Coniferele - forme care pot personaliza gradina
In general, cand ne gandim la conifere ne ducem cu gandul la brazi, la pini si la mirosul intepator si proaspat al rasinii. Insa pentru toti cei preocupati de aspectul gradinii, coniferele reprezinta mult mai mult decat atat. Diversitatea de forme ale copacilor, coloritul si texturile variate si diverse al frunzelor/ acelor pot intr-adevar imbogati gradina, si o pot chiar personaliza.
O gradina de conifere poate fi privita ca un studiu de ansamblu asupra formelor. Astfel, ne putem bucura de conifere inalte, conifere globulare sau chiar taratoare,. Deoarece psihologia ne spune ca formele rotunde, circulare sugereaza relaxare iar cele mai ascutite sunt atribuite dinamismului, modul in care percepem formele poate avea un impact direct asupra starilor emotionale. Haideti asadar sa privim mai in detaliu asupra tipurilor de plante conifere si sa descoperim cum ne putem folosi de varietatea naturii pentru a obtine un spatiu verde plin de semnificatii.
Forma conica
Forma conica poate fi sinonima cu imaginea clasica a coniferelor. Brazii si molizii sunt probabil cele mai reprezentative conifere conice, si pe langa prospetimea specifica acestor plante recunoscute pentru faptul ca raman verzi pe intreg parcursul anului, nu uitati ca puteti aduce un plus de interes in gradina prin alegerea unor specii cu varietati deosebite de culoare, cum ar fi verdele-albastrui. Puteti planta un astfel de arbore drept un punct de interes al gradinii, sau pentru a spori volumetria unui rond de plante perene sau arbusti, insa atat forma cat si nuanta verde-albastruie fascineaza . Daca veti planta mai multi, veti putea obtine o gradina cu un aspect mai salbatic.
Forma columnara
Coniferele inalte, cu forma columnara, ajuta la obtinerea unui peisaj plin de profunzime, si reprezinta un ajutor de incredere pentru gradinile de mici dimensiuni deoarece se dezvolta vertical si nu aglomereaza atat de mult spatiul. Forma columnara sugereaza conceptul de coloana, ceea ce in arhitectura inseamna un element ce poate defini si evidentia locul de intrare. Puteti astfel folosi coniferele columnare pentru a contura si inrama intrarea in gradina.
Forma globulara
Coniferele globulare, asa cum sugereaza si denumirea, sunt coniferele care se dezvolta sferic. Cu ajutorul lor se pot crea contraste intre forme diferite, mai ales daca sunt plantate langa conifere conice sau columnare. Mai mult, forma globulara lasa o impresie de liniste si confort, asigurand un spatiu verde in care sa va puteti relaxa inconjurati de textura bogata a acestor conifere.
Conifere taratoare
Acest tip de conifere nu se dezvolta vertical, ci la nivelul solului, fiind ideal pentru a acoperi golurile din gradina si pentru a contura elemente precum treptele de exterior sau pavajele. Cu ajutorul acestora gradina poate capata un aspect uniform, ca un tot unitar, care cu siguranta va crea o atmosfera multumitoare, relaxanta si linistitoare.
Surse foto: www.amazon.co.uk, www.fiko.kz, www.albertfamilytreefarm.com, www.pinterest.com, www.archiwum.allegro.pl, www.richsfoxwillowpines.com, www.decor-garden.com.ua, www.marechal.be, www.zelenstroi.net, www.floris.tomsk.ru.
Redactat de: Claudia Gorunescu