Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Combaterea ascensiunii capilare a apei în ziduri la clădirile vechi

Cu trecerea timpului orice clădire suferă degradări. Gradul de afectare este invers proporțional cu activitatea de întreținere asigurată de proprietar. Cu cât este mai bine îngrijit un imobil cu lucrări de reparații și întreținere făcute la timp, cu atât se reduc degradările.

Combaterea ascensiunii capilare a apei în ziduri la clădirile vechi

O cauză foarte importantă care grăbește afectarea structurilor și alterarea confortului interior este dată de prezența apei. Căile de acces sunt multiple și sunt datorate tocmai lipsei datorită neefectuării la timp a reparațiilor.

Cele mai importante căi de acces ale apei sunt date de:

  • Degradări datorate lipsei de etanșeitate a sistemului de scurgere ape pluviale
  • Degradarea învelitorilor la acoperișuri sau terase.
  • Infiltrații datorate instalațiilor sanitare defecte
  • Apariția condensului în spații cu deficiențe de ventilare sau fără termoizolații
  • Executarea de reparații la hidroizolații cu personal fără calificare și experiență în domeniu
În această situație o reabilitare a unui imobil vechi trebuie să înceapă cu stabilirea unei soluții eficiente de hidroizolare prin care să se readucă confortul interior și aspectul exterior al acestuia.

Hidroizolarea are două aspecte distincte:

  1. Execuția învelitorilor și a sistemului de scurgere a apelor pluviale
  2. Execuția hidroizolațiilor la infrastructura casei.

În prezentul articol vom face câteva adnotări privind hidroizolarea clădirilor vechi în zona de infrastructură cu efecte benefice asupra părții supraterane a unei cladiri vechi. Totodată vă prezentăm și un studiu de caz cu tratamentul unei clădiri monument istoric și arhitectonic.

O problema des întâlnită la subsolurile caselor vechi cât și la soclurile construcțiilor care nu au subsol, este dată de cedarea hidroizolației orizontale pe secțiunea pereților construiți pe fundații. În unele cazuri această hidroizolație nici nu există.
În perioada interbelică o hidroizolație eficientă consta din utilizarea unui amestec de nisip cu bitum sau păcură aplicat pe secțiunea fundației ca un mortar.
O altă modalitate era utilizarea șlamului de batal care se depozita în gropi find un amestec de nisip foarte fin, apă și fracții grele din petrolul transportat la rafinării. Acest șlam se depunea în cisternele vagoanelor de transport țiței crud, care trebuiau curățate periodic.
De remarcat este eficiența soluției. Cu ocazia măsurătorilor de umiditate efectuate la diverse imobile s-au găsit multe situații în care această hidroizolație încă mai funcționa după 40 -60 de ani dela aplicare.
Un alt procedeu aplicat în perioada comunismului era utilizarea cartonului bitumat și mai târziu a pânzei din fibră de sticlă bitumată dar care a prezentat o durată de viață mult mai scurtă.
Tehnologiile din prezent pe lângă soluțiile care presupune o intervenție mecanică prin care se introduc tole metalice pe secțiunea pereților din cărămidă sau utilizarea a numeroase soluții bazate pe tratarea zidurilor cu soluții chimice pe bază de derivați silicici care produc o hidrofobizare a sistemului de pori comunicanți ai elementelor constitutive ale zidăriei cu durate de viață variabile după care eventualele cedări se repară prin intervenții locale, sau în unele cazuri refacerea completă.

Vă prezentăm un procedeu utilizat cu rezultate deosebite în România încă din anul 1997 și care a putut fi urmărit în comportare pe parcursul a 26 de ani ocazie cu care s-a constatat fiabilitatea și durata de viață a tratamentului.

PREZENTAREA PROCEDEULUI FREEZTEQ

FREEZTEQ este un sistem unic şi foarte eficace de combatere a igrasiei, produs în Marea Britanie care oferă câteva avantaje faţă de alte metode.

  • Tehnologia de aplicare asigură o distribuție uniformă pe toată grosimea zidurilor.
  • Ecranul se dezvoltă pe cca 30 cm înălțime și pe toată grosimea zidului.
  • Este un procedeu ce asigură refacerea hidroizolației fără intervenții majore la structură.
  • Se reface complet structura pereților tratați prin injectarea cu mortar a găurilor prin care s-a aplicat soluția.
  • Este foarte sigur fiind verificat la lucrări executate care au depășit deja durata de viață declarată de producător și totuși se comportă foarte bine.

Metoda se adresează lucrărilor de combatere a igrasiei date de ascensiunea capilară prin elementele pereților imobilului (refacerea izolaţiei hidrofuge între fundaţie şi pereţi) la toate tipurile de zidărie. Procedeul s-a dovedit foarte eficient la refacerea hidroizolaţiei în cazul clădirilor vechi.

FREEZTEQ este aplicabil la:
- Ziduri din cărămidă de orice grosime;
- Ziduri din piatră sau blocheţi;
- Ziduri cu goluri obişnuite;
- Ziduri cu umplutură de pietriş.

FREEZTEQ nu poate fi folosit la construcţii noi, unde mortarul este puternic alcalin.

Alcalinitatea presupune un pH ridicat ce poate produce degradarea compușilor de hidrofobizare. Din acest motiv nu este indicat pentru construcții noi unde mortarul are o concentrație mare de Hidroxid ce Calciu.

Durata de viață a unui astfel de tratament este de min. 25 de ani cu reparații locale după această dată.

Calculul necesarului de material se face cu o formulă care permite calcularea unei cantități exacte astfel încât nu apar cheltuieli suplimentare.

Pentru mai multe informații puteți accesa www.reximaco.ro la secțiunea FREEZTEQ unde veți găsi mai multe informații despre acestă soluție.

Vă prezentăm un exemplu de refacere a hidroizolației pentru combaterea ascensiunii capilare la o construcție monument istoric și arhitectonic realizată în anul 2022.

Este vorba despre Castelul Sturdza o superbă construcție cu o istorie bogată, locuită de-a lungul timpului de personalități ale politicii și culturii românești, situată în comuna Miclăușeni.

CASTELUL STURDZA – EXECUTAREA HIDROIZOLAȚIEI ORIZONTALE LA ZIDURILE AFECTATE DE IGRASIE ASCENSIONALĂ

Scurtă prezentare a istoriei Castelului STURDZA

Castelul STURDZA este situat în localitatea Miclăușeni atestată documentar în anul 1472 într-un document emis de cancelaria voievodului Ștefan cel Mare.

În anul 1682, pe 16 Decembrie, Miclăușeni intră în proprietatea familiei Sturdza, apoi Duca Vodă întărind stăpânirea lui Ion și Dimitrie Sturdza, ca apoi în 1752 Ion STURDZA să ridice conacul vechi pe care, între anii 1880 – 1904 fiul lui Ion, George STURDZA și soția sa Maria născută Ghica, îl înglobează în noul proiect al unui castel în stil neogotic târziu proiectat de arhitecții S. Reineche și I. Gribberg.

În anul 1944, Ecaterina Șerban Cantacuzino fiica lui George și a Mariei STURDZA înființează în castel o mănăstire de maici. În 1947 Castelul și parcul dendrologic ce-l înconjoară, este donat Episcopiei Romanului.

Astăzi este parte a Mănăstirii Miclăușeni și sunt lăudabile eforturile făcute de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Arhiepiscopiei Iașilor, pentru restaurarea acestui monument arhitectonic și istoric de mare valoare.

Prin grija și strădania conducerii Mitropoliei s-a demarat un program de evaluare a lucrărilor necesare restaurării care, din punctul de vedere al hidroizolației era necesară efectuarea unui studiu prin care s-au făcut măsurători care au evidențiat gradul de afectare a structurii.
Astfel a rezultat o afectare a majorității zidurilor până la o înălțime cuprinsă între 0,80 m și 2,40 m la intersecția de pereți de rezistență cu degradarea picturilor originale.

 

Combaterea ascensiunii capilare a apei în ziduri la clădirile vechi

LUCRĂRI EXECUTATE

În cadrul unui proiect amplu de restaurare s-a luat în considerare, în primă fază rezolvarea problemelor urgente care să aibă în vedere stoparea degradărilor datorate factorilor externi. Printre măsurile adoptate a fost și executarea hidroizolației orizontale la zidurile castelului.
În acest sens, după o cercetare preliminară pentru stabilirea cauzelor și a amplorii fenomenului de ascensiune capilară s-a stabilit procedeul ce urmează a fi aplicat și modul de lucru cu proceduri de execuție clare pentru situațiile particulare date de structura construcției.

Procedeul tehnic trebuia să îndeplinească câteva condiții:

  • Să fie o procedeu sigur, care să prezinte un portofoliu de lucrări cu o vechime de peste 20 ani în România
  • Intervenții minime asupra pereților clădirii
  • să asigure posibilitatea refacerii integrale a structurii zidurilor după tratament prin matarea oricărui orificiu prin care s-a făcut aplicația cu un mortar preparat după o rețetă identică cu cel utilizat la construcție.
  • Durata de viata declarata a hidroizolatiei

S-a optat pentru aplicarea procedeului și produsului FREEZTEQ care oferea posibilitatea umplerii găurilor după tratament cu mortar de restaurare și astfel se asigura integritatea zidăriei.
Un alt factor determinant este si modul de comportare in timp care a fost dovedit prin observarea altor lucrari executate in decursul timpului in Romania.

Procedeul FREEZTEQ utilizează proprietățile compușilor pe bază de siliciu de tip silani care au adiționați radicali organici. Acești produși au capacitate foarte mare de orientare și de a creere de legături de tip punți de Hidrogen și de tip Van der Waals datorită sarcinilor reziduale și implicit a polarității moleculelor care sunt generatoarele caracteristicii de hidrofobizare a structurii.
În general, ordonarea moleculelor produsului la un corp solid, în cazul nostru la suprafața interioară a porilor unui mediu anorganic de tip mineral se va face întotdeauna cu radicalul silanic la suportul anorganic ( cărămidă, mortar piatră, elemente argiloase, etc) iar radicalul organic de tip radical (CH3 - ) care va fi orientat întotdeauna către interiorul porilor, canaliculelor sau microfisurilor, schimbând umidibilitatea mediului respectiv, devenind astfel ”respingător” pentru moleculele apei.
Astfel, tensiunea superficială a apei care genereaza o ascensiune capilară într-un mediu mineral, este anulată.

În foto alăturata este ilustrat succint modul de aplicare al tratamentului.

Combaterea ascensiunii capilare a apei în ziduri la clădirile vechi

Procedura de aplicare se bazează pe fenomenul fizico – chimic de difuzie în găuri practicate într-o asiză aleasă conform specificațiilor producătorului. Este de menționat că în porii structurii în care se face tratamentul trebuie să fie prezentă apa care datorită polarității moleculelor sale favorizează hidrofobizarea.
Apa prezentă nu va schimba cu nimic randamentul de ordonare a moleculelor produsului de hidrofobizare.

Pentru a se atinge acest scop, și realizarea unui ecran uniform, cea mai eficientă metodă de asigurare a difuziei este de a obține un contact gradual al soluției de Metil silanetriolat de Potasiu cu structura. Aceasta se realizează prin congelarea prealabilă a reactivului ambalat sub formă de fiole ce pot fi introduse ulterior în găurile practicate. Prin topire lentă se asigură alimentarea controlată a procesului de difuzie care, astfel se va face uniform fără pierderi în goluri necunoscute, pe seama vitezei de absorbție care este asemănătoare cu viteza de topire din starea congelată, a produsului în gaura de tratare.

Un avantaj deosebit al procedeului este acela că toate perforările vor fi injectate cu mortar astfel refăcându-se structura zidului ceea ce elimină posibilitatea creării unui plan de alunecare în dreptul brâului de găuri, în cazul unei mișcări seismice.

Durata de viață a unui astfel de tratament este de minim 25 de ani. În cazul apariției discontinutății ecranului aplicarea se va face numai local.

Procedeul este aplicat în Romania încă din anul 1997, iar lucrările executate în acea perioadă sunt fără probleme după cei 25 de ani.

Pentru informatii suplimentare accesati www.reximaco.ro.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Articol scris de
REXIMACO
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.