Comunicat de presa "Mediu, Tehnologie si Design", 29 septembrie, Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu"
“Mediu, Tehnologie si Design / Environment, Technology and Design” - 29 septembrie 2011, Bucuresti
Pe 29 septembrie, Romania Green Building Council (Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi) a organizat la Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” un curs de o zi pe tema “Mediu, Tehnologie si Design”, cu scopul de a angaja reprezentantii la nivel regional si national ai companiilor din domeniul tehnologic, centrelor de date independente, numeroaselor afaceri ce necesita centre de date, arhitectilor, designerilor de produse, celor din domeniul tehnologic si academic si altor profesionisti interesati in gasirea de noi moduri de a beneficia de schimbarea privind eficienta energetica si responsabilitatea fata de mediu, in contextul creatorilor si utilizatorii de tehnologii avansate.
Prezentarile din cadrul acestei conferinte au oferit informatii relevante despre oportunitatile si importanta unei abordari mai responsabile fata de mediu a design-ului, renovarilor si operatiunilor tehnologice din cadrul unei constructii. Utilizarea informatiei tehnologizate ne ofera instrumente puternice pentru a rezolva problemele de mediu si provocarile legate de energie; astfel putem folosi cele mai bune solutii intr-un timp foarte scurt.
Obiectivele acestei conferinte au fost:
1) Prezentarea cazurilor de bune practici in afaceri ce au legatura cu imbunatatirea eficientei energetice prin folosirea de noi tehnologii;
2) Prezentarea unei game variate de instrumente sofisticate care ajuta la atingerea unei performante ridicate in design-ul vizual si de mediu al cladirilor si la folosirea lor cu mai putina energie si costuri scazute;
3) Furniza exemple de bune practici ale spatiilor de lucru verzi ce aduc economii, imbunatatesc calitatea aerului interior si cresc productivitatea angajatilor.
În plus, workshopul a fost structurat astfel incat participantii sa aiba ocazia de a interactiona activ cu lectorii, in cadrul sesiunilor interactive de intrebari si raspunsuri.
În prima parte, evenimentul a cuprins informatii cazuri de bune practice in afaceri. Astfel, Dl. Steven Borncamp, Presedinte al Consiliului Roman pentru Cladiri Verzi, a pus in evidenta necesitatea de a incorpora in cadrul mediului de afaceri conceptele de design sustenabil, renovarea si operatiunile necesare industriei de constructii. Domnul Saulo Spaolanse, Country President Schneider Electric, a atras atentia asupra problemelor legate de eficienta energetica si asupra rolului tehnologiei in realizarea unei economii sustenabile, punctand totodata beneficiile financiare asociate construirii cladirilor verzi:
“Intelegem nevoia unui mediu inconjurator mai sustenabil, in contextual in care constructiile verzi reprezinta un imperativ in adresarea problemelor legate de energie…asadar intrebarea pe care trebuie sa ne-o adresam este: Cum putem rezolva aceste probleme si de ce avem nevoie pentru a realiza acest lucru?”
Dna Maria-Daniela Toma, consilier in cadrul Ministerului Mediului – Directia Generala Protectia Mediului si Dezvoltare Durabila – a oferit informatii despre etichetarea ecologica a materialelor de constructii in Romania, in timp ce Doamna Corina Truica, CEMS Tehnologii a prezentat informatii despre noua legislatie locala si europeana, cerintele si cererea pietei pentru cladiri sustenabile precum si influenta acestor demersuri legislative asupra pietei de cladiri verzi. Subiectele cele importante avute in vedere in aceasta sectiune au punctat impactul asupra constructiilor: performanta energetica a cladirilor, integrarea surselor regenerabile de energie (inclusiv in sectorul cladirilor), standardele de performanta energetica la componente ce au impact asupra consumului de energie, eficienta energetica la nivel de utilizator final, reducerea emisiilor de CO2 in sectoare non-ETS (inclusiv cladiri), deseurile provenite din constructii.
Alinda Dudu, Epstein Architecture & Engineering a oferit o comparatie a celor mai utilizate sisteme internationale de certificare voluntara: LEED - Leadership in Energy and Environmental Design si BREEAM – BRE Environmental Assessment Method prin intermediul studiilor de caz existente la nivel regional.
Partea a doua a fost dedicata discutiilor despre principiile arhitecturale sustenabile si materialele ecologice; beneficii, disponibilitate si consideratii financiare. În acelasi timp au fost prezentate solutiile disponibile in regiunea Europei Centrale si de Est si strategiile pentru crearea si managementul spatiilor de lucru mai verzi. Michel Arres, Vice-President IT Business Central Europe a discutat despre dilema din punct de vedere energetic si implicatiile asupra companiilor ce au incorporat centre de date in activitatea lor, oferind in acelasi timp exemple interne de bune practice.
Tudor Trita, CEO Archibus Solutions Center a punctat cateva solutii simple oferite de dezvoltarea technologiei, ce ne permit sa devenim mai prietenosi cu mediul si in acelasi timp mai eficienti. Dl. Prof. Dr. Dorin Beu, Universitatea Tehnica Cluj-Napoca si Director filiala RoGBC Transilvania a discutat despre modalitati de a elibera creativitatea utilizand solutii de iluminat eficiente energetic precum si despre aplicabilitatea acestor solutii in cadrul proiectului pilot desfasurat de RoGBC – ecobiblioteca, ce presupunere renovarea utilizand principiile constructiilor sustenabile a unei librarii din zona Suceava, comuna Cacica. Aceasta cladire va fi o cladire verde certificata utilizand sistemul de certificare voluntara "Living Building Challenge". Prin intermediul acestui proiect RoGBC doreste sa creeze un exemplu de durabilitate, responsabilitate fata de mediu si de bune practici in constructie pentru comunitatile locale si autoritatile din Romania, prin renovarea unei biblioteci din zona Suceava, comuna Cacica.
Ioana Busila, Corporate Relations Officer WWF Romania a furnizat exemple de bune practici ale spatiilor de lucru verzi ce aduc economii, imbunatatesc calitatea aerului interior si cresc productivitatea angajatilor, in timp ce Monica Zarnescu, Green Office & Operations Specialist si Cristina Şiu, Manager Marketing si Evenimente, au oferit detalii despre practicile sustenabile implementate in cadrul strategiei de “Green Office” in cadrul organizatiei RoGBC.
Dan Constantinescu, reprezentant Nemetschek Romania a realizat o analiza asupra cladirilor din ziua de astazi punand in discutiei strategia energetica a Municipiului Bucuresti.
În partea a treia a zilei Timea Paal, Project Specialist Romania Green Building Council si Ambasador Living Building Challenge a initiat o discutie despre cladirile si spatiile de lucru in viitor precum si despre modalitati de a realiza cladiri performante din punct de vedere energetic utilizand sistemul de certificare voluntara "Living Building Challenge".
Cu peste 100 de participanti, evenimentul s-a bucurat de un real succes. La workshop au participat reprezentanti cheie din sectorul constructiilor sustenabile si industriei IT, companii de constructie, arhitecti, ingineri, furnizori de servicii si tehnologii, studenti si profesori, autoritati publice. Organizatorii au oferit si un numar limitat de burse studentilor interesati.
Organizator:
Romania Green Building Council (www.RoGBC.org) este o asociatie non-profit si apolitica ce incurajeaza aparitia conditiilor de piata, educationale si legislative necesare transformarii industriei constructiilor si a celor adiacente in scopul crearii si renovarii unor cladiri performante care sa fie atat sustenabile, cat si profitabile. RoGBC a primit acreditarea de ” Established Council” (Membru cu drepturi depline) al World Green Building Council (www.WorldGBC.org) .
Pentru detalii va rugam contactati:
Cristina Siu
Romania Green Building Council
Manager Marketing & Events
021-222 5135 / 021-260 0051 / 021 – 222 0011