Coș de fum inox, zidărie sau ceramică? Tu de care ai alege?
Cosurile de fum improvizate, infundate sau defecte iti pot pune viata in pericol. Tocmai de aceea este necesar sa iti achizitionezi un cos de fum potrivit pentru sistemul tau de incalzire, dar si sa il cureti cel putin o data pe an sau de cate ori este necesar, pentru a evita eventuale incendii.
In cele ce urmeaza dorim sa va expunem 3 tipuri de cosuri de fum dintre care puteti alege in momentul in care v-ati achizitionat o centrala pe lemne, un semineu, o soba etc.
1. Cos de fum din inox - dublu perete, izolat
Cosurile de inox dublu perete reprezinta cea mai noua varianta de cosuri de fum profesionale, fiind o instalatie completa pentru evacuarea gazelor de ardere in atmosfera in deplina siguranta. Folosind materiale de calitate si vata minerala bazaltica pentru izolare, cosurile de fum din inox reprezinta una din variantele pentru utilizarea in siguranta, dar si pentru un confort sporit pentru casa dumneavoastra.
Cosurile de fum din inox reprezinta una din solutiile profesionale pentru evacuarea fumului, principalul avantaj fiind greutatea redusa - fiind astfel potrivit pentru locatiile unde montarea unui cos de fum cu greutate mare reprezinta o problema sau unde necesarul cosului de fum cere o inaltime mare, cosul de fum de inox fiind mai usor de ancorat. Dezavantajul cosului de inox, fata de cel ceramic, este rezistenta in timp mult mai mica, de aceea si Garantia acordata este mai mica.
2. Cos de fum de zidarie
Cosul de fum din caramida de zidarie reprezinta cea mai intalnita solutie adoptata pentru realizarea cosului de evacuare a gazelor. Cu toate ca este o solutie foarte raspandita, nu este si cea mai sigura.
Coroziunea cosului pentru fum este o problemă serioasă care reduce în mod semnificativ durata de viață a acestuia si a sistemului pe care il deserveste, caramida nefiind certificata pentru cosul de fum, lucru la temperaturi inalte si coroziuni. Precum caramida, adezivul (mortarul) folosit pentru zidire este de asemenea afectat de coroziune, ceea ce duce la fisuri, gauri in zidarie si probleme cu etanseitatea cosului.
O alta problema o reprezinta izolarea cosului de fum din zidarie, de cele mai multe ori aceste cosuri nefiind izolate, ceea ce favorizeaza aparitia condensului si a gudronului umed foarte inflamabil, iar acest lucru pune in pericol casa si bunurile dumneavoastra.
3. Cos de fum din ceramica
Cosurile de fum din ceramica se folosesc in Europa de Vest de peste 50 de ani si au durata de viata practic egala cu a casei, Garantia minima fiind 30 ani.
Aceste cosuri de fum ceramice nu necesita izolatie ulterioara, fiind triplu strat, cu tubulatura ceramica, strat de izolatie si mantale de beton. Tuburile ceramice speciale rezista la acizi, deci cosul nu este atacat de condensul coroziv chiar daca acesta se formeaza. Una dintre componentele cheie ale cosului de fum ceramic profesional este colectorul de condens, care asigura evacuarea condensului in exteriorul cosului de fum, impiedicand astfel cunocutele “infiltratii” si mirosul in casa.
Un cos de fum ceramic rezista la inghet si la autoaprindere, este impermeabil, si impiedica patrunderea vaporilor si a gazelor arse. Poate fi montat atat in interiorul, cat si in exteriorul cladirii. Poate fi folosit la renovarea cladirilor istorice, deoarece nu afecteaza aspectul acestora.
Tirajul cosurilor de fum ceramice triplustrat are o performanta mult mai mare fata de alte sisteme de cos de fum, datorita izolatiei cosului de fum - temperatura in cosul de fum este pastrata constanta, iar sectiunea rotunda a tuburilor ceramice cu suprafata neabraziva favorizeaza evacuarea cat mai rapida a fumului, oferind astfel siguranta maxima casei si familiei dumneavoastra.