Conferinte internationale de arhitectura la Institutul Cervantes
In 12 si 13 mai 2015, Institutul Cervantes din Bucuresti organizeaza, in parteneriat cu Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, doua conferinte prezentate de dr. arh. doctor Pablo Olalquiaga Bescos si Luis Segundo Aran Sastre, ambii profesori la Universidad Alfonso X El Sabio din Madrid.
Evenimentul are loc la Institutul Cervantes din Bucuresti (Bd. Regina Elisabeta 38) dupa cum urmeaza:
• marti, 12 mai, ora 18:00 - conferinta “Intelect sau disciplina? Reflectii critice asupra interventiei asupra patrimoniului”, sustinuta, in limba engleza, de dr. arh. Pablo Olalquiaga
• miercuri, 13 mai, ora 18:00 - conferinta “Mai putin inseamna mai mult. Un exemplu critic”, sustinuta in limba spaniola cu traducere consecutiva in limba romana, de dr. arh. Luis Segundo Arana Sastre.
Participarea la conferinta este gratuita si deschisa tuturor studentilor, arhitectilor profesionisti si publicului larg interesat de arhitectura si design.
Cele doua conferinte se inscriu in programul workshop-ului international „Vestigiile istorice ca suport pentru proiectul contemporan de arhitectura”, organizat de patru universitati de arhitectura de top din Romania, Spania si Italia, in perioada 9 – 19 mai. Workshop-ul implica participarea a 10 profesori universitari si 35 de studenti din cele trei tari.
1. Universitatea de Arhitectura Federico II, Napoli, Italia
2. Politecnico di Milano, Milano, Italia
3. Universitatea Alphonso X El Sabio, Madrid, Spania
4. Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, Bucuresti, Romania
Pablo Olalquiaga Bescos a absolvit Universitatea ETS de Arhitectura din Madrid si este Doctor Arhitect cum laudae al aceleiasi universitati. De-a lungul carierei, a lucrat cu birourile Alison & Peter Smithson Architects si David Chipperfield Architects la Londra. In prezent conduce biroul de arhitectura Olalquiaga Arquitectos, la Madrid, dezvoltand proiecte de urbanism si design de interior, atat pentru sectorul public, cat si pentru cel privat. Lucrarile sale au primit numeroase premii atat nationale, cat si internationale, intre ele Premiul pentru Constructie acordat de Colegiul Arhitectilor din Madrid, premiul ASPRIMA pentru cea mai buna publicitate imobiliara si Premiul Sanchez Esteve pentru constructie acordat de Colegiul Oficial de Arhitecti din Cadiz.
In ceea ce priveste mediul academic este profesor de proiecte arhitectonice la Universitatea Alfonso X el Sabio. A publicat „Carte despre curbe” si articole indexate in reviste de specialitate precum RITA, ZARCH si Constelaciones. A sustinut conferinte si a participat la numeroase workshop-uri si seminarii ale ETS la Madrid, la Facultatea de Arhitectura din Belgrano in Buenos Aires, la VGT University la Vilnius si la Universitatea Ion Mincu din Bucuresti. Este membru de la Comitetului Reprezentantilor Colegiului Oficial al Arhitectilor din Madrid si membrul al Comisiei Internationale si al Comisiei Universitare de Arhitectura din Spania.
Luis Segundo Arana Sastre a absolvit Universitatea ETS din Madrid si si-a inceput activitatea profesionala in 1982, dupa ce a realizat diverse lucrari atat in domeniul privat, cat si in cel public, unele dintre ele recenzate in reviste internationale precum Domus y Bauwelt. A fost finalist in cadrul celei de-a III-a Bienale de Arhitectura Spaniola 1993-1995.
Doctor al Universitatii Politehnice din Madrid, din anul 2003 este profesor de Proiecte Arhitectonice la Scoala Politehnica Superiora a Universitatii Alfonso X El Sabio. A sustinut cursuri si conferinte mai ales in domeniul interventiilor arhitectonice asupra teritoriului, monumentelor de patrimoniu sau istorice. A condus Seminarul despre Interventii Arhitectonice asupra cladirilor si monumentelor de patrimoniu, organizat anul trecut la Universitatea Alfonso X el Sabio, in parteneriat cu Universitatea Ion Mincu si Universita degli studi di Napoli Federico II. In prezent lucreaza la un proiect de cercetare despre patrimoniu si scrie articole de critica arhitectonica pentru Grupul de cercetare ARKRIT al Universitatii Politehnice din Madrid, desfasurand, in acelasi timp, munca de profesor si cea de arhitect liber profesionist.
Detalii: http://bucarest.cervantes.es/ro/