La inceputul lunii mai a avut loc inaugurarea extinderii cladirii Felix Nussbaum Haus din Osnabruck in cadrul unei ceremonii la care a participat si arhitectul, impreuna cu primarul Boris Pistouris si consilierul local Rita Maria Rzyski. Cladirea existenta era primul proiect finalizat al arhitectului, un muzeu simbolic reprezentat prin trei volume interconectate, realizate din lemn de stejar, beton si metal.
In cadrul discursului pe care l-a tinut arhitectul a mentionat ca: „Intoarcerea la Felix Nussbaum Haus ii prilejuieste o mare bucurie fiind primul sau proiect finalizat. Pentru un arhitect este o mare onoare sa fii incredintat cu realizarea unei extinderi la acest muzeu din orasul Osnabruck. Este imbucurator faptul ca muzeul dedicat artistului Nussbaum, care candva era ignorat, capata din ce in ce mai multa notorietate si ajunge sa se extinda nu numai printr-o noua volumetrie arhitecturala dar si in inimile iubitorilor de frumos".
Muzeul dedicat pictorului german/evreu Felix Nussbaum expune o serie de lucrari aranjate cronologic. Volumul din lemn de stejar adaposteste creatiile de din-ainte de al II-lea Razboi Mondial, cel din beton prezinta lucrari realizate de artist in perioada in care se ascundea de nazisti, iar in al treilea volum, cel din metal, se regasesc lucrari care au fost doar de scurt timp indentificate si expuse.
Extinderea acestui muzeu atat de sugestiv din punct de vedere estetic va deveni o poarta catre complex si va combina multimea de vizitatori cu cei ai Muzeului de Istorie si Cultura printr-un foaier inchis in sticla. Acest acces comun este pus in evidenta de o noua fatada cu forme neregulate, care aduce un aer proaspat exteriorului volumului vechi de 13 ani.
Lucrarile de constructie au durat un an, timp in care cele mai valoroase picturi ale lui Nussbaum au fost expuse in salile Muzeului Evreiesc din Paris. Costurile totale s-au ridicat la 3mil de euro si au condus la realizarea unui foaier in zona de intrare, a unui magazin cu specific, a unei sali de lectura al carei spatiu este usor de adaptat, un spatiu pentru festivitati, garderobe si grupuri sanitare care sa deserveasca ambele cladiri.
Ziarul britanic The Times a criticat in trecut destul de aspru muzeul Felix Nussbaum Haus, comentand ca „tunelul ingust si lumina insuficienta creaza o atmosfera cu tenta opresiva" dar se pare ca pasarela vitrata va aduce lumina si aer proaspat in compexul care inainte era catalogat drept expresia „dezradacinarii, infrangerii si a neintelegerii".
Arhitectul ofera niste explicatii: "Integrarea volumetriei noii extinderi cu ceea ce exista pe sit simbolizeaza faptul ca povestea spusa de artistul Nussbaum va avea parte de o narare continua si plina de rezonanta".
Mai multe informatii gasiti pe http://www.worldarchitecturenews.com Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa
|