Covoare tradiționale. De ce să le alegi și specific regional
Covoarele lucrate în mod tradițional, cu specific regional său tradițional autentice sunt din ce în ce mai prezente în designul de interioare. Ele pot oferi acel element de culoare și vitalitate de care orice încăpere are nevoie pentru personalizare. Tocmai de aceea sunt recomandate atât pentru amenajări în stil rustic, cât și pentru amenajări actuale și moderne. Dar care sunt cele mai populare covoare tradiționale, de ce să le alegi și cu ce specific regional să fie, puteți afla mai multe, citind articolul de mai jos.
În ultima vreme asistăm la schimbări importante în designul interior. Se observă o predilecție spre rustic, natural, simplitate, lucruri lucrate manual și materiale lăsate cât mai brute. Dacă stăm să ne gândim la varietatea de modele, inclusiv din cultura națională, și la faptul că sunt realizate din fibre naturale de bumbac, in sau lână, alegerea este una și eco-friendly.
De ce să alegi covoare tradiționale?
Există foarte multe motive pentru care aceste covoare nu se demodează niciodată și revin periodic în tendințe. Unele dintre cele mai importante sunt:
● Bogăția de modele, în culorile vii, pline de energie și plăcute.
● Simbolistica ce stă în spatele multora dintre motivele prezente.
● Posibilitatea de a fi integrate în orice încăpere, fie ea dining, living, bucătărie, dormitor, birou, hol, balcon etc.
● Nu este neapărat nevoie să se potrivească designului general.
● Sunt confecționate din fibre naturale, în unele cazuri chiar prelucrate cu tehnici tradiționale.
● Reprezintă un element de originalitate în amenajarea spațiului, distinct și ușor de remarcat.
● Pot fi integrate nu doar în case în stil tradițional, ci și în cel mai prețioase case, cu multe obiecte de colecție și antichități.
● În magazinele de specialitate poți descoperi și alege dintr- o multitudine de covoare extraordinare, unice și originale, reproduse sau recondiționate.
Care sunt cele mai populare modele de covoare cu specific regional?
Covoare tradiționale românești
Pentru că tot suntem în România, dacă ne place acest stil, ar fi și păcat să nu ne orientăm spre produse de la noi. Țara noastră are o tradiție bogată și diversificată în realizarea acestui gen de covoare. Poți opta pentru un covor țesut manual, la război, în stil oltenesc, moldovenesc, ardelenesc etc.
Motivele ce se pot regăsi pe ele pot fi tradiționale, cu motive geometrice, flori, fluturi, frunze, fructe, legume, pești, păsări, oameni, animale etc. Sau pot fi prelucrate într-o manieră ceva mai modernă, în care sunt doar prezente astfel de elemente, pe un fond neutru, fără a dispune de ordinea și organizarea unui covor confecționat în secolul trecut.
Covoare de inspirație exotică
În cazul în care doriți ceva mai exotic, covoarele cu modele tribale, peruane, mexicane, grecești, persane pot fi și ele o alegere potrivită. Calitatea fibrei, modalitatea de execuție, numărul de noduri și complexitatea modelelor vor juca un rol important în prețul final de achiziție. Dacă se alege o variantă autentică, aspectul și textura sunt unele extraordinare.
La fel de apreciate, fără a fi neapărat autentice, sunt și covoarele cu modele tradiționale, învechite în mod voit, ce dau senzația de covor moștenit, cu semne de uzură. Această modalitate de execuție se aplică adesea pe covoare în culori mai șterse și mai pale.
Cert este că, pe piață există la ora actuală numeroase magazine cu o multitudine de variante și opțiuni, astfel încât să puteți alege ceva care se potrivește gusturilor și stilului, preferințelor de design și amenajare.
În concluzie, dacă vrei să dai un plus de culoare și de rafinament oricărei amenajări interioare, optează pentru covoare tradiționale sau cu specific regional. Sunt în tendințe, din fibre naturale și cu o mare putere de personalizare a spațiului pe care îl decorezi.