cabluri: ce mai puteti face acum?
În multe zone ale țării copacii s-au îmbrăcat, din pricina vremii, cu un strat subțire de gheață. Poate foarte aspectuoasă, datorită sclipirilor sale feerice, această chiciură tare nu este însă la fel de pe placul plantelor... Și nici nu le prinde bine firelor și cablurilor. Citiți mai multe despre chiciură și îngrijirea plantelor, în materialul următor.
Depunerea de gheață pe crengile copacilor și pe cabluri este chiciură tare, numită și granulară (în termeni științifici, există și chiciură moale, care se scutură la vânt). Chiciura tare apare ca urmare a înghețării picăturilor de ploaie, lapoviță sau ceață răcite din cauza temperaturilor extreme. Ea se poate depune pe crengile arborilor, mai ales pe cele subțiri, pe cabluri aeriene, fire de iarbă sau o serie de alte obiecte subțiri, pe vârfuri, colțuri și muchii de obiecte.
Chiciura tare crește în dimensiuni în special în porțiunile expuse vântului. , aproape exclusiv pe partile obiectelor expuse vântului. În regiunile muntoase, stratul de gheață depusă poate crește în grosime pe obiectele de pe relieful înalt, expuse la vânt.
Dacă vremea „ține” cu chiciura, stratul de gheață de pe crengile și cablurile aeriene poate atunge chiar un diametru de 20-30 cm, ceea ce reprezintă un adevărat pericol pentru cablurile furnizorilor de diverse servicii, ducând la creșterea cu 4-6 kg a greutății fiecărui metru liniar de cablu. Dacă acest diametru depaseste 60 cm, greutatea fiecarui metru liniar de conductor poate creste cu 50 kg.
Teoretic, vă puteți baza pe vreme să-și facă treaba. Dacă temperatura crește, depășind -7 grade Celsius, chiciura tare se transformă în chiciură moale, iar peste -3 grade Celsius se transformă în polei.
Cablurile. Deși chiciura se poate desprinde cu mâna sau cu ajutorul unor cozi de lemn, în bucați lungi de 5-10 cm grosime, NU atingeți cablurile electrice, ci așteptați echipele de intervenție, în caz că într-adevăr presiunea pe cabluri aflate în curtea voastră este prea mare și a afectat alimentarea. De regulă, la proiectarea rețelelor de înaltă tensiune, greutatea suplimentară ce poate fi pusă de chiciură este luată și ea în calcul, deci riscurile să se întâmple ceva sunt mici.
Pomii din grădină, vița de vie, trandafirii. Cei mai rezistenți arbori pot suporta greutatea pusă de gheață, singurul pericol îl reprezintă ieșirea soarelui: gheața se va transforma într-o „lupă” cu ajutorul căreia soarele poate arde crengile sau frunzele arborilor veșnic verzi. Dar o serie de alți pomi vor fi afectați pe de o parte de grutatea în exces pusă de chiciura groasă, pe de altă parte din pricina umezelii și răcelii. Pentru ca este dificil să îndepărtați chiciura de pe ei, în caz că nu i-ați protejat din timp, trebuie să vă așteptați la o pierdere în proporție de 30% a plantelor mai puțin rezistente.
Teoretic, coroanele pomilor fructiferi și mugurii lor pot suporta temperaturi de până la -25 grade Celsius, iar vița de vie poate suporta temperaturi de până la -12 grade Celsius. Stratul de zăpadă din ultimele zile a protejat plantele mai mici de îngheț, dar tulpinile de trandafiri sau rododendroni, plantele moi, nu vor supravieţui mult timp fără protecţie, şi pot pieri toate de frig. Un înveliş lărguţ de frunze sau de crengi de molid poate asigura un remediu rapid atât pentru trandafiri, cât și pentru rododendroni, în timp ce un strat subţire de compost apără solul împotriva îngheţului, protejând bulbii sau alte rădăcini.
De regulă, dacă nu le-ați protejat din timp, plantele vor fi afectate de aceste fenomene meteorologice extreme, dar chiar și dacă au înghețat asta nu înseamnă ca nu le mai puteți salva, măcar parțial: multe își vor reveni în timp. Așadar, iată ce mai puteți face acum: protejati plantele înghețate de soarele puternic; dacă nu le puteți muta, acoperiti-le cu o folie care să nu fie transparentă (de pildă, vița de vie); nu îndepărtați zăpada de pe plantele acoperite de aceasta; faceți niște focuri mocnite în propierea arborilor fructiferi, căldura mai poate îndepărta din chiciură; la primăvară, veți tăia ramurile inghețate până la primul punct în care înmuguresc, lucru care va încuraja și apariția lăstarilor tineri; mutați în seră plantele mici, sensibile la frig; multe din ele își vor reveni și vor da lăstari noi, dacă nu au fost expuse mult timp la temperaturi scăzute, umezeală sau frig.
Printre cele 20 de proiectele câștigătoare din acest an, selectate din 49 de proiecte finaliste, se numără și o inițiativă care a presupus cartografierea şi îmbunătăţirea fântânilor publice din Sarajevo, un proiect spaniol care promovează incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi prin horticultură și un efort de renovare clădirilor folosind materiale recuperate în Luxemburg. Ediția din 2024 include un premiu special pentru proiectele de reconstrucție din Ucraina.
Câștigătorii vor primi un premiu în bani de până la 30.000 de euro şi un pachet de comunicare pentru a-i ajuta să îşi dezvolte în continuare proiectele sau să le reproducă în alte locuri din Europa.
Caracteristici Soundbar Bose Ultra:
• ideal pentru o experiență audio multidimensională, datorită tehnologiei Bose Immersive Audio;
• oferă un sunet multidirecțional, datorită tehnologiilor A.I. Dialogue Mode și Bose TrueSpace;
• se poate conecta la televizor atât prin intermediul HDMI eARC, cât și al conexiunii audio optice;
• se conectează la anumite modele de căști Bose;
• se conecteză și la alte boxe Bose Bluetooth, sunetul putând fi auzit în întreaga casă;
• este ușor de configurat din aplicația gratuită Bose Music;
• designul este minimalist și elegant.
Caracteristici Bas Bose 700:
• sunetul este profund și clar;
• se conectează rapid la soundbar;
• are un design elegant, finisajul din sticlă securizată conferindu-i un aspect premium.